Hufvudstadsbladet

Aktia kasserade aktiepott värd nästan 7 miljoner

Aktias aktiekurs tog ett kliv uppåt under veckan, efter att bolaget meddelade att en dryg procent av aktiestock­en makuleras.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Aktias aktieägare blev nästan tio procent rikare i onsdags, efter att banken meddelade att drygt 717 000 herrelösa aktier har makulerats.

Det är ungefär en procent av bolagets sammanlagd­a aktiestock. Utifrån tisdagens börskurs var potten värd drygt 6,7 miljoner euro.

Börslyftet är en konsekvens av att aktierna blev färre, vilket gör varje enskild aktie mer värdefull.

Kvarleva från Veritasfus­ion

Aktierna härstammar från 2009 då Veritas skadeförsä­kring inkorporer­ades i Aktia, i samma veva som Aktia listades på börsen.

Som kompensati­on för fusionen fick Veritas ägare aktier i Aktia i stället. Totalt 10 procent av Aktias aktiestock tillföll Veritas ägare.

Veritas Skadeförsä­kring var ett ömsesidigt försäkring­sbolag, vilket betyder att kunderna ägde bolaget. Ägarandele­n bestämdes utgående från hur mycket man betalat i försäkring­spremier.

– Bland kunderna fanns både privatpers­oner och samfund, säger Aktias koncernjur­ist Mia Bengts, som inte kan svara på om det finns några enskilda ägare med större innehav.

Arrangeman­get innebar att Aktia fick 51000 nya aktieägare. Av dem har drygt 19 000, alltså nästan 40 procent, låtit bli att registrera sina aktier.

Det betyder samtidigt att om man slår ut den totala aktiemängd­en på alla ägare så blir andelarna ganska små. Enligt tisdagens börsvärde skulle ett genomsnitt­ligt innehav vara värt ungefär 350 euro.

– Det är säkert många som har gjort bedömninge­n att det inte är värt att skaffa ett avgiftsbel­agt värdeandel­skonto för att registrera aktierna. Andra har kanske inte hittat rätt papper eller vetat hur man gör, säger Bengts.

Om man inte har tagit emot sina Aktia-aktier har de försäkring­spremier man en gång betalade till Veritas gått förlorade.

Försökt nå ägarna

När det gäller en sammanslag­ning av två bolag kan rätten till oregistrer­ade aktier förklaras förverkad tio år efter att fusionen verkställt­s.

I det här fallet fattade Aktias bolagsstäm­ma beslut om att göra det i april.

Enligt Bengts har Aktia försökt nå ägarna till de oregistrer­ade aktierna upprepade gånger det senaste årtiondet.

– De har fått en hel del brev genom åren, och vi har också annonserat i tidningarn­a. Så sent som i höstas hade vi en annons i flera stora tidningar om att det här är sista chansen att registrera sina aktier.

Aktias största ägare är Pensionsfö­rsäkringsa­ktiebolage­t Veritas och Svenska litteratur­sällskapet i Finland rf med 8,6 respektive 8,26 procent av aktierna vardera.

 ?? FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA ?? Aktia har makulerat aktier som delades ut som kompensati­on till gamla
■ Veritaskun­der.
FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA Aktia har makulerat aktier som delades ut som kompensati­on till gamla ■ Veritaskun­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland