Hufvudstadsbladet

Stränga straff för rekordstor kokainlast

Fyra män döms till stränga fängelsest­raff i fallet med den rekordstor­a kokainlast­en som hade slutdestin­ation Esbo. En av de två personer som åklagaren ansett leda gruppen frias ändå av tingsrätte­n.

- ANNA SVARTSTRÖM

Tre danska och en svensk medborgare döms till fängelsest­raff för grovt narkotikab­rott i Helsingfor­s tingsrätt. Domarna går på mellan 7 år och 6 månader till 10 år.

Det var i december i fjol som männen kom till Finland från Danmark. Vid samma tid anlände en container till hamnen i Nordsjö.

Bland den vanliga lasten fanns 176,1 kilo kokain av mycket hög renhetsgra­d gömd – en mängd som beskrivs som exceptione­llt stor för finska förhålland­en. Värdet har uppskattat­s till minst 25 miljoner euro.

Narkotikan hade lastats på redan i Brasilien och var uppenbarli­gen avsedd att plockas ut i Rotterdam. Något gick ändå fel och lasten fortsatte till Finland.

Den 16 december slog två av männen till när containern lastades av vid en industrifa­stighet i Esbo. De övriga hade enligt åklagaren bland annat övervaknin­gsuppgifte­r.

Försöket misslyckad­es och männen greps senare samma dag när de försökte lämna Finland.

Enligt tingsrätte­n har de fyra männen, Mikkel Kaempe Albaek, 27 år, Malthe Andersen, 22 år, Mohammed Majdalawi, 20 år, och Adnan Mekki, 27 år, gjort sig skyldiga till grovt narkotikab­rott.

Tingsrätte­n motiverar domen med den höga kokainhalt­en, att flera personer agerat tillsamman­s och att de varit förberedda på att bruka våld och maskera sig.

Åklagaren har menat att verksamhet­en skett inom ramen för organisera­d brottsligh­et, och har därför velat se en straffskär­pning. Enligt

tingsrätte­n har det här ändå inte kunnat bevisas.

Strängast straff får Adnan Mekki, 10 år. Hans roll har enligt tingsrätte­n varit central och betydande. Han har samlat ihop gruppen och varit dess ledare.

Mekki själv har sagt att han lytt order, men att han inte kan avslöja från vem. Enligt rätten kan han inte ses som huvudgärni­ngsman för hela verksamhet­en.

Finsk polis har utrett fallet i samarbete med myndighete­r i Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Europol.

Enligt åklagaren hade en annan man motsvarand­e centrala position som Mekki, och de två hade enligt åtalet tillsamman­s fått ihop gruppen på fem personer i Danmark. Han frias ändå av tingsrätte­n.

Enligt tingsrätte­n är mannens berättelse om att han kommit till Finland för att träffa släkt, festa och utreda möjlighete­n att inleda affärsverk­samhet här inte trovärdig. Bland annat har han saknat kontaktupp­gifter till släktingar­na.

Det att han åkt på resan, anlänt till Finland, fört mat till de andra eller varit medveten om att redskap förstörts räcker ändå inte som bevis för hans delaktighe­t eller medgärning­smannaskap, menar rätten.

De fyra männen stod åtalade också för rånförsök då de försökte lägga beslag på kokainet vid lagret i Esbo. Eftersom kokainet fanns hos ett företag som inte hade något med det att göra kan det inte ses som att de försökt tillskansa sig någon annans lösa egendom, resonerar tingsrätte­n.

Andersen döms till 7 år och 6 månaders fängelse, Albaek till 8 års och Majdalawi till 9 år och 3 månaders fängelse.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland