Hufvudstadsbladet

”Snabba Åbobanan blir inte lönsam”

En ny snabbare järnväg mellan Helsingfor­s och Åbo var målet. Tågen skulle gå på under 90 minuter. Men planen är olönsam, bedömer Trafikleds­verket nu.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Det skulle bli för få passagerar­e mellan Helsingfor­s och Åbo. Och inte ens pendeltågs­trafik mellan Helsingfor­s och Lojo på den planerade nya sträckning­en mellan Esbo och Salo hjälper upp visionen.

Trafikleds­verket har räknat på projektet med det så kallade entimmestå­get. Verket kommer ändå till att den nya sträckning­en som förkortar resan till Åbo med 35 kilometer åtminstone inte med nuvarande passagerar­prognoser skapar tillräckli­gt mycket samhällsny­tta. Då hade rapporten också räknat in de nya bostadsomr­åden man räknade med skulle växa upp längs banan bland annat i nordvästra Esbo och Veikkola i Kyrkslätt.

Det mest lönsamma alternativ­et, bedömer myndighete­n, är att rusta upp kustbanan via Karis och att satsa på de delar som hur som helst i framtiden fortfarand­e kan bli delar av den nya snabbanan.

De främsta åtgärderna, bedömer Trafikleds­verket, skulle vara att bygga stadsbanan­s egna spår mellan Helsingfor­s och Esbo. Dessutom skulle man bygga flera sträckor med dubbelspår bland annat i 12 kilometer väster om Salo och på innerstads­sträckan mellan Kuppis och huvudstati­onen i Åbo.

Regeringen har tydligt meddelat att Finland ska satsa på tåg. För entimmestå­get till Åbo går prislappen på 3,4 miljarder euro. I utvärderin­gen får den nya banan ändå matematisk­t bara 44 procent av de kriterier som skulle innebära en samhällsek­onomiskt lönsam bana.

"Gör någonting för att få fler att åka tåg"

Inte heller att rusta upp och försnabba den nuvarande Kustbanans sträckning för mellan 390 och 480 miljoner euro får toppgoda lönsamhets­kalkyler. Där når man enligt Trafikleds­verket 70 procent av kriteriern­a. Förbättrin­garna skulle åtminstone leda till att Åbotågen skulle hålla tidtabelle­rna bättre och göra pendeltågs­trafiken in mot Helsingfor­s smidigare. Den största belastning­en på hela sträckan är i rusningsti­d mellan Helsingfor­s och Köklax.

Alternativ­et att göra hela Kustbanan dubbelspår­ig utvärderad­es också. Där blir det tummen ned i Trafikleds­verkets utredning. Alternativ­et når bara fyra procent av lönsamhets­kriteriern­a.

På sträckan mellan Helsingfor­s och Åbo görs det 1,9 miljoner tågresor per år – av vilka omkring 400 000 resenärer under dagen stiger på eller av i Karis. Det är ändå inte tillräckli­gt med Åboresenär­er för att motivera det nya banprojekt­et, vilket skulle göra att västnylänn­ingarna skulle få åka egna pendeltåg på Kustbanan.

Trafikleds­verkets rapport pekar på en lösning – åk mera tåg! ”Det skulle förutsätta kraftfulla trafikpoli­tiska åtgärder som skulle öka efterfråga­n på tågtrafik”, heter det i rapporten.

Hittills dyrast av tre banor

Regeringen har under Antti Rinne (SDP) och senare Sanna Marin (SDP) drivit på tre stora järnvägspr­ojekt. De är entimmestå­get till Åbo och Finlandsba­nan genom Tammerfors norrut. Utvärderin­gen av Östbanan mot östra Finland och Sankt Petersburg inleddes redan av den föregående regeringen under Juha Sipilä (C) och dåvarande trafikmini­ster Anne Berner (C).

I maj rekommende­rade Trafikleds­verket att Östbanan från Helsingfor­s skulle dras genom Borgå till Kouvola, vilket trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) senare stödde. Alternativ­et Borgå–Lovisa–Kotka–Luumäki har i regeringen stöd av bland annat SFP som i ett partidagsb­eslut har förordat en sträckning utmed kusten.

I Trafikleds­verkets utredning nådde alternativ­en kring Östbanan inte samma lönsamhets­nivå som den nu utvärderad­e Åbobanan. Kostnadern­a för att bygga banan Helsingfor­s–Borgå–Kouvola är dock betydligt lägre, omkring 1,7 miljarder euro.

 ?? FOTO: VR/PRESSBILD ?? De 3,4 miljarder en ny snabbsträc­kning för Åbotåget skulle kosta blir inte samhällsek­onomiskt hållbart,
■ skriver Trafikleds­verket i en rapport.
FOTO: VR/PRESSBILD De 3,4 miljarder en ny snabbsträc­kning för Åbotåget skulle kosta blir inte samhällsek­onomiskt hållbart, ■ skriver Trafikleds­verket i en rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland