Hufvudstadsbladet

Tiotals togs till Finland för prostituti­on

Polisen misstänker att tiotals rumänska kvinnor har värvats till Finland för att arbeta som prostituer­ade. Verksamhet­en har letts från en stad i Rumänien och pågått i sju år.

- ANNA SVARTSTRÖM

Helsingfor­spolisen har utrett ett omfattande fall av misstänkt människoha­ndel och grovt koppleri. Brotten ska ha skett under sju års tid, skriver polisen i ett pressmedde­lande på torsdagen.

Flera tiotals kvinnor har lockats från Craiova, men också andra städer i Rumänien för att arbeta som prostituer­ade i Finland. En del av kvinnorna har vetat vad det är tänkt att de ska göra i Finland, medan andra har varit omedvetna om att det handlar om prostituti­on.

Sex häktade

Fem män och en kvinna sitter häktade i fallet i Finland. En man hålls häktad i Rumänien, uppger Helsingfor­spolisen.

I gruppen som har lett verksamhet­en har sex till åtta personer ingått. En del av dem är släkt med varandra. Förutom att värva kvinnorna till Finland har gruppen också ordnat bostäder, transporte­r och också i övrigt styrt och övervakat verksamhet­en.

En del av kvinnorna blev av med alla pengar de förtjänade i Finland, andra fick behålla hälften.

Utspritt över hela landet

Prostituti­onen har skett i Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Lojo, Hyvinge, Tammerfors, Åbo, Tavastehus, Forssa, Kemi, Uleåborg och Seinäjoki.

Polisens förundersö­kning har också inriktat sig på personer och företag som hyrt ut bostäder till gruppen, medvetna om hurdan verksamhet det handlar om.

Polisen har beslagtagi­t tiotusenta­ls euro i kontanter och utreder också misstänkt penningtvä­tt.

Straffet för människoha­ndel är fängelse i minst fyra månader och högst sex år. Detsamma gäller grovt koppleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland