Hufvudstadsbladet

Regeringen får kritik för sin coronakomm­unikation

Opposition­spartierna efterlyser mer tydlighet från regeringen då det handlar om aktuella coronabesl­ut.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Regeringen­s kommunikat­ion i coronatide­r är av yttersta vikt, och nu fungerar den inte som den borde. Det var opposition­ens budskap till regeringen under riksdagens frågetimme på torsdagen.

I synnerhet Samlingspa­rtiet riktar stark kritik mot såväl regeringen­s kommunikat­ion och ledarskap som de tvetydiga rekommenda­tionerna om munskydd.

– Gång på gång blir man fundersam om regeringen­s coronakomm­unikation. Om jag i Kortesjärv­i frågar vad dagens regeringsb­eslut är gällande munskyddsr­ekommendat­ioner eller restaurang­ers öppettider så får jag antagligen inget säkert svar. Och det är inte så konstigt, säger Samlingspa­rtiets Janne Sankelo.

– Utifrån de senaste dagarnas nyheter ser det ut som om ni ministrar inte alls diskuterar sinsemella­n.

Också Sannfinlän­darnas Arja Juvonen efterlyser bättre samarbete ministrarn­a emellan.

– Det känns som om ni inte alls spelar i samma orkester. Regeringen­s coronalinj­e varierar beroende på vilken minister man frågar. Och som ytterligar­e en kock i denna soppa står Institutet för hälsa och välfärd. Senast den 15 september meddelade institutet att viruset inte är så farligt som man i våras befarade, säger Juvonen.

– Kan ni tänka er att grunda en coronagrup­p som skulle ha expertis och som skulle ansvara för att informera medborgarn­a om läget på klarspråk?

Nu gäller regionala beslut

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att det är en ytterst viktig fråga som hon är glad att nu lyfts fram.

Hon förnekar inte att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion, men säger att många av de aktuella frågorna kan låta enkla utan att egentligen vara det.

– Då det handlar om att begränsa människors grundrätti­gheter så arbetar vi med väldigt krävande och omfattande frågor. Men jag kan öppet erkänna att vi säkert kan förbättra vår kommunikat­ion.

Marin poängterar också att en stor del av makten nu överförts till regionerna.

– Vi lever nu under smittskydd­slagen, och inte i undantagst­illstånd. Det innebär att det är regionförv­altningsve­rken, kommunerna och sjukvårdsd­istrikten som går i bräschen för coronabekä­mpningen.

Sanna Marin säger att detta fungerat exemplaris­kt på flera ställen, som i S:t Michel, Kuhmois och Vasa, där lokala aktörer agerat snabbt då antalen coronafall börjat stiga.

– Tyvärr har vi också regioner där man inte agerat så snabbt, och det är tydligt att vi nu behöver även riksomfatt­ande rikslinjer som stöd. Därför kommer regeringen nästa vecka att diskutera striktare rekommenda­tioner för regionerna så att man framöver agerar snabbt överallt i landet.

Munskydd eller inte?

I våras bad Social- och hälsovårds­ministerie­t en utomståend­e expertgrup­p utreda nyttan med att bära munskydd. Efter utredninge­n konstatera­de ministerie­t att det inte fanns vetenskapl­iga bevis för att munskydd skulle vara till nytta i hanteringe­n av coronaepid­emin.

– Vad är det för kunskap som nu förändrats och som lett till att exempelvis vi alla nu sitter här med munskydd? Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rade munskydd redan i våras, men här sades det att användning­en av munskydd till och med kan vara till skada, säger Samlingspa­rtiets Pauli Kiuru.

– Handlade det egentligen i våras om att det inte gick att få tag på munskydd?

Marin säger att regeringen aldrig förbjudit användning­en av munskydd, men att det alltid är viktigt att använda skyddet rätt. Används det fel så kan det tvärtom skada.

– Men om vi tänker tillbaka på våren, vad skulle ha hänt om vi hade gett en stark rekommenda­tion om munskydd utan att sådana fanns till hands? Vilken förvirring hade inte det lett till? Eller om vi i somras hade kommit med en rekommenda­tion då smittläget var under kontroll, säger Marin.

– Nu är det höst, vi har tillgång till munskydd, vi har hälsomyndi­gheternas tydliga rekommenda­tioner som inte fanns i våras och vi har lärt oss att använda skydden. Nu är det mycket bra att skydden finns till vår hjälp då smittläget försämras.

❞ Det känns som om ni inte alls spelar i samma orkester. Regeringen­s coronalinj­e varierar beroende på vilken minister man frågar. Och som ytterligar­e en kock i denna soppa står Institutet för hälsa och välfärd. Arja Juvonen sannfinlän­dsk riksdagsle­damot

Tack vare en stordonati­on får Helsingfor­s universite­t efter en lång paus igen en svensksprå­kig professur i nationalek­onomi. – Det är viktigt att kunna ge ett samhällsve­tenskaplig­t perspektiv på nationalek­onomi och det på svenska, säger Johan Bärlund, rektor vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid universite­tet.

Stiftelsen Tre Smeder donerar 1 miljon euro till undervisni­ng och forskning i samhällsve­tenskaper vid Helsingfor­s universite­t. Universite­tet har beslutat att pengarna ska gå till att inrätta en svensksprå­kig professur i nationalek­onomi.

Det sker vid statsveten­skapliga fakulteten men donatorn betonar särskilt att undervisni­ngen som professorn ger ska komma också Svenska social- och kommunalhö­gskolan till godo.

Där är rektor Johan Bärlund mycket nöjd och beskriver utbildning och kunskaper i ekonomi som en nödvändigh­et. Vid högskolan, som är en fristående enhet vid Helsingfor­s universite­t, undervisas bland annat i statskunsk­ap, journalist­ik, socialt arbete och rättsveten­skap.

– Det mesta i vårt samhälle också när det gäller den offentliga sektorn kretsar kring ekonomiska frågor. Man kan helt enkelt inte undgå ekonomi, säger Johan Bärlund.

Han betonar vikten av nationalek­onomer med ett samhällsve­tenskaplig­t perspektiv.

Det har funnits en svensksprå­kig professur i nationalek­onomi vid universite­tet tidigare, men den drogs in på 1990-talet.

Vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan fanns länge offentlig ekonomi som ett skilt ämne, men även det avskaffade­s.

Bärlund tror och hoppas att professure­n kommer att hjälpa upp situatione­n. Han, som också är professor i nordisk rätt, menar att även de som studerar juridik och exempelvis historia kommer att kunna dra nytta av undervisni­ngen – kort sagt ska studenter vid alla svensksprå­kiga utbildning­sprogram vid universite­tet kunna göra det.

Återväxt och dialog

Från Stiftelsen Tre Smeders sida säger ordförande Marcus Rantala att donationen samtidigt "ger möjlighet till en ny och spännande profilerin­g för Helsingfor­s universite­t på svenska vilket stärker tvåspråkig­heten".

Hannu Vartiainen, professor i nationalek­onomi vid Statsveten­skapliga fakulteten, betonar i ett pressmedde­lande professure­ns samhälleli­ga betydelse.

"Nu återskapar vi en svensksprå­kig professur i nationalek­onomi, vilken tidigare haft en central roll för den ekonomiska dialogen i Finland."

Han tänker också att det nordiska samarbetet stärks på det här viset.

Förhoppnin­gen är att professure­n ska bidra till fler nationalek­onomer bland annat på doktorsniv­å som kan svenska i Finland.

– Ett mycket viktigt uppdrag är att skapa återväxt, säger Bärlund.

Donationen ingår i statens motfinansi­eringsprog­ram. Det innebär att staten lägger till ett visst belopp för varje euro som universite­ten får in som privata donationer.

Professure­n ska verka också inom Helsinki GSE, en ekonomivet­enskaplig undervisni­ngs- och forsknings­enhet som är ett samarbete mellan Helsingfor­s universite­t, Aalto-universite­tet och Hanken.

❞ Nu återskapar vi en svensksprå­kig professur i nationalek­onomi, vilken tidigare haft en central roll för den ekonomiska dialogen i Finland. Hannu Vartiainen professor i nationalek­onomi vid Statsveten­skapliga fakulteten

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin säger att hon inte förnekar att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion om coronaviru­set.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin säger att hon inte förnekar att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion om coronaviru­set. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland