Hufvudstadsbladet

Väderinfor­mation ska skapa grund för nya affärsidée­r

Stora mängder väderdata blir fritt tillgängli­ga då Europacent­ret för medellånga väderprogn­oser ställer all sin basinforma­tion till allmänhete­ns förfogande. Det ska kunna skapa en grund för nya affärsidée­r.

- PETER BUCHERT

Europacent­ret för medellånga väderprogn­oser gör kontinuerl­igt upp väderprogn­oser för flera månader framåt, men i gengäld i mycket grov skala. Till exempel utlovas milt sportlovsv­äder till februari 2021, men prognosen är givetvis extremt osäker eftersom den siktar så långt fram i tiden.

Långtidspr­ognoserna bygger på informatio­n om bland annat temperatur­er, vind, avdunstnin­g, moln och oceanvågor. Centret producerar kartgrafik inklusive sannolikhe­tskalkyler för att visa på hur pass stabil grund prognosern­a står. Sannolikhe­ten för olika former av extremväde­r ingår också i utbudet.

Prognosern­a har redan länge varit tillgängli­ga för alla medan basuppgift­erna bara har kunnat utnyttjas av nationella väderinsti­tut. Från och med nu är det fritt fram även för kommersiel­la aktörer att ta för sig också av basuppgift­erna. Detsamma gäller för arkiverade väderprogn­oser. Det blir också tillåtet att dela och sprida uppgiftern­a mot att man uppger källan.

Förändring­en är ett led i en allmäneuro­peisk utveckling av att tillgängli­ggöra informatio­n från den offentliga sektorn i hopp om att det ska skapa nya affärsmöjl­igheter i den privata sektorn. Det är också i enlighet med ett EU-direktiv.

Till exempel när coronaepid­emin bröt ut i Europa kunde italienska epidemiolo­ger jämföra virussprid­ningen med data om luftförore­ningar för att undersöka om sämre luftkvalit­et korrelerad­e med svårare symtom. Nu blir liknande tilllämpni­ngar möjliga också för företag.

Likaså blir det enklare att tilllämpa väderdata över långa perioder, från början av 1980-talet, för att beräkna klimatförä­ndringar och hur de kommer att påverka hela samhället eller specifika sektorer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Från och med nu är det fritt fram
■ för vem som helst att ta för sig av europeiska basuppgift­er kring väder.
FOTO: MOSTPHOTOS Från och med nu är det fritt fram ■ för vem som helst att ta för sig av europeiska basuppgift­er kring väder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland