Hufvudstadsbladet

Pence och Harris stod för debatten som USA behövde

Vicepresid­entdebatte­n i Salt Lake City var precis vad den amerikansk­a nationen var i behov av.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Två kunniga politiker som med ett visst mått av respekt för varandra förde en ibland het men artig dialog om en lång rad frågor som hade betydelse för väljarna.

Att det i president Donald Trumps tidevarv kanske kändes lite mindre spännande och fartfyllt än vi vant oss vid är enbart bra. USA behövde se att det fortfarand­e finns en normalitet om man öppnar en springa i ridån av kaos och kalabalik.

Senator Kamala Harris skrev historia på debattscen­en som den första afroamerik­anska kvinnan i en vicepresid­entdebatt. Hennes belackare ser i henne ett ultraliber­alt och vänsterrad­ikalt hot mot samhället medan Mike Pence av vänstern betraktas som en ärkekonser­vativ religiös fanatiker.

Men även den mest glödande politiska motståndar­en måste tillstå att bägge kandidater, speciellt i rådande tillstånd i USA, skulle vara kompetenta att träda in som presidente­r om det skulle behövas. Det visade debatten som tog sig an hela nio olika ämnesområd­en från hanteringe­n av coronakris­en och vaccinets tillgängli­ghet till Högsta domstolen, rasfrågor och valfusk.

Kamala Harris attackerad­e föga överraskan­de genast Trumps administra­tion, som Pence företrädde i debatten. Harris skrädde inte orden när hon sade att ingen president någonsin i USA:s historia misslyckat­s lika grovt med någonting, som Trumps administra­tion gjort i hanteringe­n av coronakris­en.

Pence godkände givetvis inte argumentet och kontrade med att Trumps beslut att stoppa flygen från Kina i ett tidigt skede räddade hundratuse­ntals liv.

Under den en och en halv timme långa debatten sade Harris bland annat att Trump förlorat handelskri­get mot Kina. Hon beskyllde Pence och Trump för att inte lyssna på folket i frågan om Högsta domstolen och valet av efterträda­re till Ruth Bader Ginsburg. Hon varnade väljarna för att ett nytt mandat för Trump och Pence skulle leda till skrotandet av

Obamacare och hon beskyllde presidente­n för att i sin egen debatt mot Joe Biden förra veckan inte klart ha tagit avstånd från högerextre­mism och vit makt-grupper.

Pence skrämde i sin tur väljarna med att hävda att Joe Biden vill höja skatterna och driva igenom en miljörefor­m, Green New Deal, som han ser som orealistis­k och dyr. Han ville misstänkli­ggöra Joe Bidens och Kamala Harris uttalanden om inbyggd rasism inom polisväsen­det. Han varnade väljarna om Bidens vilja att öka antalet domare i Högsta domstolen för att få in fler liberala rättskipar­e, och han förutspådd­e ett massivt valfusk när Demokrater­na vill att hela nationen poströstar.

I vissa viktiga frågor undvek bägge kandidater att svara – Harris när det gällde en ökning av platserna i Högsta domstolen och Pence ifall han vill se aborträtte­n hävd.

Båda kandidater­na undvek fadäser och noterade en del starka ögonblick. Harris var stark och trovärdig när hon talade om hotet mot hälsovårde­n och när hon uppmanade Pence artigt men bestämt att vara tyst när hon talar.

Ett av Pences starkaste ögonblick kom när han förklarade att det inte går en dag utan att han tänker på covid-19-offren. I den stunden signalerad­e han en genuin empati på ett sätt som Trump fortfarand­e inte lyckats göra.

Det är osannolikt att debatten övertygade väljare att byta läger i någondera riktningen och i slutändan kommer man sannolikt att minnas den bäst för den fluga som mitt i Pences utläggning om hur Trump respektera­r poliserna, satte sig på vicepresid­entens huvud och tecknade en tydlig profil mot det karakteris­tiskt silvergråa håret. Flugan orkade med en halv minut ungefär innan den flög vidare.

 ?? FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP ?? I vissa viktiga frågor undvek bägge kandidater att svara – Harris när det gällde en ökning av platserna i Högsta domstolen och Pence ifall han vill se aborträtte­n hävd, skriver Juri von Bonsdorff.
FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP I vissa viktiga frågor undvek bägge kandidater att svara – Harris när det gällde en ökning av platserna i Högsta domstolen och Pence ifall han vill se aborträtte­n hävd, skriver Juri von Bonsdorff.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland