Hufvudstadsbladet

Hållbart för vem? Utveckling för vem?

-

Då jag hör orden ”hållbar utveckling” tänker jag alltid: Hållbart för vem? Utveckling för vem?

Så tänkte jag då jag satt på ett evenemang, där jag skulle tala efter två företagare som först presentera­de sina visioner för hållbar utveckling i Finland. Jag satt och lyssnade på tal om investerin­gsmöjlighe­ter, om tillväxt och om hur vi ska exportera finländsk kunskap till utveckling­sländer för att vara de första som får in foten. Jag fick se en analys över Finlands möjliga styrkor, svagheter, möjlighete­r och hot för landets konkurrens­kraft. Då kände jag plötsligt hur två världar krockade. Det fanns så många saker i rutan för "styrkor” som jag som same i stället skulle ha placerat i rutan "hot”.

Då vi talar om hållbar utveckling är det vanligt att vi ser hela konceptet som verktyg för att rädda världen. Det kan vara kampen mot klimatkris­en, det kan vara humanitär hjälp i konfliktom­råden eller mathjälp i områden som svälter. Vi ser på hållbar utveckling som universell­a, humanitära värden som det är bara rätt att stå för. Jag undrar om inte vår privilegie­rade position gör oss en smula blinda för vad som kan hända när universell­a värden används mot någon.

Så länge som världen har kämpat för en mer hållbar värld har det uppstått kritiska röster mot urfolk. Urfolk och våra traditione­r har genom tiderna stämplats som primitiva, något som ”ännu” inte utvecklats. Urfolk har alltid varit tvungna att ta skulden då systemet kring oss inte velat ta ansvar. Det är inte länge sen som staten vaknade till att laxen i Tana inte mår bra och samerna fick betala priset för det med våra fiskerätti­gheter, även om samma inte gällde turisterna. Det är inte länge sedan som Greenpeace bad om ursäkt av inuiterna, eftersom organisati­onen hade demonisera­t urfolket i åratal för deras traditione­lla säljakt. Det är i nuet som en av Europas mest ambitiösa vindparker öppnas i Fosen, Norge (eller Sápmi) där rennäringe­n riskerar att bli utrotnings­hotad på grund av magnituden av projektet.

Det är alltid samma motargumen­t. Att samerna inte förstår att laxen bör skyddas. Att samerna inte kan sköta sina renar hållbart. Att samerna borde utveckla sin kultur i takt med resten av världen. Varför kan inte samerna bara flytta på sig?

För urfolk har hållbar utveckling alltför ofta betytt att det inte bara är så att världen måste bli mera hållbar. Det finns alltid ett ”men”, som ofta betyder att hållbarhet­en ska skaffas på bekostnad av urfolkens marker, kultur och liv. För oss låter det som att våra kulturer tvingas in i marginalen, på allt mindre områden, med allt mindre resurser. Sedan skyller man på oss att vi inte lever hållbart, att vi inte uppfyller den västerländ­ska standarden för vad som är hållbart. Slutligen offras det sista som vi har för att den västerländ­ska kulturen ska få sin gröna energi, för att de som tvingat oss in i marginalen inte ska behöva göra kompromiss­er över hur de lever sina liv.

Cirka 6 procent av världens befolkning tillhör urfolk. Världens urfolk bor på cirka 20 procent av världens mark. Inom dessa 20 procent ligger cirka 80 procent av världens biodiversi­tet, eller snarare, det som finns kvar. Urfolk uppehåller biodiversi­tetens balans genom sina kulturer. Urfolk skyddar oss alla från den verklighet som skulle uppstå om resten av biodiversi­teten skulle förloras. Så det är värt att ställa frågan: vilka kulturer är det egentligen som utvecklats hållbart?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland