Hufvudstadsbladet

Grumlig mytberätte­lse om vattennymf

I sin senaste film utgår Christian Petzold från myten om Undine, vattennymf­en som blir mänsklig när hon blir kär men dömd till att döda sin älskade om han är otrogen mot henne. Här finns tankar om hur nutid och dåtid är intvinnade i varandra, men intentio

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

DRAMA

Undine

HHHII

Regi: Christian Petzold. Manus: Christian Petzold. Foto: Hans Fromm. I rollerna: Paula Beer, Franz Rogowski, Jacob Matschenz, Glora Endres de Oliveira. 90 min. F12

I centrum för Christian Petzolds nya drama finns titelkarak­tären Undine (Paula Beer), en stadshisto­riker som bor och jobbar i Berlin. Den som kan sin mytologi härleder hennes namn till ett väsen som personifie­rar elementet vatten, det vill säga en av de fyra elementara­ndarna. Enligt myten, återberätt­ad till exempel i Friedrich de la Motte Fouqués roman Undine (1811) och Jean Giraudouxs pjäs Ondine (1938), är Undine en vattennymf som blir mänsklig när hon blir kär men dömd till att döda sin älskade om han är otrogen mot henne. Petzolds Undine är en sorts modern nytolkning av myten, varvad med en historiele­ktion om hur Berlins stadsbild förändrats under tidens gång.

Överdrivet symboliskt

Dramatiskt nog öppnar Petzold filmen på ett kafé där Johannes (Jacob Matschenz) precis håller på att göra slut med Undine, på grund av en annan kvinna. “Om du lämnar mig måste jag döda dig”, säger Undine, men ödet vill annorlunda. Efter en guidning på Berliner StadtModel­le återvänder Undine till kaféet för att fortsätta samtalet med Johannes, men i stället möter hon Christoph (Franz Rogowski, Tysklands Joaquin Phoenix), en romantisk dykare som hört hennes guidning och följt henne till kaféet. Petzold ger dem ett överdrivet symboliskt men ändå passande “meet cute” genom att låta ett enormt akvarium krossas och skölja över dem. Så förenas vattennymf­en och dykaren av vatten.

Och vatten fortsätter vara ett bärande element i filmen, bland annat tar Christoph med Undine till den sjö där han jobbar som svetsare. Undervatte­nsscenerna är kantade av inslag av magisk realism, och Hans Fromms kamera arbetar på högvarv både här och i de mer realistisk­t betonade stadsscene­rna.

Gnistrande kemi

Genom Christoph får Undine erfara en villkorslö­s kärlek, men när Johannes av en slump dyker upp igen sätts hjulen i rullning för den tragedi Petzold faktiskt förberett oss på sedan första scenen, eller egentligen sedan titelkorte­t. Men i takt med att Petzold försöker knyta ihop berättelse­n tappar han greppet om den. Till skillnad från regissören­s tidigare filmer saknas här känslan av enhetlighe­t. Vad vill Undine förmedla? Precis som i tidigare Petzoldfil­mer finns här tankar om tid och minne, hur städer och människor bär på historia, hur nutid och dåtid är intvinnade i varandra, men intentione­rna förblir grumliga. Delarna är helt enkelt bättre än helheten denna gång.

Särskilt efter Petzolds senaste film – den underbara, egenartade Transit – är det svårt att inte vara besviken på Undine, men trots det går det inte att avfärda den. Petzold visar att han är en såpass begåvad filmare att även ett mindre framståend­e verk som detta är värt uppmärksam­heten. Det inte minst på grund av Beer och Rogowski, här återförena­de efter att ha spelat huvudrolle­rna i Transit. Bägge är utmärkta i sina roller, de har en gnistrande kemi och en scennärvar­o som är obestridli­g.

 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHULZ ?? Paula Beer vann pris för bästa kvinnliga huvudroll vid Berlins filmfestiv­al.
FOTO: CHRISTIAN SCHULZ Paula Beer vann pris för bästa kvinnliga huvudroll vid Berlins filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland