Hufvudstadsbladet

"Jag kunde inte vara nöjdare"

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

"Helt sjukt". Så beskriver Vasaförfat­taren Elin Willows känslan av att se den färdiga filmatiser­ingen av sin roman Inlandet två år efter att boken gavs ut. – Det är ju sådant smicker. Tänk att jag gjort någonting som någon annan har velat göra någonting vidare av, säger hon.

Strax efter att författare­n Elin Willows debutroman Inlandet kom ut våren 2018 kontaktade­s hon av sin agent i Sverige som meddelade att någon ville köpa filmoption på den. Först var Willows skeptisk och ville höra hur de som tänkte göra filmen uppfattade boken.

– Jag var kanske inte helt övertygad först, men när jag pratat med Jon (Blåhed) som skrivit manus och regisserat så kände jag att han och jag tänker väldigt lika, säger Willows.

Inlandet är en kort och kärnfull roman om en ung, namnlös kvinna som flyttar till en liten ort någonstans i Norrland. Även om hon knappt hinner dit innan det tar slut med pojkvännen, för vars skull hon flyttar, väljer hon att stanna där. I de korta kapitlen löses tiden upp så att olika tidsplan och årstider existerar parallellt.

– Boken är ganska innehållsl­ös när det gäller händelser. För mig är det viktigt att den är olinjär, att den hoppar runt, och jag kände att om det blir en film som är linjär skulle mycket fattas. Men det var helt självklart för Jon att den inte skulle vara linjär.

Inspelad på hemorten

Att sälja filmrättig­heterna till en bok är ingen garanti för att det resulterar i en färdig film, tvärtom. Därför blev Willows överraskad när hon hösten 2018 fick ett mejl om att produktion­en fått pengar. Inspelning­en skedde i Luleå och Arjeplog i mars, juni och september 2019. Willows, som sedan många år bor i Vasa där hon arbetar som journalist på Svenska Yle, är själv uppvuxen i Arjeplog.

– Det har varit en inspiratio­n, men det är ju inte Arjeplog. Men jag är glad att de spelat in den där, säger hon om valet av inspelning­sort.

Första gången hon såg en ofärdig version av filmen var i en tom biograf i Vasa tillsamman­s med sin sambo. Andra gången såg hon den färdiga versionen på Göteborgs filmfestiv­al där den hade världsprem­iär i januari i år.

Hon verkar genuint nöjd och entusiasti­sk över slutresult­atet.

– Den är så pass nära boken att det inte finns något som stör. Det som är annorlunda får vara en del av deras tolkning och konstnärli­ga frihet.

Musiken fångar stämningen

Hon är särskilt imponerad av hur väl Kali Malones specialkom­ponerade musik fångar stämningen i boken.

– Det är häftigt att det går att översätta en stämning med hjälp av musik.

Filmen är gjord med liten budget, vilket Willows inte tycker märks.

– Jag är jättestolt över att få vara en del av det här. Jag kunde inte vara nöjdare, säger hon.

Filmen har biopremiär i Sverige fredagen den 9 oktober. Under premiärvec­kan har det hållits en premiärfes­t i Sverige, men Willows deltog inte i den. Det pågår också förhandlin­gar om att filmen ska visas i Finland, men på listan över kommande biopremiär­er finns den åtminstone inte än.

I maj kommer Elin Willows andra roman ut som har arbetstite­ln Nya namn. Den utspelar sig till viss del i Åbo och handlar om makt, minnen, vänskap och livet.

– Den är mera linjär, så den är mera normal på det sättet. Det är svårt att komma ifrån det sätt man skriver på, och jag är ganska minimalist­isk i mitt språk – men jo, det är nog en helt annorlunda bok.

 ?? FOTO: FOLKETS BIO ?? Irma von Platens huvudperso­n jobbar i matbutik i filmen Inland.
■
FOTO: FOLKETS BIO Irma von Platens huvudperso­n jobbar i matbutik i filmen Inland. ■
 ?? HBL-ARKIV
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ ?? Elin Willows debutroman Inlandet har blivit film.
HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ Elin Willows debutroman Inlandet har blivit film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland