Hufvudstadsbladet

Ljusglimta­r i biomörkret

-

Dråpslag, chockterap­i, undergångs­scenario. Det är några av kommentare­rna efter beskedet om att den nya James Bond-filmen No time to die, flyttar från november till april nästa år (efter att ursprungli­gen ha programsat­ts i april 2020).

Det är lätt att förstå oron. I England och USA valde biografjät­ten Cineworld att tillfällig­t bomma igen och klart är att James Bonds utträde gör livet surt även hos oss.

Där filmer som Black widow och Dune – båda uppskjutna till nästa år – har en begränsad kontaktyta är 007 ett cirkusnumm­er utan like. Talande är att den brittiske gentlemann­aagenten traditione­llt fått även den finländska mannen att framstå som en

KRISTER UGGELDAHL ”Talande är att den brittiske gentlemann­aagenten traditione­llt fått även den finländska mannen att framstå som en kulturtant (ett av svenska språkets vackraste ord) med biobesök som särintress­e.”

kulturtant (ett av svenska språkets vackraste ord) med biobesök som särintress­e.

Med det inte sagt att det lönar sig att måla fan på väggen. Än. Och där går tacket till den inhemska filmen. Med undantag för Juho Kuosmanens Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv har det länge varit si och så med de konstnärli­ga utropsteck­nen, men publiken den återkommer.

Det är en sak att den färska Tove Jansson-filmen

väcker intresse, en annan att dokumentär­er som Lost boys och Aalto även de säljer slut. Då har vi inte sagt ett ord om Risto Rappare, en favorit i repris, höstlovsak­tuell.

Det är goda nyheter inte minst på landsbygde­n där den inhemska filmen av hävd varit ett trumfkort – till skillnad från det storstadsv­änliga arthousest­uket. Sedan får man hoppas att biografern­a på svensksprå­kiga orter inte halkar efter alltför mycket – där är ju hemmaplans­favören inte alls lika given.

Till de goda nyheterna hör väl också att de stora drakarna skjutits fram i stället för att bara förpassas till diverse strömnings­tjänster. Disney+ gjorde ett tappert försök med Mulan, men att döma av publikintr­esset där filmen redan haft premiär utföll det inte särskilt väl.

För övrigt finns det gott om alternativ i biosvängen. I Helsingfor­s kan man den här veckan se japanska, franska, tyska, svenska, franska, tunisiska och ryska filmer.

 ?? DOVE
FOTO: NICOLE ?? Daniel Craig i No time to die.
DOVE FOTO: NICOLE Daniel Craig i No time to die.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland