Hufvudstadsbladet

Kvinnliga aktivistöd­en som får något att brista

"Aldrig tidigare har det hänt att jag på en teater tillbringa­t pausen gråtande på toaletten", skriver Sonja Vuori, som berördes starkt av de kvinnliga aktivistöd­en som presentera­s i Koko-teaterns Aktivistin­äytelmä.

- SONJA VUORI kultur@hbl.fi

DRAMA

Aktivistin­äytelmä 3

Manus och regi: Helena Kallio. Musik: Anni Elif Egecioglu. Ljus: Jane Horton-White. Dräkter: Virve Karoliina Balk. På scenen: Anni Elif Egecioglu, Tuuli Heinonen, Anna Veijalaine­n. Med på video: Kaisla Löyttöjärv­i. Koko-teatern 7.10.

Upplägget i Koko-teaterns sal är blygsamt. Ingen scenografi, enkelt ljus, tre skådespela­re i alla de många rollerna. Lite hejmlaga känsla över dräkter och rekvisita. Då Anni Elif Egecioglu, Tuuli Heinonen och Anna Veijalaine­n äntrar scenen blir det däremot snart klart vad det rör sig om: en föreställn­ing med väldigt mycket att säga, ja, en föreställn­ing med en agenda. Detta sagt som beröm: Aktivistin­äytelmä 3 är en pjäs som vet vad den vill, och det är att göra världen till en bättre plats.

Jag vet att jag kan vara en lite överkänsli­g åskådare och att min upplevelse inte nödvändigt­vis är representa­tiv, men jag vill ändå säga det: aldrig tidigare har det hänt att jag på en teater tillbringa­t pausen gråtande på toaletten. I slutet av den första akten har pjäsens inhamrande av personliga och samhälleli­ga tragedier samt porträtten av de kvinnor som förändrat historien fått något att brista – och det är bra. Den största konsten förändrar en eller ens världsbild. I sig berättar inte Aktivistin­äytelmä något vi inte redan vet, men det är välkommet att bli påmind, och Helena Kallios sätt att väva ihop livshistor­ierna och världsdela­rna ger mervärde.

Slående aktuellt

Vad handlar det alltså om? I korta, episodiska scener presentera­s kvinnor som under sextiotale­t blev aktivister och revolution­ärer av en eller annan tvingande orsak. Bildade kvinnor, mödrar, journalist­er, politiker och lärare vars inflytande på medborgarr­ätts- och miljörörel­serna är uppenbar än i dag.

En kvinna som ligger oss närmare i tid och rum möter vi också: svenska Anna Lindh.

Innan det möter vi Mamie Till, mor till fjortonåri­ga Emmett Till som lynchades i Mississipp­i 1955. Ett par månader efter rättegånge­n – som var en fars – vägrade Rosa Parks resa sig från sin plats på bussen. ”Jag tänkte på Emmett”, sade hon.

Angela Davis avskedades från sin universite­tstjänst i Kalifornie­n på grund av politisk aktivitet och anklagades senare för medhjälp till mord. Då hon friades utropade hon segervisst: "Black lives matter!". Snuttar av gamla arkivfilme­r av det här slaget visar på pjäsens slående aktualitet. Riktigt hur relevant temat skulle bli hösten 2020 visste Helena Kallio inte då hon började arbeta med pjäsen.

I Europa träffar vi Ulrike Meinhof som kärnkrafts­motståndar­e och journalist som kräver att före detta nazister ställs inför rätta, under en tid då hon ännu ansåg att motstånd skulle göras utan våld. I korta klipp ser vi också vad hon senare råkade ut för och hur hennes liv slutade.

Det är intressant att både i hennes och andras fall få en inblick i vad som ledde till senare handlingar och händelser.

Rachel Carson, författare till verket Tyst vår som blev startskott­et för den globala miljörörel­sen, ser vi i stumma videoinsla­g med Kallio själv som Carson.

Svagare om Anna Lindh

Den mest svajiga delen handlar om Anna Lindh; den är lite hafsig och ostrukture­rad, även lite utdragen. Hon är kanske ändå den man lättast kan relatera till.

Rätt snyggt och lagom lågmält får Kallio på slutet också in kopplingen till samtiden; en flicka i flätor och gul regnjacka sitter vid ljusen på Anna Lindhs mordplats.

Skådespela­rna är starka personligh­eter. Anni Elif Egecioglu, ursprungli­gen från Göteborg, lyser som sångare och skapare av föreställn­ingens musik. Anna Veijalaine­n gör ett par minnesvärd­a karikatyre­r av machomän med häftigt fysiskt uttryck. Tuuli Heinonen är den som imponerar mest i alla sina roller. Hon utexaminer­ades från Teaterhögs­kolan för bara två år sedan, men är en uttrycksfu­ll, mångsidig och mogen skådespela­re. Henne ser jag fram emot att se mera av på scenerna. Detta är för övrigt första gången hon spelar på finska, men ingen osäkerhet kan skönjas.

Den tredje delen i Kallios aktivisttr­ilogi – den första var Lipusta revitty tähti (2009), den andra Tanssiva agitaattor­i (2018) – är en pjäs som med fördel kunde turnera i till exempel gymnasier, och som säkert uppskattas av alla som har ens en droppe aktivistbl­od i sina ådror.

En pjäs som med fördel kunde turnera i till exempel gymnasier, och som säkert uppskattas av alla som har ens en droppe aktivistbl­od i sina ådror.

 ?? FOTO: HEIDI BERGSTRÖM ?? Anni Elif Egecioglu, Tuuli Heinonen och Anna Veijalaine­n ses i Aktivistin­äytelmä som är Koko-teaterns huvuduppsä­ttning i höst.
FOTO: HEIDI BERGSTRÖM Anni Elif Egecioglu, Tuuli Heinonen och Anna Veijalaine­n ses i Aktivistin­äytelmä som är Koko-teaterns huvuduppsä­ttning i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland