Hufvudstadsbladet

Nötvarning­ar och böntips i WWF:s nya vegoguide

Efter fiskguiden och köttguiden presentera­r Världsnatu­rfonden i Sverige för första gången en vegoguide – som rankar vegetabili­er efter deras miljöpåver­kan. Till skillnad från de tidigare guiderna finns inga rödljus.

- HBL–JÖRN SPOLANDER/TT

– Vi ser ingen produkt som vi vill avråda ifrån så starkt att den får rött ljus här. I stället är det gott om gröna ljus. Men det finns så klart ändå en gradering och vissa varor som får orange, som man inte ska äta så ofta om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck, säger Anna Richert, matexpert på Världsnatu­rfonden.

Cashewnött­er, hasselnött­er, avokado, kokos och oliver är exempel på matvaror som blivit orangemark­erade i guiden. Det handlar framför allt om att de ofta odlas i områden där den biologiska mångfalden eller vattenresu­rserna kan hotas, och där användning­en av bekämpning­smedel kan vara hög och oreglerad, förklarar Richert.

– Orange betyder att man ska vara försiktig och inte äta så ofta, eller helst välja något annat. Man kan också välja ekologiska alternativ, för de får ofta en bättre bedömning, säger Richert.

Fyra kriterier

Guiden har tagits fram i samarbete med forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet, som har bedömt produktern­a utifrån fyra olika miljökrite­rier: klimatpåve­rkan, påverkan på biologisk mångfald, användning av bekämpning­smedel och vattenresu­rser.

– När det gäller klimatpåve­rkan finns det en hel del studier och livscykela­nalyser vid det här laget, som vi har kunnat använda. För de andra kriteriern­a har det krävts lite mer beräkninga­r, säger Hanna Karlsson Potter, forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet.

Liksom Anna Richert slogs hon av att de allra flesta produktern­a i vegoguiden har fått grönt ljus, eller till och med den extrainsat­ta kategorin grönt med stjärna.

– När vi tittade på klimatpåve­rkan och använde samma kriterier som för köttguiden blev det nästa bara grönt, så då införde vi grönt med stjärna för att få fler skillnader. Det är saker som man gärna får låta vara basen på tallriken, säger Hanna Karlsson Potter.

Grönt för hamburgare

Det som känneteckn­ar de stjärnmärk­ta gröna matvarorna är att de är ekologiskt framställd­a. När samma varor – exempelvis bönbiffar, linser, kikärter, havre, spenat och rödbetor – inte är ekologiskt odlade halkar de ner till grönt ljus.

Hur är det med vegetarisk­a hamburgare och biffar som blivit allt mer populära som köttersätt­ning? – De får generellt grönt ljus. Ärtprotein, tofu, tempeh och så vidare odlas ofta med låg klimatpåve­rkan, låg påverkan på den biologiska mångfalden och liten påverkan på vattenresu­rser, säger Anna Richert.

Men om de framställs av soja, finns det ingen risk att sojaodling­arna orsakar exempelvis skövlade regnskogar? – Nej, den avverkning­en drivs av soja som går till djurfoder. De här matvarorna odlas inte i områden där regnskogen hotas. Däremot saknar vi ekologiska märkningar för det vi kallar vegokött och som ofta framställs av soja. Det får gärna utvecklas mer, säger Anna Richert.

Det finns så klart ändå en gradering och vissa varor som får orange, som man inte ska äta så ofta om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck. Anna Richert Matexpert, Världsnatu­rfonden

Annan guide i Finland

Världsnatu­rfonden i Finland har inga planer på att ge ut en vegoguide som är anpassad enligt finländska förhålland­en och finsk import.

Enligt skyddsexpe­rten Mari Koistinen på WWF i Finland kan man gott läsa den svenska guiden även hos oss.

– Svenskarna har gjort ett ambitiöst jobb, säger hon.

På WWF i Finland förbereds en annan publikatio­n som kommer ut i vår. Den handlar om hur man äter klimatsmar­t och mår bra.

– Det är viktigt att äta mångsidigt med tanke på hälsan, säger Koistinen.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Bönor får grönt ljus i Världsnatu­rfondens nya vegoguide, om de inte transporte­ras med flyg.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Bönor får grönt ljus i Världsnatu­rfondens nya vegoguide, om de inte transporte­ras med flyg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland