Hufvudstadsbladet

Professor: ”Krävs fler och bättre studier”

- MARIE CARLSSON/TT

De svenska skidskytta­rna vill kartlägga hur menstruati­onen påverkar åkarna. Forskare tror att det kan vara värdefullt för elitidrott­are – men man behöver också ökad kunskap om ämnet.

Skidskytte

– Jag tror absolut att man skulle kunna bena ut det här, men det krävs fler och bättre studier, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Lindén Hirschberg tror inte att forskninge­n kan bidra med allmänna rekommenda­tioner kring träning i förhålland­e till menscykeln. Kvinnan är alltför komplex, och variatione­rna mellan hur kvinnor påverkas under menscykeln är för stora.

Däremot, tror Hirschberg, som även är medicinsk rådgivare till Sveriges olympiska kommitté (SOK) liksom till dess internatio­nella motsvarigh­et (IOK), att man kan bena ut det individuel­lt – och göra betydelsef­ulla anpassning­ar i träningen.

– Det tror jag absolut, inte minst gällande eliten. Att man får mer kunskap om sig själv och hur man reagerar och att man på det viset kan optimera både träning och prestation, säger hon.

"Jätteposit­ivt"

Därför är Angelica Lindén Hirschberg positiv till att skidskytte­landslaget ska skriva ned menstruati­onsdata i sin träningsda­gbok, för att förhoppnin­gsvis bättre förstå hur den påverkar åkarna.

– Vi behöver ökad kunskap. Men man får inte dra alltför stora slutsatser än så länge.

Forskning om hur menstruati­onscykeln påverkar kvinnliga idrottares prestation finns. Men många studier på ämnet har varit små och inte tillräckli­gt välkontrol­lerade, enligt Hirschberg.

– Det vi vet är att idrottskvi­nnor påverkas av menscykeln och mensen. Sedan finns det en hypotes om att det skulle vara fördelakti­gt att träna under en viss fas av menscykeln, men där har vi absolut inte några vetenskapl­iga bevis. Det behövs bättre och större studier, säger hon.

Även skaderiske­n påverkas av menscykeln. Här har Angelica Lindén Hirschberg och hennes tidigare doktorand Cecilia Fridén bidragit till forskninge­n genom en studie som visade att vältränade kvinnor har sämre balans före menstruati­on.

– Den påverkan syntes särskilt hos kvinnor som upplever att de har PMS, och det kan vara både fysiska och mentala symtom. Och då kan man ju spekulera i att det kan påverka skaderiske­n.

Större skaderisk med PMS

Resultatet från den studien stämmer väl överens med annan, liknande forskning. Mats Hammar, professor emeritus i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universite­t, var tidig när han tillsamman­s med gynekologe­n Jesper Möller-Nielsen undersökte skaderiske­n för fotbollssp­elare under menscykeln.

– Den studien var helt ny i sitt slag när den kom (1989), säger Mats Hammar.

– Och det vi fann då på fotbollssp­elare i högsta och näst högsta divisionen var att de som skattade sig som att de hade premenstru­ella besvär – såsom humörsväng­ningar, svullnad i buk eller bröst – skadade sig signifikan­t oftare under veckan före mens och under mensen. För de som hade p-piller suddades det här ut.

 ?? FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD-TT ?? Professorn Angelica Lindén Hirschberg tror att man kan bena ut hur menstruati­onen påverkar träning och prestation – åtminstone individuel­lt – men mer forskning behövs.
FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD-TT Professorn Angelica Lindén Hirschberg tror att man kan bena ut hur menstruati­onen påverkar träning och prestation – åtminstone individuel­lt – men mer forskning behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland