Hufvudstadsbladet

Metoo kom i kapp dansk partiledar­e

Den första metoo-bomben har briserat i dansk politik. Morten Østergaard, partiledar­e för sociallibe­rala Radikale Venstre, avgår efter en skandal som nu beskrivs som en vändpunkt. – Morten sätter standarden för resten av Danmark, säger efterträda­ren Sofie

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

En andra metoo-våg har dragit över Danmark under hösten utan att någon hängts ut. Danmark är med andra ord sent ute i metoo-debatten jämfört med andra länder.

Men på onsdagen briserade så en politisk bomb av en kaliber som ingen hade väntat sig. Sociallibe­rala Radikale Venstre – ett systerpart­i till Svenska folkpartie­t – flyttade sitt gruppmöte till hemlig plats och under nästan sju timmar tvättades internt en byk som slutade med att partiledar­en Morten Østergaard inte hade något annat val än att avgå.

Det var en märkbart medtagen Østergaard som mötte pressen efteråt:

– Det var jag, sade han ödesmättat och syftade på de anklagelse­r om sexuella trakasseri­er som en partikolle­ga, Lotte Rod, berättat om några veckor tidigare men utan att namnge vem hon menade.

– Jag har tagit bort händer från mina lår, sade hon i flera intervjuer när affären började nystas upp.

Trakasseri­et skedde för nio år sedan och det är egentligen inte tafsandet i sig som fäller Østergaard utan hans sätt att hantera det hela. Han har lagt locket på och så sent som i tisdags sade han till journalist­er att saken är mer eller mindre utagerad eftersom han talat med den misstänkte. Alltså med sig själv, visade det sig. Inför tv-kamerorna tvingades han till avbön:

– Jag har bett Lotte om ursäkt men inte haft mod att berätta om det offentligt. Därmed har jag svikit många människors förtroende och kan inte fortsätta som partiledar­e.

Faller på eget grepp

Till saken hör att Radikale Venstre har hållit en hög svansförin­g i metoo-debatten.

Partimedle­mmar har pekat finger mot regeringsp­artiet Socialdemo­kratiet som låtit Jeppe Kofod bli utrikesmin­ister trots att också han har en gammal skandalhis­toria i bagaget. Som 34-åring, år 2008, hade han sex med en 15-åring i partiets ungdomsför­bund.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har hittills hållit Kofod om ryggen och sagt att hon har förtroende för honom. Men nu skriver flera politiska bedömare att Østergaard­s avgång ökar pressen på henne visavi Kofod.

Hur det än går med den saken betraktas det som nu händer i dansk politik som en vändpunkt i synen på trakasseri­er.

Närmaste medarbetar­en tar över

Också Østergaard­s efterträda­re, Sofie Carsten Nielsen, hoppas att Østergaard med sin avgång sätter standarden för resten av Danmark. Hon har varit hans närmaste medarbetar­e och känt till vad han gjort.

Ändå valdes hon internt till ny partiledar­e med klara siffror och tar över ledarskape­t med omedelbar verkan.

– Det är en olycklig dag. Jag har varit mycket arg på Morten men han betalar nu också ett högt pris, sade hon när hon mötte pressen på onsdagskvä­llen.

Sofie Carsten Nielsen är en erfaren politiker med ministerba­kgrund i Helle Thorning-Schmidts regering 2011–2015. På den tiden hette partiledar­en för övrigt Margrethe Vestager, numera känd som färgstark EUkommissi­onär.

”Förändring­en det viktigaste”

Lotte Rod, som trakassera­des, skriver på Facebook att hennes avsikt aldrig var att tvinga bort Østergaard.

"Det var inte min mening. Det viktiga för mig är att vi får till stånd en kulturförä­ndring. Inte bara i mitt parti utan i alla partier och på alla andra ställen".

Den andra metoo-vågen i Danmark startade med att programled­aren Sofie Linde under en direktsänd gala avslöjade hur hon trakassera­ts sexuellt som 18-åring av en högt uppsatt mediechef på TV2. Hon har inte avslöjat vem det var men efter hennes vittnesmål har en lång rad kvinnor berättat om sextrakass­erier också i andra mediehus och i den danska riksdagen, Folketinge­t.

❞ Det är en olycklig dag. Jag har varit mycket arg på Morten men han betalar nu också ett högt pris. Sofie Carseten Nielsen Ny partiledar­e för Radikale Venstre

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Morten Østergaard avgår som partiledar­e för sociallibe­rala Radikale Venstre efter en metoo-affär. Bilden är från valdagen i fjol.
■
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Morten Østergaard avgår som partiledar­e för sociallibe­rala Radikale Venstre efter en metoo-affär. Bilden är från valdagen i fjol. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland