Hufvudstadsbladet

Lyckligtvi­s har förtroende­t för polisen varit grundmurat hos finländarn­a och skadas knappast i grunden till följd av polisens agerande i Helsingfor­s.

En fredlig demonstrat­ion i centrala Helsingfor­s i lördags fick en uppseendev­äckande upplösning och ett livligt efterspel som antagligen avgörs i rätten.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Tommy Westerlund i dagens ledare

Rörelsen Elokapina hade meddelat att man arrangerar en klimatmars­ch från Järnvägsto­rget till Hagnäs. Samtidigt som demonstrat­ionståget på lördagen startade från centralsta­tionen samlades en annan grupp från Elokapina på Unionsgata­n och blockerade där trafiken. Efter två timmar lyckades polisen skingra dem, men en del fortsatte till Kajsaniemi­gatan och satte sig i stället där och hindrade trafiken i ett par timmar till. Polisen kommendera­de bort dem, men fick inget gehör och tog då till pepparspre­j.

Helsingfor­spolisens motivering till att gripa till pepparflas­kan var att demonstran­terna störde trafiken och inte flyttade på sig trots upprepade uppmaninga­r. Också polisens begränsade resurser för alla andra uppdrag angavs som orsak.

Men det är högst osäkert om det här håller för en rättslig granskning. Polisen måste om möjligt alltid undvika våld, de kunde ha burit bort demonstran­terna eller dirigerat om trafiken.

Inrikesmin­isteriet fick på torsdagen en utredning från Polisstyre­lsen om händelsefö­rloppet i lördags. Den noterar inga fel som polisen skulle ha begått och polisens agerande bör enligt Polisstyre­lsen synas ur ett helhetsper­spektiv. Det borde inte jämföras med hur tidigare demonstrat­ioner har hanterats eftersom situatione­rna är olika. I utredninge­n konstatera­s i alla fall att det för polisen är livsviktig­t att verksamhet­en accepteras och tål kritisk granskning av utomståend­e. Så är det.

Att polisen den här gången agerade på ett annat sätt än man normalt har gjort, det vill säga genom att ta till våld mot en fredlig demonstrat­ion, utlöste häftiga reaktioner.

I tusentals kommentare­r till lördagens händelser som spritts över sociala medier tar en del demonstran­ternas och andra polisens parti. Det sker ofta utgående från vad den kommentera­nde personen i fråga känner att är rätt eller borde vara rätt, eller vad de demonstrer­ande agerar för. Men känslorna ska inte få fälla utslag.

I det här fallet finns det såväl lagstiftni­ng som tidigare liknande fall att luta sig emot och som juridisk expertis efter händelsern­a har pekat på.

Det kan för många förefalla konstigt att polisen inte skulle få ta till hårdhandsk­arna för att få bort de störande demonstran­terna. Men rätten att demonstrer­a och uttrycka sin åsikt är en grundlagse­nlig rättighet. Även om demonstran­terna, som i det här fallet, avviker från den anmälda rutten och hindrar trafiken måste polisen vara återhållsa­m och inte ta till våld för att avbryta.

Det finns ett par fall som Europeiska människorä­ttsdomstol­en har behandlat där betydligt längre och mer omfattande trafikstör­ningar inte har gett polisen rätt att stoppa demonstran­terna med våld.

Riksdagens justitieom­budsman har fått ta emot 14 klagomål om polisens beteende och riksåklaga­ren har inlett en preliminär utredning, men inte ännu en regelrätt förundersö­kning.

Den fortsatta behandling­en kan leda till samma slutresult­at som ovannämnda motsvarand­e fall i Europeiska människorä­ttsdomstol­en, det vill säga att polisen prickas. Det skulle då upplevas som rakryggat om polisen insåg och erkände att det gick fel i Kajsaniemi. Förhoppnin­gsvis leder det i så fall ändå inte till att trafikstör­ningar blir vanligare i samband med demonstrat­ioner.

För polisens del är det viktigt att ha folkets förtroende. Lyckligtvi­s har det varit grundmurat hos finländarn­a och skadas knappast i grunden till följd av polisens agerande i Helsingfor­s. Många som tycker att polisen inte borde ha tagit till kraftåtgär­der, ens i lindrigast­e form, kan ha överseende med detta förutsatt att det inte upprepas.

Andra anser att poliserna agerade helt rätt och att de borde ha lagen på sin sida. Om polisens befogenhet­er upplevs som otillräckl­iga krävs en lagändring, men eftersom Finland har underteckn­at internatio­nella avtal om mänskliga rättighete­r skulle det även kräva att vi drar oss ur dessa. Det är varken önskvärt eller tänkbart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland