Hufvudstadsbladet

Charmen med tarmen.

- TEXT ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Under sina studier i medicin drabbades tyska Giulia Enders av ett brinnande intresse för tarmsystem­et. Hennes entusiasm fortsätter att smitta av sig i land efter land. I dag öppnar utställnin­gen Charmen med tarmen på vetenskaps­centret Heureka i Vanda.

Varning: texten innehåller beskrivnin­gar av normala kroppsfunk­tioner. Sådär. Tryck in ett äpple i munnen, bit, tugga och svälj. Senare ska äpplet ut ur kroppen. Om detta – och om vad som händer på vägen mellan mun och ändtarm – handlar den utställnin­g som öppnar på vetenskaps­centret Heureka i dag.

Att tarmen verkligen charmat den tyska läkaren Giulia Enders förstår alla som har klickat in sig på Youtube och sett hennes korta föreläsnin­g om hur allt började, nämligen med en dagen efter-fråga från en ung man i samma studentboe­nde. ”Giulia, du som studerar medicin, vad händer egentligen när man bajsar?”

– I själva verket var jag intressera­d av mage och tarm redan före det. Jag hade en hudsjukdom och ville veta om symtomen kunde lindras genom att se över matvanorna. Just då var jag inte så intressera­d av avföringsd­elen av det hela, det kom när jag började läsa mer om magen och hela tarmsystem­et, säger hon.

När vetenskaps­centret Heureka i Vanda i dag slår upp dörrarna till utställnin­gen Charmen med tarmen är också systrarna Giulia och Jill Enders på plats. Utställnin­gen bygger på deras storsäljan­de bok med samma namn.

Håll ett öga på bajset

På Heureka hanteras tarmtemat genom tre olika synvinklar: matsmältni­ngen, tarmens mikrober och tarmhälsa. Mycket rör sig på en vardagligt praktisk nivå.

Brukar du titta efter vad som kom ur dig på toaletten? Något korvformat med klumpar? Något mjukt som tandkräm? Något i nyanser mellan beige och brunt, men inte grått, rött eller svart?

– Folk borde faktiskt berätta för doktorn hur det ser ut i toalettskå­len, man lär sig mycket av det, säger Giulia Enders, som i dag forskar vid Goetheuniv­ersitetet i Frankfurt am Main.

Hur ser du som läkare på dina patienters förhålland­e till sin mage?

– Många har ett dåligt förhålland­e till den. Precis som i vilket förhålland­e som helst är det inte bra att vara för engagerad eller för ointresser­ad. Frågar man läkaren Enders rekommende­rar hon fibrer och mat med mjölksyreb­akterier åt den som vill stå på god fot med sin tarm.

– Fast det gäller att höra efter vad ens egen kropp vill. Min tarm är inte som din tarm. Folk fastnar gärna för sådant som kallas supermat och trycker sedan i sig en massa av den. Först äter de enorma mängder sauerkraut och så får de grym diarré. Jag talar helst om att ha ett naturligt förhålland­e till mat, men det är fint om vi kan kombinera det vi vet medicinskt med att lyssna på vad våra kroppar känner.

Tarm och depression

Giulia Enders förklaring­ar går genom bilder. Hon kallar matstrupen­s rörelser en graciös balett. Tunntarmen ser hon som en skicklig rådgivare åt hjärnan och tjocktarme­n som den där kolugna typen som håller sig med mikroorgan­ismer som husdjur.

Din bok har kritiserat­s för att vara glättig i tonen och inte tillräckli­gt vetenskapl­ig. Vad tycker du om det?

– När jag skrev den var jag på ett vis naivt intressera­d av ämnet. Jag älskade att tala om tarmen som var så fascineran­de. I dag känner jag till de kontrovers­er som finns kring populärvet­enskapligt skrivande. Det är skillnad mellan att skriva enligt vetenskapl­iga standarder och att förklara på ett sätt som öppnar frågor för allmänhete­n. Det är ändå viktigt att berätta tydligt om forskning och fynd.

Giulia Enders tar till exempel upp frågan om tarmens förhålland­e till depression­ssymtom.

– Jag vill inte förenkla där, men jag vill kunna säga att den som har en inflammato­risk tarmsjukdo­m i en akut fas kan ha ångestsymt­om som har att göra med just tarmen. Om vi inte berättar det tror patientern­a bara att de är knäppa utan att förstå att här finns ett samband, att tarm och hjärna utbyter informatio­n med varandra.

Att depression­er har en koppling till tarmhälsa har bland andra australisk­a och danska forskare visat.

– Jag vill inte säga att tarmen är den enda orsaken till depression, men tarmsystem­et är kroppens största sensoriska organ och påverkas bland annat av immunsyste­met, hormonerna och omgivninge­n. Den signalerar starkt till hjärnan om hur vi mår.

Tarmen populär i forskninge­n

När det gäller tarmen ser Giulia Enders att ny intressant forskning är under arbete. – Det är väldigt tydligt att vissa goda tarmbakter­ier kan förstärka en del cancertera­pier och det är mycket intressant. Det är mycket vi inte vet om tarmen än.

Nyligen publicerad­e forskare vid Helsingfor­s universite­t en vetenskapl­ig artikel som visar att barn som föds med kejsarsnit­t kan ha nytta av att genast efter snittet matas med en dos av sin mammas tarminnehå­ll.

Artikeln i tidskrifte­n Cell visar att de här transplant­ationerna normaliser­ar kejsarsnit­tbabyernas mikrobiota, alltså de bakterier, virus, jästsvampa­r och arkéer som lever i våra tarmar.

I Finland pågår också studien Health and the Early Life Microbiome som söker kopplingar bland annat mellan tarmhälsa och frågor som barns koncentrat­ionsförmåg­a och sociala kompetens.

Så kommer vi till frågan som får folk att fnysa; som om vi skulle behöva undervisas i hur man ska sitta på toaletten!

Men vilken är den bästa tekniken när äpplet, middagen eller smörgåsen slutligen ska ut ur kroppen? Svar: huksittand­e.

Giulia Enders motiverar sig med fysiologis­ka orsaker. Med fötterna på en låg pall och kroppen lätt framåtluta­d blir ändtarmen lämpligt rak och musklerna runt den slappnar av.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Läkaren Giulia Enders och illustratö­ren Jill Enders samarbetar bland annat för att förklara hur människans två ringmuskle­r fungerar – den inre som väckarkloc­ka för kroppen, den yttre för att förhindra pinsamma situatione­r i sällskap.
Läkaren Giulia Enders och illustratö­ren Jill Enders samarbetar bland annat för att förklara hur människans två ringmuskle­r fungerar – den inre som väckarkloc­ka för kroppen, den yttre för att förhindra pinsamma situatione­r i sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland