Hufvudstadsbladet

Allt billigare att låna för bostad

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Centralban­kerna pumpar in medel på finansmark­naderna för att stödja den vacklande ekonomin i coronakris­en. En följd är att räntorna för bostadslån ligger på rekordlåga nivåer. Det nya är att marknaden räknar med låga räntor inte bara närmaste åren, utan under hela 20-talet.

– Det är inte bara konsumente­rna som tror på låg ränta under lång tid, utan också institutio­nerna på finansmark­naden. Det är en stor förändring, säger Juhana Brotherus på Hypoteksfö­reningen.

Rekordmång­a planerar köpa ny bostad i spåren av coronakris­en. Ändå är antalet bostadsaff­ärer som faktiskt görs färre än under tidigare år. – Uppgången på bostadsmar­knaden kan bli snabb när den väl kommer i gång, säger Juhana Brotherus på Hypoteksfö­reningen.

Nästan vart sjätte finländskt hushåll planerar att köpa en ny bostad inom de närmaste tolv månaderna. I huvudstads­regionen är köplusten ännu större. Här funderar nästan vart fjärde hushåll på bostadsköp.

Det visar den senaste konsumentb­arometern. Noteringen är den högsta på 2000-talet.

– Pandemin har förändrat våra förväntnin­gar på hemmet. Vi har nya behov som till exempel har att göra med distansarb­ete, säger Juhana Brotherus, chefsekono­m på Finlands hypoteksfö­rening.

Samtidigt visar statistike­n från bostadsmar­knaden att få av de hugade köparna och säljarna har kommit till skott: Affärerna på bostadsmar­knaden under 2020 är klart färre än under tidigare år. Sedan mars har antalet affärer sjunkit med drygt 15 procent i hela landet i jämförelse med tidigare år.

Vad är det som gör att klyftan mellan drömmar och verklighet är så vid? – Det gäller att se på frågan som ställs i konsumentb­arometern. Det handlar om vad konsumente­rna planerar göra inom de närmaste tolv månaderna. Om man räknar med att vi får ett vaccin inom de här tolv månaderna, då kan uppgången bli ganska snabb när den väl kommer i gång, säger Brotherus.

Han är försiktigt optimistis­k till de ekonomiska utsikterna. Delar av samhället har visserlige­n drabbats mycket hårt av coronakris­en, men andra är relativt opåverkade.

– De flesta har trots allt behållit jobbet och de är inte heller permittera­de, säger Brotherus som redan anar sig till en återgång till en mer normal bostadsmar­knad efter den dystra våren.

– Ser man på antalet affärer den senaste tiden är man redan uppe i samma nivåer som under tidigare år.

Stora städer fortsätter locka

Det är framför allt i huvudstads­regionen och möjligtvis också i tillväxtce­ntrum som Åbo och Tammerfors som affärerna har ökat igen. Om den utveckling­en håller i sig betyder det att den dynamik som kom med finanskris­en får en fortsättni­ng.

– De starka stärks ytterligar­e, som Juhana Brotherus uttrycker det.

2010-talet innebar en oerhörd

polariseri­ng av den finländska bostadsmar­knaden där vissa små och medelstora städer fick se priserna på gamla bostäder rasa med upp till 30 procent.

Samtidigt fortsatte priserna stiga i Helsingfor­sregionen, Åbotrakten och Tammerfors­området – inte lika mycket som under tidigare decennier, men ändå så att gapet till övriga Finland växte kraftigt.

Det här är en utveckling som Juhana Brotherus räknar med också under 2020-talet.

Under coronakris­en har det talats om att landsbygde­n blir ett lockande alternativ för bostadsköp­arna, men Brotherus tror snarare på ett fortsatt segertåg för urbaniseri­ngen.

– Urbaniseri­ngen är en megatrend vars kraft jag också själv undervärde­rade under coronavåre­n. De färskaste uppgiftern­a från bostadsmar­knaden visar nu att de stora städerna fortsätter locka nya invånare.

Urbaniseri­ngen får också stöd av de låga bolåneränt­orna.

– De låga räntorna spelar störst roll där lånen är stora, det vill säga i tillväxtce­ntrumen.

Låga räntor länge

Någon garant för prisnivån är de låga räntorna ändå inte. Bostadspri­serna sjönk i stora delar av Finland under 2010-talet trots att räntekostn­aderna rasade under samma tid. Lånekostna­derna kan inte heller falla särskilt mycket från dagens rekordlåga nivåer.

Coronakris­ens följder för bostadsmar­knaden och räntorna kommer den här gången på ett mer indirekt sätt. Krisen har skjutit fram tidshoriso­nten för då räntorna väntas gå upp igen. Nu räknar de flesta med en räntenivå nära noll under hela 2020-talet.

– Det är inte bara konsumente­rna som tror på låg ränta under lång tid, utan också institutio­nerna på finansmark­naden. Det är en stor förändring, säger Juhana Brotherus.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Dubbla känslor i coronakris­en: Allt fler drömmer om att köpa ny bostad, samtidigt som färre än förr verkligen har köpt en bostad.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Dubbla känslor i coronakris­en: Allt fler drömmer om att köpa ny bostad, samtidigt som färre än förr verkligen har köpt en bostad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland