Hufvudstadsbladet

Regeringen har nått enighet om vårdreform­en

Den ministergr­upp som har förhandlat om innehållet i vårdreform­en har nått en överenskom­melse, bekräftar omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP). Den blev klar sent på fredagskvä­llen. Det handlar om ändringar efter remissrund­an, där bland annat finansieri­ngen

- SYLVIA BJON

Den ansvariga gruppen inom regeringen har förhandlat under långa dar de senaste veckorna om vårdpakete­t.

På fredagskvä­llen kom ministergr­uppen till ett resultat som kan redogöras för riksdagsgr­upperna i regeringsp­artierna.

Omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) bekräftade på Twitter att man nått en uppgörelse kring alla punkter.

Inom regeringen har finansieri­ngsfrågan varit den största stötesten, och det som tagit tid.

SFP har motsatt sig modellen som den såg ut tidigare – där Österbotte­n och hela Nyland skulle höra till förlorarna. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt beräknade till exempel i sitt svar att hela Nyland skulle förlora 400 miljoner euro på årsbasis efter övergångst­iden i finansieri­ngen.

På fredagen öppnades innehållet inte upp, men SFP:s medlem i ministergr­uppen, Thomas Blomqvist säger till HBL att det faktum att ministergr­uppen är överens, och beredd att låta paketet gå vidare, tyder på att man är relativt nöjd.

– Vi var överens om att vi är färdiga med vår behandling, säger Blomqvist.

Utöver riksdagsgr­upperna ska också rådet för utvärderin­g av regeringen­s politik ta ställning till det uppdaterad­e lagpaketet efter det här. De politiska linjedragn­ingarna på fredagen kräver också renskrivni­ng i lagparagra­ferna.

Centerns representa­nt i gruppen, kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko, skriver på Twitter att reformen ”vilar starkt på den offentliga sektorn som arrangör”, men ”möjliggör en modell med flera vårdproduc­enter”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland