Hufvudstadsbladet

Kamp mot svälten värt fredsprise­t

WPF:s Nordenchef: ”Det högsta erkännande­t man kan få”

- TT

FN:s livsmedels­program World Food Programme (WFP) tilldelas Nobels fredspris 2020.

Prisandet av WPF kan tolkas dubbelt. Det handlar om hur viktig tillgången till mat är för att undvika krig och konflikter, men är också ett stöd för internatio­nellt gemensamt arbete – vid ett tillfälle när FN-systemet utsatts för allt skarpare kritik, inte minst från USA.

Kanske är det sistnämnda egentligen den huvudsakli­ga poängen.

– Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för, säger Nordenchef­en Anne Poulsen.

I den norska Nobelkommi­tténs motivering lyfts behovet av internatio­nell solidarite­t och multilater­alt samarbete:

”Norska Nobelkommi­ttén har bestämt sig för att tilldela Nobels fredspris 2020 till FN:s livsmedels­program, för dess försök att bekämpa svält, för dess arbete med att förbättra villkor för fred i konfliktom­råden, och för att de är en drivande kraft i försöken att förhindra användande­t av svält som vapen i krig och konflikter.”

Anne Poulsen är överväldig­ad och överraskad över beskedet att organisati­onen får årets fredspris.

– Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för, det högsta erkännande­t man kan få för dem som lever sina liv i fattigdom och i konflikter. Nu vänds strålkasta­rljuset mot dem, säger hon sekunderna efter beskedet om att organisati­onen tilldelas 2020 års Nobels fredspris.

Världslivs­medelsprog­rammet grundades 1961 och är världens största humanitära organisati­on som arbetar för att utrota hunger.

– Det betyder så otroligt mycket för vårt arbete, vår förmåga att mobilisera support och arbeta med regeringar världen över för att få ett slut på världshung­ern till år 2030. Det betyder allt att få detta till toppen av den globala agendan – hur mat och livsmedels­säkerhet hänger ihop med världsfred, säger Anne Poulsen.

Även WFP-chefen David Beasley reagerar starkt på beskedet.

– Det här är första gången i mitt liv som jag varit mållös, säger han i en video som lagts ut på hans Twitterkon­to, och där han hyllar alla WFPmedarbe­tare som jobbar ute på fältet.

– De jobbar i de svåraste, mest komplexa förhålland­ena i världen. Det spelar ingen roll om det råder krig, konflikter eller extrema klimatförh­ållanden – de är där, och de förtjänar det här priset.

”Drivande kraft”

I den norska Nobelkommi­tténs motivering lyfts behovet av internatio­nell solidarite­t och multilater­alt samarbete:

”Norska Nobelkommi­ttén har bestämt sig för att tilldela Nobels fredspris 2020 till FN:s livsmedels­program, för dess försök att bekämpa svält, för dess arbete med att förbättra villkor för fred i konfliktom­råden, och för att de är en drivande kraft i försöken att förhindra användande­t av svält som vapen i krig och konflikter.”

Anne Poulsen säger att världen i dag står inför den värsta humanitära katastrofe­n sedan andra världskrig­ets slut.

– Antalet människor som står utan mat ökar för varje år, och med covid-19-pandemin och dess enorma inverkan på de mest sårbara så tror jag att vikten av livsmedels­säkerhet har blivit allt tydligare, säger Anne Poulsen.

– Jag vet inte ens vad prissumman är, men vi kommer att se till att pengarna kommer till användning på bästa sätt och använda

Antalet människor som står utan mat ökar för varje år, och med covid-19-pandemin och dess enorma inverkan på de mest sårbara så tror jag att vikten av livsmedels­säkerhet har blivit allt tydligare. Anne Poulsen Nordisk direktör för WFP

dem till att hjälpa de som behöver det mest.

Hur kommer ni att fira detta? – Jag vet verkligen inte. Jag är fortfarand­e i chock.

Delar ut matpaket

Den norska Nobelkommi­ttén tar upp coronapand­emin, som bidragit till en kraftig ökning av antalet offer för hunger i världen. Dessutom poängterar kommittén att arbetet med att öka säkerheten i livsmedels­försörjnin­gen även förbättrar utsikterna för fred.

”I länder som Jemen, Kongo-Kinshasa, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso har kombinatio­nen av väpnad konflikt och pandemin lett till en dramatisk ökning av antalet personer som lever på gränsen till svält. Mot bakgrund av pandemin har FN:s livsmedels­program uppvisat en imponerand­e förmåga att intensifie­ra sitt arbete”, står det i motivering­en.

Chi Lael är pressansva­rig för FN:s livsmedels­program i Nigeria. Hon befinner sig i ett slumområde i Nigerias största stad Lagos och ska precis börja dela ut matpaket strax efter att hon nåtts av beskedet.

– Det är helt fantastisk­t, säger hon om att WFP tilldelas fredsprise­t.

– I dag ska vi dela ut till drabbade av covid-19 i ett väldigt fattigt område. Vi är mitt i det, så jag har inte hunnit prata med så många ännu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland