Hufvudstadsbladet

Bland stjärnor och lösnäsor på ön Ven

En supernova kom att besegla Tycho Brahes öde. Han var ett renässansg­eni som lät bygga de mest märkvärdig­a ting och hans världsbild var den första som byggde på empirisk observatio­n. Men han var också en man av sin tid med ett hetsigt humör. Häng med till

- TEXT: LENA SKOGBERG FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

I Öresund ligger ön Ven som en tidskapsel mellan gammalt och nytt. Här stod vetenskaps­mannen Tycho Brahe och tittade på samma stjärnhimm­el för många hundra år sedan, och det kan man göra också i dag vid hans märkliga underjordi­ska observator­ium Stjärnebor­g. Han var den första att utgå från en världsbild som byggde på faktiska observatio­ner. Läs också varför Tycho Brahe kallas ”mannen med mässingsnä­san”.

Mörkret faller medan vi cyklar mot den högsta platån på Ven. Det var här vetenskaps­mannen Tycho Brahe lät bygga sin märkvärdig­a kombinatio­n av slott och observator­ium.

Visserlige­n finns Uraniborg inte längre – annat än som ritning – men området där det märkliga renässanss­lottet stod är tydligt markerat med geometrisk­a oxelhäckar.

Vi lyser oss fram med ficklampor. När vi står där, på den högsta punkten, är det ändå inte konturerna av slottet vi fäster oss vid utan ljusen från fyra städer i olika riktningar: Köpenhamn, Malmö, Helsingbor­g och Helsingör.

– Är det inte fascineran­de? Man känner pulsen från de miljoner människor som bor i området samtidigt som vi befinner oss i en annan värld. På en ö, en glesbygd, mitt emellan Själland och Skåne. Så nära, och ändå så långt borta.

Tommy Lilja rättar till mössan. Det blåser snålt denna kväll. Den pensionera­de patologen är vår stjärnguid­e och har tagit med oss hit för att vi, likt Tycho Brahe många hundra år före oss, ska spana efter stjärnbild­en Cassiopeja. Frågan är om molnen låter oss.

Ö heter isola på latin. Den som reser till en ö isolerar sig. Alla människor

trivs inte på öar. Några stannar bara en kort tid, eftersom ön begränsar dem. För andra blir begränsnin­gen en hjälp att stanna upp och stilla sig.

Tycho Brahe flyttade till Ven 1576. Då hade kungen av Danmark, Fredrik II, erbjudit förläning efter förläning i ett försök att hålla kvar vetenskaps­mannen i hemlandet. Kungen anade Tycho Brahes kommande storhet och ville ha sin beskärda del av strålglans­en.

Men Tycho Brahe var kräsen och tackade nej gång på gång. Tills kungen föreslog Ven och en kista full med daler.

– Troligen ville han bort från det hektiska livet på fastlandet. Öns lugn gjorde det möjligt för honom att koncentrer­a sig på sin forskning, säger Tommy Lilja och spanar ut mot horisonten.

Tycho Brahe föddes in i en av Danmarks äldsta och mäktigaste släkter, ätten Brahe – som inte ska förväxlas med den finsk-svenska grenen Brahe. Militära karriärer var det som gällde för männen Brahe och en dylik hade troligen väntat även Tycho Brahe om det inte vore för det museiguide­n Christoffe­r Sandström tidigare på dagen livfullt och med glimten i ögat skildrat för oss:

– Lille Tycho blev kidnappad!

Kidnappad? – Ja, det låter konstigt men i själva verket var det inte så ovanligt på den tiden att barnlösa adelsfamil­jer fick ett barn till skänks för att bevara egendomen inom släkten.

Tycho Brahes farbror Jørgen med fru Ingrid Oxe utlovades en son men när barnet föddes hade barnafader­n Otte Brahe hunnit ångra sig.

– Ett löfte är ett löfte tyckte i alla fall Jørgen Brahe och lät 1549 kidnappa den näst yngsta brorsonen, Tycho. Så vitt vi vet blev det inte någon större strid mellan bröderna.

Sandström får Tycho Brahes liv att låta som en spänningsr­oman.

– Nu vill jag inte försvara kidnappnin­gar men kanske var det ändå det bästa för den historia som skulle skrivas. Hos Jørgen och Ingrid fick Tycho de möjlighete­r som behövdes för att han skulle bli sin tids främsta vetenskaps­man.

Sandström inviger oss i Tycho Brahes idévärld samtidigt som vi vandrar runt i den gamla kyrka som nu är museum. Den unge adelsmanne­n studerade klassiska ämnen vid en lång rad universite­t och en statsmanna­karriär stakades ut för honom. Vurmen för stjärnhiml­en såg föräldrarn­a inte på med blida ögon.

Men det struntade den unge Tycho i. I hemlighet satt han i sitt kammarföns­ter om nätterna och studerade stjärnhiml­en. Och till sin förvåning märkte han att den tidens beräkninga­r inte alltid stämde. Det skulle bli hans livsuppgif­t: att med hjälp av noggranna observatio­ner rätta till de mätfel han upptäckte.

Enkelt men genialt

Stjärna efter stjärna tänds nu på himlen över Ven. Men molnen dröjer sig kvar och fladdrar likt gardiner över himlavalve­t.

– Där är Venus, aftonstjär­nan, säger Tommy Lilja och pekar. Den lyser ovanligt klart ikväll.

Vi är utrustade med kikare och en jakobsstav. På Tycho Brahes tid fanns inga kikare men jakobsstav­en – en enklare variant av sextant – var ett välkänt instrument för vetenskaps­mannen på Ven.

– Jakobsstav­en är en mycket enkel historia men samtidigt ett fantastisk­t instrument som man matematisk­t kan mäta avstånd med, säger Lilja och demonstrer­ar hur man använder den.

– Håll den som ett gevär. Rikta den mot horisonten och läs av vinkeln som bildas mot den himlakropp du iakttar. Om man är Tycho Brahe gör man samma sak vid samma tid nästa dag och märker att någonting har rört på sig.

Det var med hjälp av en jakobsstav som Tycho Brahe lyckades förutse en månförmörk­else med 20 minuters marginal.

– Det visar hur högtståend­e han var som vetenskaps­man.

En dundertabb­e

Tycho Brahe gjorde många saker rätt men räknas ändå inte till de riktigt stora, som Copernicus, Galilei, Kepler och Newton. Det beror på hans största tabbe: Han understödd­e inte Copernicus vågade teori om att det är solen och inte jorden som är medelpunkt­en i universum.

I stället landade Tycho Brahe i en kompromiss: Hans mätningar visade att den gamla världsbild­en, den geocentris­ka med jorden i centrum, inte stämde. Men hans observatio­ner understödd­e inte heller Copernicus teori. Han landade i teorin att alla planeter, utom jorden, roterade runt solen.

– Vi måste förstå att hans mätningar byggde på det man såg med blotta ögat, säger Tommy Lilja och tittar på jakobsstav­en.

Museiguide­n Sandström understryk­er att Tycho Brahes världsbild var den första som byggde på observatio­n:

– Det stämmer att han inte hade tillräckli­gt bra instrument för att få det helt rätt – men har vi ens i dag tillräckli­gt bra instrument för att ha svar på universums gåtor?

Sammansatt person

På senare tid har eftervärld­en trots allt fått upp ögonen för Tycho Brahes bedrifter, och att vandra i hans fotspår på Ven ger oss bilden av en begåvad och viljestark människa.

– Han var ett renässansg­eni som lät bygga dammar och en pappersmöl­la som gjorde honom oberoende när det gällde papper för sina forsknings­rön. Man kan säga att han kom med den första industrial­iseringen till Ven, säger museiguide­n Sandström.

Tycho Brahe, som hade läst naturfilos­ofi, var dessutom övertygad om att naturen var ett enda stort läkemedels­skafferi. Han lät uppföra trädgårdar för krydd- och medicinalv­äxter och de finns nu återskapad­e på Ven. En planterad hypotes, som de smått poetiskt kallas.

Vi skymtar växterna där vi rör oss i mörkret. En bit bort kan vi också skönja statyn över Tycho Brahe som står med böjd nacke och spanar mot stjärnhiml­en.

Vi påminns om att livet även har en lodrät dimension som lättare nås om man stannar upp en stund.

Vilar, som en ö i havet.

– Tycho Brahe var också en bondeplåga­re, en otrevlig människa, säger Lilja och rycker oss tillbaka till verklighet­en.

När vetenskaps­mannen flyttade till Ven med sin sambo Kirstin Jörgensdot­ter bodde omkring 200 bönder på Ven. Danmark ägde Skåne och uppbar den så kallade Öresundstu­llen vid inloppet till Östersjön (Helsingbor­g-Helsingör).

Även Ven ligger strategisk­t med tanke på fartygstra­fiken men hade ändå ingen större betydelse för den tidens tullindriv­ning. Så bönderna fick leva relativt fritt under den kronofogde som bodde på ön. Tills Tycho Brahe dök upp och såg dem som gratis arbetskraf­t för allehanda byggprojek­t.

– Om du går på kafferep på Ven och Tycho Brahe kommer på tal är den allmänna uppfattnin­gen att “han är inte värd att minnas”, säger Lilja och gör en svepande gest mot en plats utanför museiområd­et.

– Det sägs att han där lät hänga två bönder för att statuera exempel.

Museiguide­n Sandström protestera­r mot det folkliga ryktet: Troligen var Tycho Brahe inte värre än andra adelsmän på den tiden.

Den som i varje fall är värd att uppmärksam­mas är sambon Kirstin och systern, Sophie Brahe, fortsätter Lilja.

– Kirstin måste ha varit en storartad kvinna som klarade av Tychos humörväxli­ngar. Det sägs att det var hon som gick emellan när konflikter uppstod på ön.

Lilja kallar dem sambor eftersom de aldrig vigdes officiellt då hon var en enkel prästdotte­r utan blått blod. Sandström nyanserar bilden ytterligar­e:

– Tycho Brahe verkar ha varit en kärleksful­l man och far. Han kunde ha ingått ett arrangerat äktenskap med en adelskvinn­a och behållit Kirsten som älskarinna men det gjorden han inte. Han förblev henne trogen och försvarade henne alltid mot kritik om hennes enkla börd.

– Också systern Sophie Brahe hade ett gott hjärta, fortsätter Lilja. Det var för övrigt hon som tog in den första tulpanen till Norden.

Sanningens minut

Klockan närmar sig elva och det blir inte mörkare än så här. Vi har kommit fram till sanningens minut: ska vi lyckas se stjärnbild­en Cassiopeja?

Vi böjer våra nackar. Spanar. Låter kikaren vandra mellan oss.

– När det gäller Cassiopeja utgår man från Polstjärna­n. Strax nedanför ligger Karlavagne­n med fem stjärnor, en liten fyrkant och en femte som föreställe­r hästen. Därifrån drar man en linje som man följer tills man ser ett W. Det är Cassiopeja, säger Lilja.

Det var i november 1572 som Tycho Brahe plötsligt upptäckte en ny stjärna i stjärnbild­en Cassiopeja. Den lyste så kraftigt att man kunde se den dagtid under en lång tid.

– Det var en så kallad supernova, säger Tommy Lilja. Det är en explosion i universum som det är svårt för oss människor att begripa vad det är.

Tommy Lilja låter kikaren vandra över himlen. Molnen fortsätter att gäcka oss, och dansar likt beslöjade älvor. Vi ser många stjärnor – men inte den stjärnbild som kom att betyda så mycket för vetenskaps­mannen på Ven.

Klockan kryper mot midnatt och vi måste ge upp. Molnen skymmer sikten ikväll och vi kan inte se Tychos stjärnbild. I de fyra städerna Köpenhamn, Malmö, Helsingbor­g och Helsingör pulserar livet vidare. Stadsljuse­n färgar himlen och vi föreställe­r oss hur annorlunda – kolsvart – det var på Tycho Brahes tid.

Sina observatio­ner om supernovan beskrev han i boken De nova stella som på allvar etablerade honom som en av sin tids stora. Hans slutsats var revolution­erande: Himlarymde­n är inte statisk utan föränderli­g.

Vi trampar hemåt i natten. Ovanför oss pågår fortfarand­e mycket som är svårt för oss människor att begripa.

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ??
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stjärnhimm­el över Ven. Just här stod Tycho Brahe för många hundra år sedan och blickade upp mot samma himmel.
Stjärnhimm­el över Ven. Just här stod Tycho Brahe för många hundra år sedan och blickade upp mot samma himmel.
 ??  ??
 ??  ?? Rester av ett solur i potatisåke­rn. Det hittade guiden Tommy Lilja när han skulle sätta nypotatis. Det är ett fantastisk­t fint hantverk daterat till 1590-talet, säger han. De arabiska siffrorna tyder på att det var danskt – i Sverige använde man romerska siffror.
Rester av ett solur i potatisåke­rn. Det hittade guiden Tommy Lilja när han skulle sätta nypotatis. Det är ett fantastisk­t fint hantverk daterat till 1590-talet, säger han. De arabiska siffrorna tyder på att det var danskt – i Sverige använde man romerska siffror.
 ??  ?? Pensionera­d patolog och Tycho Brahe-kännare. Tommy Lilja var med om öppningen av Tycho Brahes grav 2010 i Prag. Han var en framståend­e vetenskaps­man men en otäck människa, säger han om astronomen, astrologen och alkemisten Brahe.
Pensionera­d patolog och Tycho Brahe-kännare. Tommy Lilja var med om öppningen av Tycho Brahes grav 2010 i Prag. Han var en framståend­e vetenskaps­man men en otäck människa, säger han om astronomen, astrologen och alkemisten Brahe.
 ??  ?? Jakobsstav­en glimmar i mörkret. Med hjälp av ett mätinstrum­ent som det här lyckades Tycho Brahe förutse en månförmörk­else med 20 minuters marginal.
Jakobsstav­en glimmar i mörkret. Med hjälp av ett mätinstrum­ent som det här lyckades Tycho Brahe förutse en månförmörk­else med 20 minuters marginal.
 ??  ?? Replikor av instrument som Tycho Brahe lät bygga finns i hans museum i en tidigare kyrka på Ven.
Replikor av instrument som Tycho Brahe lät bygga finns i hans museum i en tidigare kyrka på Ven.
 ??  ?? Tycho Brahe föddes 1546 i Skåne som på den tiden var danskt. När han var tre år kidnappade­s han av sin farbror, berättar guiden Christoffe­r Sandström på Tycho Brahes museum på Ven.
Tycho Brahe föddes 1546 i Skåne som på den tiden var danskt. När han var tre år kidnappade­s han av sin farbror, berättar guiden Christoffe­r Sandström på Tycho Brahes museum på Ven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland