Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet föreslår misstroend­e mot Kiuru

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Mia Laiho föreslår misstroend­evotum om omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) på grund av hanteringe­n av coronakris­en. Omröstning­en sker på onsdag, meddelar riksdagen. Socialdemo­kraterna beskriver utspelet som ett magplask.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

– Regeringen­s kommunikat­ion om coronakris­en har varit rörig och skapat osäkerhet i stället för förtroende. Regeringen ska styra över sin linje, men gång på gång har ändå Krista Kiuru överraskat oss med sina egna tolkningar, sade Mia Laiho (Saml) i riksdagen på fredagen och samtidigt i ett uttalande som publicerad­es på Samlingspa­rtiets nätsidor.

Laiho nämner bland annat den tidigare episoden då Kiuru höll en presskonfe­rens om reserestri­ktioner och obligatori­sk karantän. Andra regeringsm­edlemmar har senare sagt att de överraskad­es av utspelet, och att regeringen inte har befogenhet­er att besluta om alla de frågor som kom upp.

– Därför föreslår jag att riksdagen beslutar att omsorgsmin­ister Krista Kiuru, som har hand om coronakris­en, inte åtnjuter riksdagens förtroende, sade Laiho på fredagen.

Hennes kläm kom i samband med behandling­en av nästa års budget.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter att Kiuru har hennes fulla förtroende.

Kritik för utebliven rekommenda­tion om munskydd

Mia Laiho riktar kritik också mot att regeringen inte tidigare gick in för starkare rekommenda­tioner om munskydd, och är missnöjd med hur regeringen förklarat det efteråt.

– Det var förbryllan­de att man förhöll sig så undvikande till det i våras, även om världshäls­oorganisat­ionen WHO hade rekommende­rat munskydd, säger Laiho.

Samlingspa­rtiet har bland annat förargat sig över att statsminis­ter Sanna Marin under frågetimme­n i torsdags förklarat att en orsak var den dåliga tillgången på munskydd för hela befolkning­en i våras i butikerna och på marknaden.

Opposition­en anser att förklaring­en ändrats, men det är en orsak som Marin angav offentligt redan i våras i riksdagen.

Till andra delar har även ministrar medgett att kommunikat­ionen inte alltid varit på topp.

Det har gällt till exempel rättighete­n att resa över gränsen, och hur man framställt över 70-åringars friheter.

Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen understöde­r Laihos förslag om misstroend­e. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo meddelade på Twitter att han står bakom det.

Regeringen ska styra över sin linje, men gång på gång har ändå Krista Kiuru överraskat oss med sina egna tolkningar. Mia Laiho (Saml)

”Politisera­nde”

Regeringsp­artierna reagerar på Samlingspa­rtiets förslag med kommentare­r om ”politisera­nde mitt i koronakris­en”.

Antti Lindtman (SDP) vädjar till Samlingspa­rtiet att dra tillbaka sitt förslag. Lindtman säger att det som räknas borde vara resultaten, och att smittsprid­ningen i våras hölls i styr.

– Det här är en verkligt bisarr situation. Vi är mitt i en svår kris just nu, och så hamnar vi i ett sådant här magplask, säger Kimmo Kiljunen (SDP).

I SDP-leden väcktes på fredagen ännu mer kritik då ledamöter från Samlingspa­rtiet lämnade plenisalen och gick ut för att hålla en presskonfe­rens om misstroend­e mot Krista Kiuru. Riksdagsle­damoten Maria Guzenina noterade att de inte ens ”stannade för att lyssna på debatten de själva startat”.

Ovanligt drag

Det är ovanligt att opposition­en försöker fälla enskilda ministrar. Det är vanligare att man lämnar in en interpella­tion och röstar om hela regeringen­s förtroende.

Under förra regeringsp­erioden röstade riksdagen ändå två gånger om misstroend­e kring enskilda ministrar som opposition­en lämnat.

Det kan ske närsomhels­t: I ett beslutsför­slag kan riksdagsle­damöter föreslå misstroend­e för en minister eller för regeringen.

Då riksdagen behandlade Finavia 2017 lämnades ett förslag in om misstroend­e för dåvarande kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C). Hon fick fortsatt förtroende med rösterna 110–42.

Följande år, 2018, gällde förtroende­omröstning­en dåvarande utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) handlande då han uttryckt sina åsikter om abort. Då hade klämmen lämnats in under en punkt som handlade om budgeten för följande år. Soini fick förtroende med rösterna 100–60.

Det här är en verkligt bisarr situation. Vi är mitt i en svår kris just nu, och så hamnar vi ett sådant här magplask. Kimmo Kiljunen (SDP)

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen och riksdagsle­damot Mia Laiho anser att kommunikat­ionen om coronahant­eringen varit rörig och pekar på en enskild minister, omsorgsmin­istern.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen och riksdagsle­damot Mia Laiho anser att kommunikat­ionen om coronahant­eringen varit rörig och pekar på en enskild minister, omsorgsmin­istern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland