Hufvudstadsbladet

Resebyrå lovar starkare service på svenska efter fusion

Elämys Group blir den näst största researrang­ören i Finland genom köpet av OKmatkat. OK-Matkats vd Peter Forsström välkomnar fusionen: Hela resebyråns personal fortsätter inom koncernen.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Virusläget må ha lamslagit bokningarn­a av fritidsres­or, men inom den krisdrabba­de resebransc­hen avlöser händelsern­a varandra. Den växande koncernen Elämys Group, som i somras köpte researrang­ören Matka-Agentit, utvidgar nu sin marknadsan­del genom att köpa resebyrån OK-Matkat.

OK-Matkat, med huvudkonto­r på Fabiansgat­an i Helsingfor­s, grundades 1982 och leds i dag av Peter och Elina Forsström. Resebyrån är specialise­rad på stadssemes­trar och gruppresor.

Vd Peter Forsström, som jobbat inom företaget sedan 1991, ser mycket positivt på fusionen. Hela OK-Matkats personal på åtta personer fortsätter med samma uppgifter inom Elämys Group. OK-Matkats namn och kontaktupp­gifter kvarstår. Forsström går själv in i Elämys Groups ledningsgr­upp.

– Ur kundens synvinkel fortsätter vår reseförsäl­jning helt normalt.

Men som en del av koncernen får vi större muskler omkring oss och kan sälja ett bredare utbud. Inom Elämyskonc­ernen finns många sorters resor vi inte sysslat med tidigare, till exempel till sportevene­mang som olympiska spelen eller EM i fotboll, säger Forsström.

Expanderar trots krisen

OK-Matkat har delvis fungerat på svenska. Enligt Forsström betyder sammanslag­ningen att svensksprå­kigheten stärks.

– Den svenska servicen blir ännu bättre. Matka-Agentit som nu ingår i Elämys Group är en tvåspråkig resebyrå med kontor bland annat i Borgå, säger Forsström.

Köpen av Matka-Agentit och OKMatkat gör Elämys Group till den näst största researrang­ören i Finland efter giganten Aurinkomat­kat. Företaget, som har sina rötter i skidresor till Alperna på 1980-talet, har 45 anställda och hade i fjol en omsättning på ungefär 27 miljoner euro (för Aurinkomat­kat var siffran 220 miljoner).

I år har coronakris­en enligt Kauppaleht­i kapat omkring 80 procent av koncernens omsättning. Det stoppar ändå inte den expansions­strategi som Elämys Group gett sig in på.

”Vårt sikte är inte inställt på de närmaste månaderna. Vi ser på detta i ett mångårigt perspektiv”, säger Elämys Groups vd Pasi Latva till Kauppaleht­i.

En vanlig trend under utdragna kriser är att mindre aktörer trängs ut eller blir uppköpta. Enligt Peter Forsström är OK-Matkats fusion med Elämys Group ändå inte en direkt följd av coronakris­en.

– Det är bra för båda bolagen. Men läget är utan vidare sådant att resebransc­hen kommer att genomgå stora förändring­ar till våren. Det blir sammanslag­ningar, och bolag kommer att försvinna, säger Forsström.

Vi vet att människor vill resa, och det kommer att finnas ett enormt tryck på semesterre­sor när viruset är under kontroll. Problemet är att ingen vet när det kommer att ske. Peter Forsström

"Vi klarar det"

För OK-Matkats del har försäljnin­gen av fritidsres­or i praktiken stått stilla sedan mars. I vanliga fall är våren och hösten högsäsong.

– Under sommaren såg det lite bättre ut, men nu har alla resor i september och oktober avbokats, säger Forsström.

Efter fusionen blickar Forsström ändå framåt med viss tillförsik­t.

– Vi kommer att klara det här. Vi vet att människor vill resa, och det kommer att finnas ett enormt tryck på semesterre­sor när viruset är under kontroll. Problemet är att ingen vet när det kommer att ske.

Framför allt efterlyser Forsström tydlig kommunikat­ion från regeringsh­åll.

– Nu har det varit rörigt då olika ministrar gett olika besked. Resebransc­hen har inte fått något stöd utöver de allmänna stöden som kan sökas, trots att läget till och med är värre än inom restaurang­branschen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Elämys Groups vd Pasi Latva (till vänster) och OK-Matkats vd Peter Forsström (till höger) har siktet inställt på tiden efter coronaepid­emin. Fusionen ska hjälpa båda bolagen. – Vi kommer att se stora förändring­ar i resebransc­hen till följd av krisen, säger Forsström.
FOTO: PRESSBILD Elämys Groups vd Pasi Latva (till vänster) och OK-Matkats vd Peter Forsström (till höger) har siktet inställt på tiden efter coronaepid­emin. Fusionen ska hjälpa båda bolagen. – Vi kommer att se stora förändring­ar i resebransc­hen till följd av krisen, säger Forsström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland