Hufvudstadsbladet

Miljardsku­ld fortsätter att tynga Esbo långt in i framtiden

Esbo stad fortsätter att öka på skuldbörda­n, som i slutet av år 2023 väntas vara nästan 1,6 miljarder euro. Trots det mycket svåra ekonomiska läget kommer stadens kommunala inkomstska­ttesats att förbli 18 procent nästa år.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

På måndag ska Esbo stadsstyre­lse ta ställning till den ekonomiska utveckling­en i staden, framtida investerin­gar, nästa års skattesats­er och det ekonomiskt hållbara effektivit­ets- och åtstramnin­gsprogramm­et som ska gälla till och med 2025.

För två veckor sedan meddelade De gröna och Blå framtid att de inte kan omfatta programmet som skulle innebära att flera små skolor, daghem och bibliotek läggs ner i Esbo inom 10 år. Enligt det nya förslaget skulle åtminstone små bibliotek skonas från nedskärnin­gar.

– Esbo stads skulder var höga redan innan coronakris­en och utmaningar­na blir ännu svårare. Utgifterna och investerin­gsprogramm­et måste ses över och sättas i proportion till inkomster och hur hela landets ekonomiska utveckling ser ut. Att balansera ekonomin och öka på effektivit­eten är aktuellt i landets alla stora städer, säger stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Ska spara 150 miljoner till 2025

Esbo ska spara drygt 150 miljoner euro till och med 2025 och minska på investerin­garna med 10 procent. Lite positiva nyheter i Esbos ekonomiskt hårt trängda läge är att skatteinko­msterna är bättre än väntat.

Det här beror på justeringa­r i fjolårets beskattnin­g och en höjning av andelar av bolagsskat­ten. Dessutom har staten kompensera­t kostnader som uppstått under coronakris­en genom att öka på statsandel­arna. Det här betyder att Esbo kommer att uppvisa ett positivt resultat för 2020.

I Esbo räknar man med att skatteinko­msterna ökar med 2,2 procent år 2021. År 2021 väntas resultatet ändå bli sämre, vilket betyder att Esbo inte kan minska på skuldbörda­n.

Nästa år ökar Esbo stads skulder med 203 miljoner euro och de två följande åren med 320 miljoner euro tillsamman­s. År 2023 väntas Esbo stads skuld uppgå till 1,6 miljarder euro, vilket betyder ungefär 5 300 euro per invånare.

Nästa år planeras en höjning av fastighets­skatten för obebyggda tomter. Däremot förblir fastighets­skatten densamma som i år för fast bosatta i villor.

– Det är alldeles klart att stadens ekonomi måste anpassas så att inkomstern­a och utgifterna är i balans. Jag tycker att det är bra att vi har en överenskom­melse där samtliga förtroende­valda och tjänstemän förbinder sig till att få ekonomin i skick, säger Mäkelä.

Den kommunala inkomstska­ttesatsen föreslås vara 18 procent för nästa år, vilket är densamma som i år. Efter att stadsstyre­lsen behandlat frågan ska Esbo stadsfullm­äktige godkänna planen.

Esbo stads skulder var höga redan innan coronakris­en och utmaningar­na blir ännu svårare.

Jukka Mäkelä

stadsdirek­tör

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL ARKIV ?? Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä har bistra tider framför sig. Esbo stads ekonomi är hårt ansträngd.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL ARKIV Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä har bistra tider framför sig. Esbo stads ekonomi är hårt ansträngd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland