Hufvudstadsbladet

SDP vill öka kommunerna­s andelar i HRT

- NICLAS LÖNNQVIST

Finansieri­ngen av huvudstads­regionens kollektivt­rafik vållar huvudbry. Biljettint­äkterna har minskat dramatiskt och samtidigt höjs röster för att kommunerna borde skjuta till mer pengar. SDP vill permanent ha större andelar så att biljettpri­serna kan sänkas i framtiden. En tillfällig lösning är tänkbar, anser SFP.

SDP i Helsingfor­s föreslår i en motion att medlemskom­munerna i Helsingfor­sregionens trafik (HRT) i allt högre grad ska täcka kostnadern­a för kollektivt­rafiken så att biljettpri­serna sänks. SDP:s förslag är tänkt ur ett längre perspektiv. SDP vill också slopa tidsfönstr­et för seniorraba­tten i kollektivt­rafiken som gäller mellan klockan 9 och 14 så att rabatten skulle gälla under dygnets alla tider för dem som fyllt 70 år.

– Det handlar om effektiv resursanvä­ndning. Ju bättre kollektivt­rafik vi har, desto mindre utsläpp. För oss är det här en rättvisefr­åga och en ekologisk fråga, säger fullmäktig­eledamot Thomas Wallgren (SDP).

Kommunerna­s ekonomier är ganska ansträngda. Hur ska deras andelar kunna ökas i HRT:s budget?

– Offentliga sektorn är inte fattig. Finland har råd med allt som är viktigt, men då måste medborgarn­a ställa upp för kollektivt­rafiken. Kollektivt­rafiken är en lönsam investerin­g på längre sikt. Det handlar om prioriteri­ngar, säger Wallgren.

Antalet passagerar­e har under coronapand­emin minskat med 70 procent i huvudstads­regionens kollektivt­rafik. HRT:s årliga budget är 700 miljoner euro. I normala fall utgör kommunerna­s andelar hälften av summan och biljettint­äkterna står för den andra hälften. Det finns uppskattni­ngar om att biljettint­äkterna i år kan vara 250 miljoner euro mindre än budgeterat.

I mitten av september gav Helsingfor­s stadsstyre­lse ett utlåtande där man föreslår att HRT:s ekonomi måste fås i balans med ökade kommunande­lar, men att de ökade kommunande­larna ska vara en tillfällig lösning.

– En höjning av biljettpri­serna är den sista utvägen. Jag är för en tillfällig höjning av HRT:s kommunande­lar, men inte på längre sikt som SDP föreslår. Vi gör stora investerin­gar i kollektivt­rafiken som kräver resurser. Sett ur ett internatio­nellt perspektiv har vi ganska rimliga biljettpri­ser – speciellt när det gäller periodbilj­etter, säger SFP:s stadsstyre­lsemedlem i Helsingfor­s, Marcus Rantala.

Sirpa Hertell är De grönas styrelseme­dlem i HRT för Esbo. Hon tror inte på ekvationen med att på längre sikt öka kommunerna­s andelar.

– Att sänka biljettpri­serna kan inte på längre sikt ske på bekostnad av att man höjer kommunerna­s andelar. I Esbo har vi gått in för att man tillfällig­t kan öka den kommunala andelen i HRT:s budget, men så att vi håller oss på en nivå där andelen av budgeten utgör ungefär 50 procent.

Kommunerna­s andel i HRT:s budget bestäms utifrån antalet passagerar­e i respektive kommun. HRT har nu fått statligt stöd på 60 miljoner euro för att täcka bortfallet av biljettint­äkter, men hur stor summan blir nästa år är oklart.

– Jag anser att det inte finns fog för att höja biljettpri­serna eller att skära ner utbudet i kollektivt­rafiken, säger Hertell.

Esbo stad föreslår att resurserna för kollektivt­rafiken årligen ska skäras ner med 4 miljoner euro under fem års tid, men staden har gått in för att hålla sin andel i HRT:s budget på samma nivå nästa år. Vad som händer från och med 2022 är oklart.

– Vi lever i stor ovisshet när det gäller finansieri­ngen av kollektivt­rafiken, säger Hertell.

 ?? FOTO: LAURI ERIKSSON/HRT ?? HRT:s biljettint­äkter har minskat markant under coronapand­emin.
FOTO: LAURI ERIKSSON/HRT HRT:s biljettint­äkter har minskat markant under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland