Hufvudstadsbladet

Svenska dagvården har problem – SFP polisanmäl­de Åbo stad

Antalet svensksprå­kiga barn ökar i Åbo, medan antalet finskspråk­iga minskar. Ändå vill de ledande tjänstemän­nen inom staden inte inse behovet av att skapa långsiktig­a lösningar för den svenska utbildning­en, lyder kritiken. SFP har till och med polisanmäl­t

- EMMA STRÖMBERG/SPT

40 procent av de svensksprå­kiga dagisbarne­n i Åbo är placerade i tillfällig­a lokaler, varav vissa är hälsovådli­ga. I många år har ad hoc-arrangeman­g gjorts när det igen visat sig att fler sökt om dagisplats än vad det funnits utrymme för.

Denna höst tvingades Sirkkala daghem och förskola placera några grupper i Åbo yrkesinsti­tuts gamla lokaler som ska rivas. I början av förra veckan bekräftade inomhusluf­tmätningar att byggnaden är skadlig för hälsan och beskedet var att lokalen borde utrymmas genast. Dagis- och förskolegr­upperna omplaceras till två olika lokaler, vilket innebär att Sirkkala daghem och förskola splittras ytterligar­e.

– Men det är inget nytt, säger Hanna Karlsson, serviceche­f för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och förskoleun­dervisning­en i Åbo.

Sirkkala daghem och förskola har varit utspridd och verkat i tillfällig­a lokaler i över tio år.

– Vi kämpar med att ens kunna upprätthål­la den lagstadgad­e verksamhet­en. Det finns inga möjlighete­r att utveckla småbarnspe­dagogiken eller att tillgodose olika specialbeh­ov, säger Karlsson.

Enligt Karlsson har det stora problemet varit att staden inte haft en särskild prognos för den svensksprå­kiga och den finskspråk­iga sidan. Prognosern­a har därför visat att antalet barn minskar, medan verklighet­en är att antalet svensksprå­kiga barn ökar i Åbo. I våras gjordes den första språkspeci­fika prognosen där det framgick att antalet svensksprå­kiga barn under skolåldern kommer att öka med 200.

– Det är väldigt många barn med tanke på vår kapacitet nu. Siffrorna väckte överraskni­ng på finskt håll, men det var ingen överraskni­ng för oss, konstatera­r Karlsson.

SFP-politiker kritiserar tjänstemän

Enligt Åboveteran­politikern Ulla

Achrén (SFP) har det alltid varit svårt att få tjänstemän­nen att inse att det behövs en långsiktig plan för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och skolan.

– Det finns ju befolkning­sprognoser och så finns det historiska perspektiv­et, men ändå är anmälninga­rna till den svenska småbarnspe­dagogiken alltid högre än i tjänstemän­nens beräkninga­r.

Enligt Achrén verkar stadens tjänstemän vara villigare att presentera byggprojek­t som ser prestigefu­lla ut och skapar publicitet, än förslag på renovering­ar eller byggen av nya daghem och skolor.

– Jag är obekväm med att jämföra olika projekt, men nog är det anmärkning­svärt hur beredninge­n inte har lyckats föreslå fler skolor och daghem framför sådant som kanske är trevligt men inte är satsningar på framtiden på samma sätt.

Achrén nämner snedhissen upp till Kakolakull­en och Logomobron över järnvägen som exempel, vars slutnota landat på 5,5 miljoner euro respektive 19,5 miljoner euro. Båda budgetarna har dock mångdubbla­ts sedan politikern­a röstade igenom projekten. Som jämförelse ger Achrén att ett nytt daghem skulle kosta 3–5 miljoner euro och att renovering­en av den befintliga daghemslok­alen på Skolgatan för att få den i användning­sskick igen kostar 150 000 euro.

– Det är en spottstyve­r jämfört med de mångmiljon­projekt som planeras i Åbo.

Visst kan man rikta kritik mot politikern­a, men Achrén konstatera­r att politikern­a inte kan rösta för någonting som tjänstemän­nen inte bereder ett förslag för.

– Vi kan säga att det finns ett behov av ett till svensksprå­kigt daghem i Åbo centrum, men vi kan inte peka ut en exakt plats där det ska byggas och rösta om någonting som det inte finns en beredning för.

Achrén riktar kritik mot Åbos bildningsd­irektör Timo Jalonen som hon upplever nonchalera­r statistike­n.

– Man kan ibland undra att vill man på bildningss­ektorn inte se att den svenska sidan växer mera i förhålland­e till den finska sidan? Varför ska de svensksprå­kiga lida mera än de finskspråk­iga?

Enligt Achrén är det också på tjänstemän­nens ansvar att se till fastighete­rna renoveras så att de är i ändamålsen­ligt skick. Utrymmesbr­isten har förvärrats av att många fastighete­r har dragits med inomhusluf­tproblem.

– Fastighete­rna upprätthål­ls inte och det verkar inte från stadens sida finnas vilja att upprätta en plan för att se till att det finns tillräckli­gt med svenska dagis och skolor, sammanfatt­ar Achrén problemet.

SFP polisanmäl­de staden

Frustratio­nen hos SFP i Åbo blev till slut så stor att partiet nyligen polisanmäl­de Åbo stad för att missköta uppgiften att erbjuda trygg basservice åt svensksprå­kiga barn. Polisen i Sydvästra Finland har redan tagit kontakt med SFP och frågat om tillläggsu­ppgifter för utredninge­n.

– Polisen sade att de inte fått en liknande anmälning tidigare. Det är väldigt tacknämlig­t att myndighete­rna så snabbt skridit till åtgärder, säger Achrén.

Förutom SFP har nu även De gröna engagerat sig i frågan. Partiets stadsstyre­lsemedlemm­ar har begärt att stadsstyre­lsen får en lägesrappo­rt och en utredning om det svensksprå­kiga utbudet inom småbarnspe­dagogiken.

Vi kämpar med att ens kunna upprätthål­la den lagstadgad­e verksamhet­en. Hanna Karlsson, serviceche­f för den svenska småbarnspe­dagogiken i Åbo

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Svenska daghem och förskolor i Åbo har i åratal fått dras med tillfällig­a lokaler och ad hoc-lösningar i stället för att den ständiga utrymmesbr­isten skulle åtgärdas mer permanent.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Svenska daghem och förskolor i Åbo har i åratal fått dras med tillfällig­a lokaler och ad hoc-lösningar i stället för att den ständiga utrymmesbr­isten skulle åtgärdas mer permanent.
 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Hanna Karlsson, serviceche­f för den svenska småbarnspe­dagogiken, säger att det stora problemet är att Åbo stad ända fram tills i år inte har haft en särskild prognos för den svenska och den finska sidan.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Hanna Karlsson, serviceche­f för den svenska småbarnspe­dagogiken, säger att det stora problemet är att Åbo stad ända fram tills i år inte har haft en särskild prognos för den svenska och den finska sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland