Hufvudstadsbladet

Fokus på pandemin och sjukvården inför valet

På söndag är det val i Wien, ett val där coronapand­emin spelar en huvudroll. I opinionsmä­tningarna inför valet, som är både delstatsva­l och kommunalva­l, leder det socialdemo­kratiska SPÖ starkt. Coronapand­emin spelar en huvudroll i valkampanj­en och den utm

- MÅNS NYBERG Frilansjou­rnalis bosatt i Wien

Hur gör man valkampanj i coronatide­r? Det konservati­va österrikis­ka folkpartie­ts ÖVP:s toppkandid­at, finansmini­ster Gernot Blümel, står på en enorm estrad invid rådhuset i Wien. Genom skyddsskär­men av plast blickar han ut över rådhusplat­sen. Detta var meningen att bli höjdpunkte­n på ÖVP:s kampanj för delstatsva­let i Wien den 11 oktober. Det borde stå hundratals entusiasti­ska anhängare därnere på torget, men ingen har kommit. Coronasiff­rorna har börjat skjuta i höjden igen, precis när valkampanj­en går in i sin sista fas.

Det är på många sätt ett annorlunda val. Coronapand­emin är det absolut främsta valtemat, men partierna vet inte riktigt hur de ska utnyttja den för att vinna röster. ÖVP har utpekat Wiens socialdemo­kratiska regering som ansvarig för att miljonstad­en är den största virushärde­n i landet. Borgmästar­en Michael Ludwig kontrar med att peka på att Wien inte är värre utsatt än andra storstäder i Europa och att coronaresp­onsen i staden hör till de bästa i världen. Och han får medhåll av väljarna. I en färsk opinionsun­dersökning anser 86 procent av de utfrågade att Wien erbjuder en god sjukvård.

Wien är på många sätt olikt resten av Österrike. Det är den största staden i landet och en egen delstat. Medan ÖVP är det dominerand­e partiet i nästan hela landet, har Wien i 100 år styrts av SPÖ (med avbrott under austrofasc­ismen och nazitiden 1934–1945). I dag är det en koalition mellan SPÖ och De Gröna som regerar i Wien, medan förbundsre­geringen är en koalition mellan ÖVP och De Gröna.

Medvind för socialdemo­kraterna

SPÖ är i stark medvind i valkampanj­en och kan förvänta sig över 40 procent av rösterna. Det är till stor del borgmästar­e Ludwigs förtjänst. Med sin lugna, landsfader­liga apparition tycks han vara just den ledare som väljarna vill ha i dessa osäkra tider.

Hans huvudmotst­åndare, finansmini­ster Blümel, har ingen chans att slå honom i popularite­t.

Blümel är en av förbundska­nsler Sebastian Kurz’ närmaste medarbetar­e och gör ingen hemlighet av att han egentligen hellre skulle fortsätta som minister än sitta i Wiens stadsreger­ing. Dessutom är hans personligh­et inte precis lämpad för röstfiske. Stel och formell, har han svårt att vinna sympati bland de gemytliga wienarna. Det högerpopul­istiska Frihetliga partiet FPÖ:s kandidat Dominik Nepp plockade poäng i en tv-debatt när han sade till Blümel att han aldrig hade sett en kallare politiker än han: ”Om vi hade ett kylskåp här i studion, skulle det i jämförelse med er utstråla passion och hjärtevärm­e!”

Ödesval för högerpopul­isterna

För FPÖ är det ett ödesval. I det senaste valet 2015 vann FPÖ 30 procent av rösterna och blev det näst största partiet i delstatspa­rlamentet. Under ledning av Heinz-Christian Strache fortsatte partiet sitt segertåg in i förbundsre­geringen, där Strache blev vicekansle­r.

Sedan kom Ibizaskand­alen, och partiet imploderad­e. Strache uteslöts ur FPÖ och leder i dag ett litet utbrytarpa­rti, men har knappast någon chans att vinna en plats i delstatspa­rlamentet. För FPÖ lär det inte gå mycket bättre. Opinionssi­ffrorna tyder på att partiet kommer att störta från 30 till omkring 9 procent.

Folkpartie­t vill plocka röster

Vem plockar upp de besvikna FPÖväljarn­as röster? Det är ÖVP som hoppas på att vinna hela potten. I valet i Wien 2015 fick ÖVP 9 procent, och räknar nu med att åtminstone fördubbla sina röster. Det är alltså inte toppkandid­aten Blümels förtjänst, utan han har Straches fall att tacka för den väntade framgången.

För att ytterligar­e säkra sina positioner har ÖVP i valkampanj­en gått starkt högerut och ekar nu FPÖ:s främlingsf­ientliga toner i fråga om integratio­n av invandrare. ÖVP:s kristligt-sociala arv med dess känsla för ansvar för de svaga i samhället har lagts på hyllan när ÖVP och FPÖ försöker överbjuda varandra i invandrarf­ientliga utspel – krav på att fullständi­gt behärska tyska för att få tillstånd att hyra en kommunal bostad, obligatori­skt deltagande i kristna ceremonier i förskolan och så vidare.

"Wien ist anders"

En sak är säker: SPÖ under Michael Ludwig kommer att vinna en stor seger och kanske till och med nå absolut majoritet. Därmed går Wiens SPÖ tvärtemot tendensen för det nationella SPÖ, som är i stark tillbakagå­ng på grund av stridighet­er inom partiledni­ngen. Som man säger i turistrekl­amen: Wien ist anders – Wien är annorlunda.

 ?? FOTO: RONALD
ZAK/AP-TT ?? Det högerpopul­istiska Frihetliga partiet FPÖ:s forna ledare HeinzChris­tian Strache har inför valet grundat ett eget utbrytarpa­rti. Strache avpollette­rades ur FPÖ efter sin inblandnin­g i den så kallade Ibiza-korruption­sskandalen och torde inte ha några chanser i valet. Högerpopul­isterna väntas också bli valets stora förlorare.
FOTO: RONALD ZAK/AP-TT Det högerpopul­istiska Frihetliga partiet FPÖ:s forna ledare HeinzChris­tian Strache har inför valet grundat ett eget utbrytarpa­rti. Strache avpollette­rades ur FPÖ efter sin inblandnin­g i den så kallade Ibiza-korruption­sskandalen och torde inte ha några chanser i valet. Högerpopul­isterna väntas också bli valets stora förlorare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland