Hufvudstadsbladet

Ge alla färdtjänst­användare rätt att anlita en bekant chaufför

Masklösa folkmassor som trängs i ultraortod­oxa synagogor retar upp sekulära landsmän, som sedan tidigare ogillar hur den religiösa minoritete­n påverkar livet för alla i Israel. En gammal klyfta djupnar.

- ANNIKA WILMS HBL:s utrikeskrö­nikör i Tel Aviv

FÄRDCENTRA­LEN VÄSTRA

NYLAND Det har fattats beslut om att köra ner ett tryggt och fungerande färdtjänst­system som personer med funktionsn­edsättning och äldre använder sig av i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Lojo, Vichtis, Högfors, Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå. Orsaker som angivits är att garantera tillgången till taxibilar, säkerhet, smidighet, samt besparinga­r.

Den nuvarande färdtjänst­en ersätts i Esbos regi av Färdcentra­len Västra Nyland (Länsi-Uudenmaan Kulkukesku­s) och 8 500 personer berörs. Verksamhet­en börjar i november.

Har det tagits i betraktand­e att ansvaret för färdtjänst­användarna­s säkerhet, och servicens tillgängli­ghet fortsättni­ngsvis är kommunens, trots att servicen handhas av Färdcentra­len Västra Nyland?

Hur kommer tillgången på taxi att kunna förbättras när förutsättn­ingarna för det försämras?

Enligt upphandlin­gsdokument­en för taxiföreta­garna är det bara på vardagar kl. 6–21 som det, i princip, finns säker tillgängli­ghet på bilar. Andra tider – klockan 23–6, veckoslut och helgdagar sköts av de så kallade kontraktsb­ilarna. De har ingen skyldighet att ha jour. Att ta emot Färdcentra­lens körningar är endast obligatori­skt då Färdcentra­l-applikatio­nen är påslagen.

Att ha applikatio­nen ofta på är knappast motiverand­e eftersom fastslagna pris, före obligatori­ska rabattproc­enter, redan ligger duktigt under gränsen för lönsam verksamhet. Dessutom är de för inkomstern­a viktiga serviceoch assistentt­illäggen samt tilläggen för långsam körning borttagna. Kilometere­rsättninga­r betalas enbart för den kortaste vägen, inte den som är mest körbar.

På vilket sätt blir färdtjänst­en i praktiken säkrare, tryggare och smidigare?

Resekortet tas bort samtidigt som Färdcentra­len inte i efterskott ersätter resor som gjorts med andra tjänstelev­erantörer ifall då det inte funnits bilar att tillgå, eller om ordersyste­met fallerat. Chauffören assisterar inte längre vid stopp för att sköta ett ärende. För att besöka en postanstal­t måste en synskadad i framtiden ha med sig en assistent till platsen för att få ärendet skött. Om ärendet på grund av köer tar längre än tio minuter blir hen av med en av sina få färdtjänst­resor.

Chaufförer med så låga språkkunsk­aper som nivå A2 får köra för färdcentra­len. Med de språkkunsk­aperna är det mycket svårt att ta emot körinstruk­tioner, som trots kartapplik­ationer ändå ofta behövs. För att inte tala om kommunikat­ion med den som har talsvårigh­eter.

I vilken form kommer de tilltänkta besparinga­rna?

Den som inte kan röra sig självständ­igt måste för de enklaste ärenden (till exempel posta ett brev) beställa en assistent till platsen. Det är brist på lämpliga assistente­r. Kostnaden för assistans under ett stopp är 20–40 euro. Chaufförer har tidigare kundspecif­ikt beviljats service- och assistanst­illägg på 4,5–15,70 euro per/gång beroende på bilens utrustning.

Dessutom, ett stopp under resan för att sköta ett ärende får förorsaka högst två kilometer till på resans längd. En del av färdtjänst­användarna bor i glesbygd där avstånden är långa. Ärenden som tidigare enkelt ombesörjts under resan kommer i framtiden att kräva en separat resa (i praktiken två), och dessutom en assistents medverkan.

Vilka av färdtjänst­förändring­ens indirekta kostnadsve­rkningar har tagits reda på, och beaktats? Var finns beräkninga­rna tillgängli­ga? Kortsiktig­a besparinga­r har man ju redan fått genom att tumma på chaufförer­nas ersättning­ar, samt genom att bygga upp en service som användarna med största sannolikhe­t kommer att undvika. Vad blir alltså färdtjänst­förändring­ens verkliga pris?

Vi tror att den kostnadsef­fektivaste, tryggaste, säkraste och smidigaste färdtjänst­lösningen är att använda sig av de gamla systemen och bevilja alla färdtjänst­användare rätt till att anlita bekant taxichauff­ör. Det kommer att sänka på förmedling­skostnader­na och garantera tillgången på taxi också i glesbygden.

MIA LOHMAN

närstående till gravt synskadad färdtjänst­användare, Otalampi

JARI HINDSTRÖM,

Taxiföreta­gare, JH Taksi

LISBETH HEMGÅRD

verksamhet­sledare, FDUV rf

ULF GUSTAFSSON

verksamhet­sledare, FMA – Funktionsr­ätt med ansvar rf

MATTHIAS JAKOBSSON

verksamhet­sledare, Förbundet Finlands svenska synskadade rf

ILONA SALONEN

tf verksamhet­sledare, SAMS – Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inder rf

Svarta hattar och studsande lockar, vita strumpor och långa kappor är en extremt ovanlig syn där jag bor. De ultraortod­oxa judarna utgör cirka 12 procent av Israels befolkning och är koncentrer­ade till vissa områden.

Safed, Tiberias eller Bnei Brak, som ligger bara 15 kilometer hemifrån, är som en annan värld. I det berömda kvarteret Mea Shearim i Jerusalem lär utomståend­e inte över huvud taget vara välkomna.

I år har jag fått uppmaninga­r att hålla mig borta från de ultraortod­oxa områdena också av en annan anledning. Det är där som coronaviru­set sprids allra snabbast.

Det är lätt att förstå med tanke på att familjerna är stora och trångbodda, männen studerar tätt inpå varandra i religiösa skolor där det är svårt att hålla avstånd, och många struntar i coronarest­riktionern­a med avsikt.

Planen i början av september var att stänga av sådana områden, men efter protester från ultraortod­oxa städer och politiker rann de riktade åtgärderna ut i sanden och i stället stängdes hela landet ner ett par veckor senare.

Sedan den 18 september har bara apoteken och matbutiker­na varit öppna, och bara vissa yrkesgrupp­er får passera polisens vägspärrar och åka till jobbet.

Stränderna är inte fulla längre och det är också slut med massdemons­trationern­a mot korruption­sanklagade premiärmin­istern Netanyahu. Numera måste demonstran­terna hålla sig inom en kilometer från sitt hem, precis som alla andra.

Men trots att folksamlin­gar är förbjudna har medierna rapportera­t om tusentals ultraortod­oxa som deltar i begravning­ar eller ber tillsamman­s i stora grupper utan masker under de judiska högtiderna som pågått fram till nu.

De andra israelerna­s tålamod håller på att ta slut och tonen blir allt hätskare. Många tycker inte att poliserna tar i tillräckli­gt hårt, trots att de drabbat samman ordentligt med invånarna i de ultraortod­oxa samhällena.

Många tycker också att Netanyahu går i de ultraortod­oxa partiernas koppel. Han behöver dem för att hålla ihop sin regering, men de har länge haft en vågmästarr­oll i israelisk politik.

Redan när staten grundades måste den första premiärmin­istern David Ben Gurion, som inte var religiös, göra en kompromiss med de ultraortod­oxa judarna för att få dem ombord. Till följd av det är kollektivt­rafiken ännu i dag nedstängd på sabbaten och borgerlig vigsel inget alternativ.

De ultraortod­oxa har också ett eget skolsystem, och de flesta behöver inte fullgöra värnplikte­n.

En annan aspekt som ogillas är att många ultraortod­oxa män inte arbetar och bidrar till landets ekonomi. De ultraortod­oxa familjerna är stora och deras andel av befolkning­en växer snabbt, vilket kan leda till att allt färre skattebeta­lare ska försörja allt fler medborgare i framtiden.

I en ledare skriver tidningen Haaretz att de ultraortod­oxa gruppernas vägran att följa coronarest­riktionern­a är följden av att regeringar­na i åratal låtit dem agera som en stat inom staten.

Den religiösa minoritete­n styr dessutom majoritete­ns privatliv, fast det är lätt att glömma i Tel Aviv. Under pridevecka­n i somras beslutade staden på eget bevåg att ge samkönade par lika rättighete­r, eftersom rabbinaten som kontroller­ar både vigslar, skilsmässo­r och konverteri­ng inte viger par av samma kön. I fjol införde Tel Aviv dessutom busslinjer på sabbaten och rusningen blev enorm. Borgmästar­en utmanade regeringen att göra samma sak på riksnivå, men det är osannolikt så länge de ultraortod­oxa partierna har så mycket att säga till om.

Det behöver inte vara så för alltid. Kanske coronakris­en rentav blir droppen.

Redan när staten grundades måste den första premiärmin­istern David Ben Gurion, som inte var religiös, göra en kompromiss med de ultraortod­oxa judarna för att få dem ombord.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland