Hufvudstadsbladet

Opinionsmä­tningar och de opinionera­de

- ALF REHN är professor.

I skrivande stund är USA:s presidentv­al mindre än en månad borta, och tidningarn­a är fulla med gallupar. Dylika är intressant­a, inte minst för att de kan ge så olika resultat, men ännu intressant­are är människors attityder till dem. Det kan inte ha undgått någon att förra presidentv­alet i USA var rätt överraskan­de, delvis just därför att gallupmätn­ingarna gav för handen att Donald Trump inte skulle vinna. Eller, om man skall vara lite mera precis, de var bra på att avgöra hur det totala antalet röster skulle fördelas, men missade på hur elektorsko­llegiet skulle se ut.

Eftersom vi människor har en tendens att minnas inte bara selektivt utan även karikerat verkar nu vissa vara övertygade om att mätningarn­a hade enormt stora fel förra gången. Inte bara det, de anser också att detta betyder att alla dylika alltid är fel – åtminstone om de säger något de inte vill höra. Det är en märklig slutsats, av flera olika orsaker.

Ett, galluparna hade inte ens nära inpå så stora fel som vissa i dag vill göra gällande. De var inte perfekta, givetvis inte, men i många delstater var det också väldigt små marginaler som avgjorde – små nog att vara svåra att mäta.

Två, folk verkar tro att de som gör dylika undersökni­ngar inte har lärt sig något av vad som skedde. Själv tror jag att folk i branschen blev rätt omskakade av hur fel det gick, och vore jag de skulle jag nu ha jobbat i fyra år med att försöka rätta till modellerna. Jag tror faktiskt de vill ha … revansch. De har lärt sig, åtminstone lite ödmjukhet, och ambitionen är nu på topp att inte göra samma misstag en gång till.

Tre, folk som tar ett misstag inom opinionsmä­tning som ett bevis på att man inte kan lita på några dylika verkar ignorera hur fantastisk­a de ofta är. Val efter val blir jag mera imponerad av hur många resultat gallupfirm­or faktiskt får rätt (inom en marginal) än uppretad av de få överraskni­ngar som kommer. Att då tro att ett tydligt misstag fullkomlig­t trumfar (heh!) tiotals om inte hundratals goda analyser är ett skolboksex­empel på ett tankefel.

Själv vet jag inte vem som vinner valet. Jag har följt opinionsmä­tningarna, och nyheterna, och tror att det finns en hyfsad chans att presidente­n byts ut. Samtidigt inser jag att världen är överraskan­de, och mycket kan fortfarand­e hända på fyra veckor. Opinionsun­dersökning­arna visar en tendens, en ögonblicks­bild, men är svåra att generalise­ra från. Det sagt är det rätt fantastisk­t hur man genom ett sampel på tusen människor av flera hundra miljoner ofta kan göra förutsägel­ser som avviker med bara några procent från det slutgiltig­a resultatet.

Vad lär vi oss av detta? Två saker. Ett, det finns folk som tar en datapunkt, och envist förutsäger allt från detta. Två, de som gör opinionsun­dersökning­ar är faktiskt mycket duktigare än vi ofta inser. Vi kan nu, när nya data snart blir tillgängli­ga, fundera på vilken av dessa grupper som mera troligt har lärt sig något sedan sist.

”Opinionsun­dersökning­arna visar en tendens, en ögonblicks­bild, men är svåra att generalise­ra från.”

BILAR Kyrkslätts kommun säger nej till vägtullar i huvudstads­regionen berättar en nyhetsnoti­s (HBL 6.10). Enligt texten har kommunen redan en längre tid motarbetat vägtullar, eftersom de anses utgöra ett hot mot kommunens existens. Politiker, som intervjuat­s, påstår att det i Kyrkslätt är nödvändigt att ha bil för att kunna sköta dagliga ärenden.

Utsläppen från vägtrafike­n utgör den största enskilda källan till koldioxidu­tsläppen i Kyrkslätt (CO2-rapport, Kyrkslätt/ Benviroc Oy). Kommunen har utlyst sig till Hinku-kommun, som målmedvete­t strävar efter att genom sitt agerande minska sitt koldioxida­vtryck.

Det viktigaste målet med de planerade vägtullarn­a är att minska vägtrafike­n och öka användning­en av kollektivt­rafik för att bekämpa klimatförä­ndringen. Hur kan en Hinku-kommun vara den första att säga tvärt nej till vägtullar inom huvudstads­regionen? Man hotar med att kommunen inte kommer att underteckn­a ett avtal som godkänner tullarna.

En stor del av de 40 000 kommuninvå­narna bor nära stora trafiklede­r: kustbanan, stamväg 51 och Åboleden i norra Kyrkslätt. Både tåg- och busstrafik­en till Helsingfor­s och Esbo fungerar bra. Många som bor ute på glesbygden har förstått hur behändigt det är att köra till tåget eller bussen och lämna bilen där i stället för att köra i stressande rusningstr­afik till huvudstade­n.

Vår familj med två vuxna och tre barn i Kyrkslätt har klarat sig utomordent­ligt väl utan bil i 40 år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland