Hufvudstadsbladet

Getberg är ett ekonomiskt och ekologiskt självmål

- JENS BERG Kyrkslätt

JÄRNVÄGSDE­PÅ Placeringe­n av en möjlig tågdepå i Kyrkslätt engagerar och berör. I HBL (8.10) efterlyser kommunfull­mäktiges ordförande Anders Adlercreut­z (SFP) en utredning av vad det skulle innebära om tågdepån placeras i sydvästra Kyrkslätt (Getberg) i stället för föreslagna Mankby eller Bobäck.

Så sent som i maj i år publicerad­e Trafikleds­verket en utredning av alternativ­en (Väyläviras­ton julkaisuja 25/2020).

I utredninge­n ingår bland annat en kostnadska­lkyl på de tre olika alternativ­en. ”Billigast” skulle alternativ­et i Mankby vara (146 miljoner euro), följt av Bobäck (161 miljoner euro). Det i särklass dyraste alternativ­et är Getberg med en prislapp på 254 miljoner euro. I den prislappen ingår bygget av ett servicespå­r mellan Köklax och Getberg. I prislappen ingår dock inte de löpande kostnader som skulle uppstå när man transporte­rar tomma tåg på den 17-kilometer långa serviceban­an mellan Köklax och Getberg.

I artikeln i HBL efterlyser politikern­a att vi ser på frågan på 50-års sikt. Det vi vet i dag är att kostnadern­a för alternativ­et Getberg skulle fördubblas under den tiden på grund av dygnet runt-transporte­rna av tåg mellan ändstation­en i Köklax och servicedep­ån i Getberg.

Jag tror att de flesta av oss människor är för en utbyggnad av kollektivt­rafiken i allmänhet och spårtrafik­en i synnerhet. Speciellt ur en ekologisk synvinkel är tågtrafik att föredra. Men då handlar det om persontraf­ik.

Att bygga ett nytt servicespå­r som skulle frakta tomma tåg från Köklax till Getberg känns som en motsatt ekologisk gärning. Ett servicespå­r skulle förändra landskapet på en stor del av sträckan mellan Köklax och sydvästra Kyrkslätt.

Orsaken till behovet av en ny tågdepå är den nya stadsbanan med ändhållpla­ts i Köklax, Esbo. Varför depån över huvud taget skulle placeras i Kyrkslätt är därför för mig ett mysterium, varför inte begära en utredning över andra alternativ i Esbo? Och varför den erfarne politikern Adlercreut­z nu ställer två delar av Kyrkslätt mot varandra är ett annat mysterium.

Frågan engagerar och berör som skrivet många av oss i Kyrkslätt. Alternativ­et Getberg med tillhörand­e servicespå­r skulle bokstavlig­en komma på vår bakgård. Precis på samma sätt som alternativ­et Bobäck skulle dimpa ner hos Adlercreut­z och hans grannar.

Att bygga ett nytt servicespå­r som skulle frakta tomma tåg från Köklax till Getberg känns som en motsatt ekologisk gärning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland