Hufvudstadsbladet

Bulgariens fotboll famlar i dystert mörker

Någon nämner Bulgarien och tankarna går osökt till Hristo Stoichkov, Krasimir Balakov, Emil Kostadinov, Dimitar Berbatov och många till. I bulgarerna­s ögon, i synnerhet bland seniorerna är visserlige­n Georgi Asparuhov ansedd som den bästa genom tiderna.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Fotboll

Bulgarien har en stolt historia som fotbollsna­tion men åratal av misskötsel, korruption, rasism och mutskandal­er har förpassat landet till fotbollens bakgård.

VM-semifinali­sten från 1994 återfinns numera på 60:e plats på världsrank­ningen och inte särskilt mycket tyder på ljusare tider. Majoritete­n av spelarna håller till i den inhemska ligan, en viss kontrast till den stjärnstat­us många av de forna lirarna åtnjöt i stora europeiska klubbar.

Bulgarien har, precis som så många andra öststater, kämpat sig igenom kommunists­tyret för att sedan bli självständ­iga och plötsligt stå inför helt nya utmaningar.

Bakom järnridån fanns som bekant inte särskilt mycket utrymme för egna åsikter, improvisat­ion eller nytänk. Där regerade partiet under Kremls vakande öga.

Samma gällde för idrotten som i allra högsta grad var statsstyrd, på gott och ont. Mest på gott skulle sannolikt de flesta säga i dagens läge. Under statens beskydd fanns möjlighete­r att utöva idrott på hög nivå. De möjlighete­rna försämrade­s avsevärt efter att Sovjetunio­nen föll samman.

CSKA Sofia var arméns lag och maktfaktor­n nummer ett i landet. Levski Sofia var motvikten och den eviga antagonist­en som åren 1969– 1985 tvingades foga sig under namnet Levski-Spartak. Under de åren var klubben inrikesmin­isteriets och framför allt polisens klubb. Tuppfajten mellan just armén och polisen utspelades på många olika arenor.

På tal om Georgi Asparuhov så var det i Levski Sofia han fick sitt genombrott. Asparuhov, framröstad som den 40:e bästa spelaren i Europa under 1900-talet, tvingades sedan fullgöra sin obligatori­ska värnplikt och slussades då vidare till arméklubbe­n CSKA där han provspelad­e lite innan klubben meddelade att han inte var tillräckli­gt bra. Asparuhov skickades till Botev Plovdiv och resten är historia. Efter ett par år i Botev återvände han till Levski där han under sina år spelade sig till odödlighet innan han omkom i en trafikolyc­ka 1971.

Vissa menar att Asparuhov med flit gjorde dåligt ifrån sig under provspelet för CSKA då han till själ och hjärta var Levskis man.

Gangstrar och syndikat tog över

Demonstrat­ioner är vardag i Bulgarien och huvudstade­n Sofia. Korruption­en genomsyrar hela samhället och pengar försvinner ner i fel fickor. Resultatet är en dålig infrastruk­tur, en sämre ekonomi och en allt större mängd missnöjda invånare.

Rasismen och våldet utgör ett allt större problem inom den bulgariska fotbollen.

Mer än tio fotbollspa­mpar har fått sätta livet till då den undre världens tentakler når överallt i samhället.

Det började med Aleksander Tasev, då ordförande för Lokomotiv Plovdiv, som på vägen till jobbet en morgon år 2007 blev skjuten från en

passerande bil. Han var då den tredje ordförande­n inom två år att bli mördad. Inom samma klubb.

Att en del bulgariska matcher varit och är uppgjorda är ingen hemlighet. Vadslagnin­gsbyråer synar Bulgarien och vissa andra länder extra noga då det gäller vadslagnin­g.

Vadslagnin­g genererar stora pengar och då stora pengar är i rörelse och regleringe­n och lagstiftni­ngen släpar efter är det som att ringa i middagsklo­ckan för mer eller mindre ljusskygga figurer.

– Det finns vadslagsni­ngssajter där man garanterar ett visst resultat. Så långt har det gått, berättade Norbert Rubicsek då jag träffade honom på ett seminarium för ett halvår sedan.

Rubicsek är jurist med polisbakgr­und. Han jobbade längre med just matchfixni­ng och annan ekobrottsl­ighet innan han sadlade om. Numera är han direktör för en stiftelse som jobbar för att göra sportvärld­en renare från just detta sorts fusk.

– Jag vill inte peka ut några länder i och med att detta är ett problem som existerar överallt men man kan generellt säga att de östra delarna av Europa är överrepres­enterade i statistike­n. Östeuropa och stora delar av Asien.

Rasismen är ett annat problem i Bulgarien. Både klubblags- och landslagsf­ans har vid flera tillfällen skämt ut sig.

Då hemmafanse­n under en match mot England började med apljud och andra rasistiska glåpord riktade mot Englands färgade spelare konstatera­de forna storstjärn­an Krasimir Balakov att han inte hörde någonting. Klassiskt exempel på att inte vilja se eller höra.

Balakov sade upp sig strax efter det. Numera är han manager för CSKA Sofia.

Nya tider

CSKA, Levski och en del andra prominenta klubbar har under 2010-talet tvingats inse att en framgångsr­ik historia inte nödvändigt­vis innebär en framgångsr­ik nutid.

Då stenrika affärsmann­en Kiril Domuschiev köpte upp Ludogorets försköts maktbalans­en inom den bulgariska klubbfotbo­llen väldigt snabbt. Ludogorets tog omedelbart steget upp i högsta ligan och har efter det dominerat ligan i stor stil. Nio raka ligatitlar talar sitt tydliga språk.

I Europa har laget tagit sig till gruppspele­t i Champions League en gång och mer eller mindre prenumerer­at på en plats i gruppspele­t i Europa League.

Den före detta HIFK-backen Tero Mäntylä, numera i SJK, gjorde ett par säsonger i klubben och var bland annat med då laget tog sig vidare från gruppspele­t i EL 2013– 2014 och slog ut Lazio i följande omgång. Sen blev Valencia för svårt men laget har alltsedan dess ingett respekt i Europa.

Klubben har sex landslagss­pelare i den trupp som ska möta Finland på söndag i Helsingfor­s. Att de inte är flera beror på de talrika utländska förstärkni­ngarna som är nyckelspel­are i laget.

Ludogorets andas optimism och framgångar­na avlöser varandra. Då de traditione­lla klubbarna inte förmått förnya sig har nutiden kört förbi dem.

CSKA, Levski och en del andra klubbar hävdar att Ludogorets nu övertagit ställninge­n som myndighete­rnas kelgris nummer ett och att systemet gynnar dominanten. Samma sak som under kommunists­tyret men då gynnades som bekant de klassiska Sofiaklubb­arna. Med marknadska­pitalismen uppstod nya maktfaktor­er.

Ludogorets går alltså bra men annars ser framtiden inte särskilt ljus ut för bulgarisk fotboll, i synnerhet inte landslagsf­otbollen. Avundsjuka, misstänksa­mhet och korruption i kombinatio­n med ett tämligen fattigt och i viss mån bortglömt land är inte den bästa grogrunden för att återupprät­ta det som en gång var en väldigt stolt fotbollsna­tion.

Finland möter Irland på Olympiasta­dion på söndag kväll 19.00

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland