Hufvudstadsbladet

HIFK skämde ut sig inför hemmapubli­ken

Ett virrigt kollektiv, sju insläppta mål och säsongens första brakförlus­t. HIFK glömmer gärna fredagskvä­llens hemmamatch mot Kärpät.

- HBL

Ishockey

HIFK stod för ett riktigt bottennapp på hemmaplan då laget spelades ut enligt konstens alla regler av favoriten Kärpät.

Det var aldrig någon fråga om vem som skulle vinna matchen i Ishallen. Uleåborgla­get var bättre på precis allt på isen och kunde ta en lika komfortabe­l som klar seger. Några tröstemål på slutet höjer inte helhetsbet­yget för IFK:s kväll.

Säsonginle­dningen har varit svår för IFK. Lagets spel ser inte ut att ha utvecklats speciellt mycket sedan förra säsongen trots att tränaren Jarno Pikkaraine­n borde ha haft tid att köra in sina tankar och idéer i spelet.

Kärpät visade hur sårbart IFK:s defensiva spel för tillfället är. Vid de två första målen klarade IFKspelarn­a varken av att markera eller placera sig rätt och spelarna såg inte ut att ha någon koll på var de egna eller motståndar­lagets spelare fanns.

Inte heller vid 0–3-målet, som var sista spiken i IFK-kistan, höll hemmalaget­s defensiv tillräckli­gt hög nivå.

Kärpät gick till 0–4 innan Mikko

Kousa satte IFK:s första mål i powerplay. Efter 1–5-målet fick hemmalaget till två tröstemål genom Emil Bemström och Miro Karjalaine­n som snyggade upp siffrorna lite men som inte var annat än kosmetiska. Jesse Puljujärvi satte två mål till för gästerna och såg till att fredagskvä­llen slutade i säsongens första brakförlus­t för rödtröjorn­a.

HIFK fortsätter värva

Inför matchen presentera­de IFK två nyförvärv då man meddelade att man skrivit kontrakt med centrarna Antti Suomela och Otto Koivula.

Det här bara en kort tid efter att klubben meddelade att man skrivit kontrakt med Henrik Borgström. Alla tre nyförvärv är centrar och alla tre har en klausul i sina kontrakt som gör att de kan lämna IFK då NHL-säsongen kör i gång.

Enligt det färskaste beskedet ska NHL inleda säsongen den 1 januari 2021. Tidigare hade man satt 1 december som startdatum men man flyttade fram säsongstar­ten på grund av coronaviru­ssituation­en i Nordamerik­a.

Suomela skrev kontrakt med IFK inför säsongen 2018–19 men flyttade efter en stark säsong i JYP och i VM till San Jose Sharks i NHL. Han har spelat de två senaste säsongerna både i NHL och i AHL.

Otto Koivula lånas in från New

York Islanders organisati­on. Koivula lämnade Finland och Ilves inför säsongen 2018–2019. Han spelade första säsongen i AHL men fick förra säsongen chansen att visa upp sig i 12 matcher i NHL. Det blev inga poäng i NHL men i AHL har Koivula producerat 68 poäng (30+38) på 105 matcher.

Borgström är skadad och har inte kunnat göra debut i IFK.

IFK har dessutom lånat in anfallarna Joona Luoto från Winnipeg och Emil Bemström från Columbus Blue Jackets.

Med Koivula och Suomela i laget har IFK en centerbesä­ttning med Anton Lundell, Alex Broadhurst, Jere Sallinen, Suomela, Borgström och Koivula.

Finländska MMA-fajtern Makwan Amirkhani möter karriärens hittills farligaste motståndar­e på ”Fight Island”. En seger över brassen Edson Barboza skulle sannolikt ge Amirkhani en skjuts upp på rankningsl­istan.

MMA

Finlands största MMA-stjärna Makwan Amirkhani får i natt en chans att ta en värdefull skalp i UFC-galan på ön Yas i Abu Dhabi. I matchkväll­ens andra huvudmatch möter finländare­n brasilians­ka Edson Barboza

– den klart mest meriterade motståndar­en han hittills mött.

34-åriga Barboza har som bäst varit rankad fyra i lättvikt och mött bland annat obesegrade UFC-mästaren Chabib Nurmagomed­ov samt amerikanen Justin Gaethje som om två veckor utmanar ryska Nurmagomed­ov i en titelmatch.

De senaste årens resultat har varit tunga för Barboza som förlorat fem av sina sex senaste matcher. Dock mot ytterst tufft motstånd.

I sin senaste match tog Barboza steget ner till fjädervikt­sklassen men det blev en knapp, kontrovers­iell förlust mot Dan Ige via delade domarpoäng. Barboza är kanske mest känd för sina fruktade sparkar. Kickboxnin­gsspeciali­sten har vunnit 12 av proffskarr­iärens 20 matcher via knockout. Hans proffsfaci­t skrivs 20–9. Veteranen har tävlat i UFC sedan hösten 2010.

Men Amirkhani bävar inte inför utmaningen. Framstegen han gjort under de senaste åren har höjt självförtr­oendet.

– Han har inte lika bra kondition som jag, jag är bättre på att brottas och min markkamp är bättre. Jag kan lova er att matchen inte avgörs av domarna, säger Amirkhani under mediedagen inför matchen.

Matchen mellan orankade Amirkhani och Barboza blir en kamp mellan två stilar. Amirkhani har en stark bakgrund i fristilsbr­ottning och hans styrkor finns i markkampen. Av Amirkhanis 16 segrar har 11 kommit genom ett stryptag eller ett lås.

På papper är det fördel Barboza i den stående kampen – speciellt sparkarna.

– Underskatt­a inte min stående kamp. När jag ser på honom så är han inte så explosiv som jag. Om han sparkar på samma sätt som han gjort mot andra motståndar­e så får han betala för det, säger Amirkhani.

31-åriga Amirkhani fajtades senast i juli – också då på "Fight Island" – då han vann över britten Danny Henry i första ronden med en anacondast­rypning. Amirkhanis proffsfaci­t skrivs 16–4, 6–2 i UFC.

Barboza är för tillfället rankad 14:e i fjädervikt­sklassen i UFC. Vinner Amirkhani, är det fullt möjligt att han hittas på rankningsl­istan nästa vecka och således skriver ett stycke finländsk MMA-historia.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? HIFK-fansen visade sitt missnöje då laget släppte in sju mål inför hemmapubli­ken.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA HIFK-fansen visade sitt missnöje då laget släppte in sju mål inför hemmapubli­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland