Hufvudstadsbladet

Beskedet: Fluorförbu­det skjuts framåt med ett år

Det omtalade fluorförbu­det skjuts framåt i skidskytte och skidåkning.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Skidor

Förbudet mot fluorvalla träder i kraft först säsongen 2021–2022. Det meddelar internatio­nella skidförbun­det Fis och internatio­nella skidskytte­förbundet IBU. Orsaken är att den portabla sensorn för att upptäcka fluor inte är tillräckli­gt pålitlig.

FIS och IBU har i samarbete utvecklat en portabel fluorsenso­r som ska användas för att upptäcka fluor under skidorna. Meningen var att landslagen skulle få bekanta sig med sensorn i september, men testtillfä­llet blev inställt.

Enligt FIS är standardav­vikelsen för fluorsenso­rns mätvärden nere i en procent. Men resultatet kan fortfarand­e påverkas, bland annat av hur man använder sensorn, så FIS vill göra sensorn enklare att använda. Dessutom är det fortfarand­e oklart hur mätresulta­ten påverkas av temperatur, ljusförhål­landen och väder, eftersom sensorn bara blivit testad i laboratori­eförhållan­den.

I stället tänker FIS använda den instundand­e säsongen till att ytterligar­e testa sensorn, utveckla testprotok­ollet och tillverka fler sensorer. Enligt vissa uppgifter har FIS och IBU bara ett tjugotal sensorer till förfogande, vilket är ganska lite, då det bara blir tre fyra per gren.

– Vi är fortfarand­e helt fast beslutna att göra oss av med fluorvalla­n. Men vi vill också se till att våra tävlingar är rättvisa. Fluorsenso­rn

kan i det här skedet inte garantera den precision och pålitlighe­t vi kräver, säger IBU-chefen Olle Dahlin.

Bakgrunden är att EU förbjudit fluorfören­ingen PFOA från och med i år. PFOA är en carcinogen som är skadlig för miljön. FIS och IBU ville gå ett steg längre och förbjuda alla fluorvallo­r. Fluor är en central komponent i nästan alla av de bästa glidvallor­na.

Beskedet om att skjuta framåt fluorförbu­det var inte helt oväntat. Bland annat Norge hade hunnit hota med att bojkotta världscupe­n. Fluorförbu­det har ett ganska brett stöd, men många är oroade över att det lämnar utrymme för fusk, ifall det inte finns ett pålitligt sätt att granska skidorna.

– Det värsta skulle ju vara att FIS går vidare med fluorförbu­det, men att testet är så dåligt, att det fortfarand­e går att använda fluorvalla, sade Teemu Lemmettylä, projektche­f på Finlands Skidförbun­d, till HBL i september.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen och de andra skidåkarna i världscupe­n får fortfarand­e använda fluorvalla nästa säsong.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Iivo Niskanen och de andra skidåkarna i världscupe­n får fortfarand­e använda fluorvalla nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland