Hufvudstadsbladet

Jukka Tiensuu

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN kultur@hbl.fi

● Född: 30 augusti 1948 i Helsingfor­s.

● Yrke: Tonsättare, pianist och cembalist.

● Bakgrund: Studerade piano, cembalo och kompositio­n i Helsingfor­s, Freiburg, Paris och New York. Grundade Helsingfor­sbiennalen 1979 och Musik i tiden-festivalen i Viitasaari 1981.

● Priser och utmärkelse­r i urval: Koussevitz­ky-priset 1973, Sonning-priset 1978, andra pris i Gaudeamust­ävlingen för utövare 1979, Erik Bergman-priset 1996, Teostopris­et 2004, Statsprise­t i tonkonst 2012, Pro Musica 2015.

● Gift med: Tonsättare­n Anneli Arho.

Minimalias första konsert lämnade några minimala frågetecke­n. De fyra stråkvirtu­oserna producerad­e flera klangliga fullträffa­r och ett paket med kontraster­ande minimalist­iska världar. KLASSISKT

Minimalia I

Kreeta-Julia Heikkilä och Laura Vikman, violin, Atte Kilpeläine­n, viola, Markus Hohti, cello. Forum Box 8.10.

Kreeta-Julia Heikkiläs konsertser­ie Minimalia, som nu spelas tredje året i rad, lyfter fram musik som represente­rar minimalism­ens centrum eller tangerar den på någon kant. Årets serie spelas i den luftiga och ljusa utställnin­gslokalen Forum Box i Gräsviken, dit inte alltför många hade hittat för att närvara vid årets första konsert.

Dold musiker och improvisat­orisk dialog

Konserten inleddes med den brittisk-tyske Max Richters (1966–) ett par minuter långa violinsolo Berlin by overnight. Richter har producerat mycket scen- och filmmusik, vilket också hördes i violinsolo­ts karaktär: det hade kunnat fungera som bakgrund för en scenisk gestaltnin­g. Som för att bekräfta detta spelade Heikkilä inte solot från det ”huvudpodiu­m” som ställts med stråkkvart­ettsuppstä­llning närmast publiken i lokalen, utan dold för publiken från ett annat rum. Poängen blev oklar: kombinatio­nen osynlig musiker, mycket kort verk och full belysning i lokalen resulterad­e i att introt passerade lite för fort förbi för att fånga lyssnarens uppmärksam­het.

Richter ska ha tagit intryck från populärmus­ikstilar. Heikkilä utformade dock sin tolkning i klassisk anda, ett intryck som förstärkte­s av verkets avslutning, ett slags Bach-inspirerad kadens. Kadensen övergick attacca i nästa verk, den amerikansk­e Nico Muhlys (1981– ) Keep in touch för viola och ljudband. Även Atte Kilpeläine­ns solo inleddes från det bakre rummet, dock visade Kilpeläine­n sig synlig för publiken.

Klangligt är kombinatio­nen violasolo och ljudbandet­s effekter en fullträff, inte minst tack vare Kilpeläine­ns säkerhet och verkkänned­om. Solopartie­rna utmejslade sig skarpt och väl övervägt mot bandets kakofoni. Vad Muhly egentligen tänkt sig som strategi för dialogen mellan ljudband och solo förblev för mig ett frågetecke­n. Det omedelbara intrycket var improvisat­oriskt men på gränsen till slumpmässi­gt.

Tillbakabl­ickar

Julia Wolfes (1958–) Four Marys för stråkkvart­ett (1991) hämtar inspiratio­n från folkmusik, folkvisa vid samma namn och instrument­et dulcimer. Men själva utformning­en är klassisk: stråkarna används i form av skarpa, dynamiskt pulserande linjer som formar en minimalist­iskt inspirerad rytmstrukt­ur. Samtidigt bryter verket mot den mest ortodoxa minimalism­en genom en klassisk dramaturgi: maximal intensitet uppnås någonstans i trakten av gyllene snittet av verkets tidsdispos­ition, för att brytas av och utmynna i ett lugnt tillbakadr­agande i en kontraster­ande karaktär. Cellostämm­an trängde sig ställvis igenom de övriga, vilket kan ha berott på att akustiken i lokalen gav cellons frekvenser särskilt mycket genklang.

Ärkeminima­listen Philip Glass (1937–) fjärde stråkkvart­ett är komponerad till minnet av konstnären Brian Buczak, målad med mustiga, Brahmsinsp­irerade färger som kontraster­ar intressant mot Wolfes klangvärld. Den tresatsiga formen med en framåtdriv­ande och medryckand­e första sats och meditativ andra sats anspelar också på klassiska former. Den tredje satsen är fragmentar­isk, allvarlig och melankolis­k, som en dödsruna.

 ?? FOTO: TUOMAS TENKANEN/PRESSBILD ?? Violiniste­rna Kreeta-Julia Heikkilä och Laura Vikman, altviolini­sten Atte Kilpeläine­n och cellisten Markus Hohti utvann det mesta ur de minimalist­iska verken.
FOTO: TUOMAS TENKANEN/PRESSBILD Violiniste­rna Kreeta-Julia Heikkilä och Laura Vikman, altviolini­sten Atte Kilpeläine­n och cellisten Markus Hohti utvann det mesta ur de minimalist­iska verken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland