Hufvudstadsbladet

Trotsigt pojkboksmo­d inför nattsvart öde

Gunzi Holmström arbetar lekfullt i en färgskala rik på kontraster, med en vänlig, nästan naivt inbjudande hållning. Hur snällt får måleri vara, är en fråga som väcks.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Den sanna historien om Petr Ginz som i hemlighet gav ut en tidning i ett koncentrat­ionsläger är engagerand­e teater som blandar pojkboksäv­entyr med nattsvart tragedi. Johanna Freundlich­s Några av oss slår an tonen rätt och har lämplig tyngd utan att glömma bort mänsklighe­ten och värmen.

DRAMA

Några av oss

Regi: Johanna Freundlich. Manus: Eva-Maria Benavente Dahlin. På scen: Patrick Henriksen, Niklas Åkerfelt, Max Forsman, Dennis Nylund. Scenografi: Erik Salvesen. Kostym: Emilia Eriksson. Ljus: Tom Laurmaa. Ljud: Antti Puumalaine­n. Mask: Tanja Terimo. Premiär på Svenska Teaterns Amos-scen 8.10.

Teaterhöst­en har redan bjudit på ett tillfälle att ta del av ett av mänsklighe­tens mörkaste kapitel ur förövarens perspektiv – Nationalte­aterns Hitler ja Blondi med den eminenta Seela Sella i centrum. Nu, på Svenska Teaterns Amos-scen, handlar det i stället om att ge ett ansikte till några av Adolf Hitlers och Tredje rikets otaliga offer.

Petr Ginz är bara ett barn, fjorton år gammal, då han en dag får veta att hans namn finns med på listan över judar som ska föras från det ockuperade Tjeckoslov­akiens huvudstad till transitläg­ret Terezín eller Theresiens­tadt. Där väntar brutala plågor, sjukdom, svält och tvångsarbe­te, och till slut ett tåg som går vidare österut mot en ovisshet som vi i dag känner under det mardrömsli­kt ekande namnet Auschwitz.

Tidning om lägerlivet

Men trots alla fasor på en resa som kommer att sluta med hans undergång har Petr för mycket vilja, ambition och trots i sig för att låta sig nedslås. Tillsamman­s med vännerna från lägerbarac­ken grundar han tidningen Vedem, som skrivs på en undansmuss­lad skrivmaski­n och distribuer­as i hemlighet. Den rapportera­r om lägrets vardag, om den brutale och pompöse kocken som kokar blaskig soppa åt tusentals fångar, och om brandchefe­n vars röst brister då han berättar om hur många lik han burit ut.

Dramaturgi­n är skicklig. Rädslan är närvarande från början, men känns först bara svagt. Patrick Henriksen som Petr Ginz må bli orolig då han beordras inställa sig på stationen, men samtidigt uttrycker hans öppna ansikte ett visst hopp ända in i hopplöshet­en. Med sin framåtanda inspirerar han sina barackkamr­ater Jirka (Max Forsman), Hanus (Dennis Nylund) och Kurt (Niklas Åkerfelt) till stordåd. (Åkerfelt gör också en imponerand­e rollpresta­tion som barnhemsba­rn och ”lägerveter­an”. Hans släpiga men ibland gällt bristande röst utstrålar cynism och trauma.) Då den fulla vidden av mardrömmen omkring dem avslöjas sker det först bitvis, sedan allt snabbare. Det fungerar effektivt utan överdrifte­r.

Tajt paket

Visuellt och audiovisue­llt är pjäsen ett tajt paket. Sceninredn­ingen av Erik Salvesen är simpel och trogen den historiska förlagan. Tom Laurmaas ljusplaner­ing får scenen att verka mångsidig och fungera trovärdigt som gråkall lägergård eller som huvudperso­nernas inre själslands­kap. Antti Puumalaine­ns ljudplaner­ing är effektiv, vilket är särskilt viktigt då den genom stöveltram­p och pisksnärta­nde tyska kommandon får ta på sig hela rollen att represente­ra lägrets tyska kommando- och våldsstruk­tur.

Under den inledande tredjedele­n skaver vissa repliker. De känns onödigt beskrivand­e för att föra handlingen framåt, i stället för att sitta naturligt i karaktärer­nas munnar. Lyckligtvi­s avtar denna effekt snabbt och åskådaren sugs in i historien med en intensitet som blir hjärtskära­nde mot slutet när stöveltram­pet i Theresiens­tadt förbyts mot turistgrup­pers andaktsful­la mummel och en åldrande Kurt har återvänt som överlevare. Han lyfter på golvplanko­rna i sin gamla barack och återfinner en bunt gamla, dammiga tidningar som i dag ingår i Theresiens­tadt-museets samlingar.

❞ Dramaturgi­n är skicklig. Rädslan är närvarande från början, men känns först bara svagt.

AKVARELLER/KOLTECKNIN­GAR

Gunzi Holmström:

Allt har en hemlig själ. Kosminen till 25.10.

Du kan ställa dig vid ett fönster en regnig dag och drömma dig bort. Eller se över soliga ängar, ett stormpiska­t hav, över skogar och sjöar ända till himlens rand och låta tankarna flyga mot en punkt, en plats långt borta. Kanske är den platsen en utopi, en ickeplats, ett ingenstans, och därför just så oöverträff­at fantastisk.

Thomas More (1478–1535) som myntade ordet ”utopia” tänkte sig en ö i världshave­t med lycka och jämlikhet. Jag tänker mig utopin som en av Gunzi Holmströms målningar. I hennes halvt abstrakta, halvt föreställa­nde bilder finns nästan alltid en horisont, må den vara hav eller land eller bara inbillning. Eftersom det nästan alltid finns en förgrund och bakgrund finns det också avstånd och djup i målningarn­a. Där borta, någonstans, långt borta och nära …

Hon arbetar lekfullt i en färgskala rik på kontraster, på mjuka och böljande former, och med en vänlig, nästan naivt inbjudande hållning. Den kritiske kunde tycka att så snällt får väl ändå inte måleri vara, och det finns ögonblick då en liten djävul viskar just detta i mitt öra. Men varför lyssna på en ensam djävul i änglars kör?

Tillbaka till måleriet

Efter många år med video som sitt främsta uttrycksme­del har Holmström börjat måla igen. Hennes måleri söker ett språk där redan tusen språk talas. I detta till synes omöjliga företag lyckas hon överraska med bildfonem och syntaxer som känns alldeles nya. När hon i våras visade temperamål­ningar på det lilla galleriet A2 var det som en drogfri psykedelis­k tripp där formerna krumbuktad­e ystert mot bakgrunder som kunde vara landskap och platser eller ingenting alls. Jag lämnade galleriet med en jublande lust att gråta. Så fint var det.

Lika euforisk är jag inte över utställnin­gen Allt har en hemlig själ på Kosminen. Kanske är det tekniken, för dessa akvareller bakom blänkande glas tillåter inte samma rumsliga och fysiska möte som temperamål­ningarna gjorde. Någonting har kommit emellan, glaset såklart, men också att akvarell inte har temperafär­gens djup och materialit­et. Det är naturligtv­is orättvist att jämföra en teknik på bekostnad av en annan, och om du inte såg hennes förra utställnin­g kan du mycket väl komma ut från galleriet lika lycklig som jag gjorde förra gången.

Bäst är koltecknin­garna

Betydligt mer givande är emellertid hennes nya koltecknin­gar, små nästan kvadratisk­a bilder, där hon prövande undersöker kolets möjlighet till både skuggor och djup svärta och lättheten att teckna konturer och former. En trädtemati­k är tydlig, den är hämtad från en animerad video som visas intill. Den talar om trädens intelligen­s, deras intrikata växelspel med varandra och med ett habitat där också vi människor ingår – den tematiken har det skrivits mycket om på senare år.

Det är välmenande i överkant, naturen må vara hotad, men för att det ska fungera som konst krävs mer än goda avsikter. Jag flyr snabbt tillbaka till koltecknin­garna, där jag försöker greppa Holmströms fonem och byggblock till ett nytt bildspråk. I sin undersökan­de visualitet har Gunzi Holmström djup och systematik. Hon är en vandrare mitt i steget, på väg mot – en utopi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Niklas Åkerfelt och Patrick Henriksen som koncentrat­ionslägerf­ångar som läser den hemliga tidningen
■ Vedem.
FOTO: CATA PORTIN Niklas Åkerfelt och Patrick Henriksen som koncentrat­ionslägerf­ångar som läser den hemliga tidningen ■ Vedem.
 ??  ?? Gunzi Holmströms Landskap med själ (2020), vattenfärg och gouache.
■
Gunzi Holmströms Landskap med själ (2020), vattenfärg och gouache. ■
 ?? FOTO: GUN HOLMSTROM
HOLMSTROM
FOTO: GUN ?? ■
Gunzi Holmströms Melankolis­kt landskap (2020) i vattenfärg.
FOTO: GUN HOLMSTROM HOLMSTROM FOTO: GUN ■ Gunzi Holmströms Melankolis­kt landskap (2020) i vattenfärg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland