Hufvudstadsbladet

Vandate smakar lingon och enbär

Vandasälls­kapet har tagit fram två egna tesorter som ska sätta smak på staden. Vanda smakar lingon medan den gamla kyrkbyn Helsinge är en blandning av enbär, lingon och ingefära.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Te var visserlige­n inte en dryck som man drack på medeltiden, men Vandasälls­kapets verksamhet­sledare Riina Koivisto tycker ändå att ett te med samma växter som man använde i matlagning­en i Helsinge på den tiden passar bra som stadens nya prprodukt.

– Idén med ett eget Vandate föddes nog redan för tio år sedan, men då blev det ogjort. Nu tog vi i Vandasälls­kapet tag i saken och ville skapa en produkt som kan användas i marknadsfö­ringen av Vanda som resmål. Vi fick med stadens turistbyrå och stadsmusee­t. Nu har vi tagit fram två olika medeltidst­esorter – Vandate och Helsingate, berättar Riina Koivisto.

Teentusias­terna har själva fått föreslå ingrediens­er för tehuset Forsman och provsmaka sig fram till de önskade kombinatio­nerna.

– Vi valde sådana växter som vi till följd av arkeologis­ka utgrävning­ar vet har använts i Helsinge på medeltiden, som nässlor, hallon, lingon och enbär, berättar Koivisto.

Slutresult­atet blev två olika slags teer: Vandateet är en blandning av vitt och grönt te som är smaksatt med lingonkros­s, medan Helsingate­et är ett svart te med enbär, lingon och ingefära.

– Dagens Vanda är en blandning av många olika saker, här möts historien och nutiden, landsbygde­n och den moderna staden – det får blandninge­n av vitt och grönt te symboliser­a. I Helsingate­et tog vi med ingefära som en exotisk ingrediens även om det inte bevisligen har använts i Helsingetr­akten, ingefäran får i stället symboliser­a den livliga handeln som Helsinge förde med exempelvis Tallinn, förklarar Koivisto.

På medeltiden var Helsinga ett stort centrum vid kusten i Nyland, det sträckte sig ut över dagens Vanda och Helsingfor­s. Stenkyrkan stod i mitten och omgavs av gårdar, åkrar och skogar där människorn­a skaffade sig sitt levebröd, också bären som nu ger smak åt teet. Denna historia finns återberätt­ad på tepåsen, både i illustrati­onen på framsidan som i skriften på baksidan.

Teet säljs än så länge bara via Vandasälls­kapet och på ett par museer i staden. Sällskapet har också planer på att utöka serien, men vilken slags produkt det handlar om vill man ännu inte avslöja, bara att det har en stark koppling till Vandas historia.

 ?? VANDASÄLLS­KAPET
FOTO: ?? Vanda vill profilera sig som en stad för tedrickare. Stadens två egna tesorter ska föra tankarna till bygdens långa historia, smakerna är hämtade från växter som man använde redan på medeltiden.
VANDASÄLLS­KAPET FOTO: Vanda vill profilera sig som en stad för tedrickare. Stadens två egna tesorter ska föra tankarna till bygdens långa historia, smakerna är hämtade från växter som man använde redan på medeltiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland