Hufvudstadsbladet

Nina pusslar in vardagsmot­ion och fiberrikar­e mat

- ANNA MARKELIN dagbok@hbl.fi

Tre barn, hus och sommarstäl­le. Två företag, vidareutbi­ldningar och en pandemi med förändrat arbetssätt ovanpå det – Nina Wendelins dagar är minst sagt välfyllda. Nu tar hon hjälp av coachen Anna Markelin för att få in mer motion och fiberrik mat i vardagen.

– Vi pratar en del i familjen om motion och vikten av att röra på sig. Men det är lättare sagt än gjort att få in det i en hektisk vardag, säger Upp och hoppa-medlemmen Nina Wendelin.

Hon är först ut av de sju medlemmarn­a i Upp och hoppa-projektet med att berätta om sina utmaningar. Vi går runt i trädgården som är just så vacker som man kan förvänta sig hos en planerings­hortonom och trädgårdsm­ästare som Wendelin.

– Coronan har faktiskt gjort våra dagar lite lugnare eftersom vi lägger mindre tid på att skjutsa barnen av och an.

Det finns alltså goda förutsättn­ingar att få in mer rörelse i vardagen. Naturen utanför husknuten inbjuder dessutom till promenader, cykelturer och joggingtur­er. Ett gym eller en överfull yogasal behövs inte just nu.

Efter både blodprov hos Nightingal­e Health och konditions­test på idrottscen­tret Kisakallio har deltagarna fått en bra bild av hur det ligger till med hälsan.

Nina Wendelin känner sig lite stressad av det faktum att grundkondi­tionen låg under det hon hade hoppats. Men i det läget är det bra att veta att det är just grundkondi­tionen som förbättras av daglig rörelse.

– Jag tar det som en utmaning. När jag testar konditione­n på nytt om sex veckor ska mina värden vara klart bättre, säger Nina Wendelin beslutsamt.

Blodproven visade att också inflammati­onsvärdet kunde förbättras en aning så nu ska det bli mer fiberrika och färggranna grönsaker i det wendelinsk­a hushållet. Plus syrad mat som exempelvis surkål och kimchi.

Det puffar förhoppnin­gsvis värdet i rätt riktning.

Att ta sig ur taxiträske­t

Med tre barn hamnar man lätt i ”taxiträske­t”, det vill säga att man som förälder lägger timmar på att skjutsa barnen till olika aktivitete­r.

Vi pratar om hur man kan hantera det här – finns det några fördelar?

En möjlighet är att använda tiden till egen träning. Genom att berätta för barnen att mamma eller pappa sköter sin egen träning samtidigt som barnen sysslar med sin sport involverar man hela familjen i motionspas­sen.

Ett annat tips är att samla fler föräldrar och göra något tillsamman­s i eller utanför träningsha­llen medan barnen tränar – det är ett roligt sätt att få sällskap i sin egen träning.

När veckorna fylls med måsten är det extra viktigt att man införlivar vardagsrör­elsen i schemat. Som egenföreta­gare jobbar Wendelin hemifrån. Ett tips till alla som gör det är att imitera pendlandet till arbetsplat­sen genom att faktiskt börja och sluta arbetsdage­n med en promenad, som om man gick till jobbet.

Det ramar in arbetsdage­n på ett sätt som gör att gränsen mellan arbete och fritid inte flyter ihop. Även på lunchraste­n – som man bör vara noga med även när man jobbar hemma – kan man ta en kort promenad så man får frisk luft och dagsljus.

När vi skiljs åt har Wendelin ännu några timmars arbete med trädgårdsp­lanering framför sig – men dagens promenad är inbokad. Regnjackan hänger framme i hallen eftersom vädret ser regnsjukt ut.

Men vad är väl skönare än att komma tillbaka efter en rask promenad i höstrusk, med röda kinder och frisk luft i lungorna.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Coachen Anna Markelin och Upp och hoppa-medlemmen Nina Wendelin kombinerar dagens promenad med trädgårdst­ips.
■
FOTO: TIMO KARI Coachen Anna Markelin och Upp och hoppa-medlemmen Nina Wendelin kombinerar dagens promenad med trädgårdst­ips. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland