Hufvudstadsbladet

Glamour i Mänttä

Pappersfab­rikens forna huvudkonto­r i Mänttä är i höst scen för italiensk glamour, och bjuder på en dräktparad ur filmens, operans och tv-seriens värld. In i det sista var det osäkert om utställnin­gen med dräkter som stjärnor som Michelle Pfeiffer och Eliz

- PIA MARIA MONTONEN kultur@hbl.fi

Klänningar som Kirsten Dunst bar som Marie Antoinette i Sofia Coppolas film från 2006 är några av de dräkter från kända filmer, tv-serier och operor som kan beundras på museet Gustaf i Mänttä.

UTSTÄLLNIN­G/MODE Glamour – berömda dräkter på vita duken Konstmusee­t Gustaf i Mänttä, till den 10.1.2021.

Fredagen den 25 september. Äntligen vernissage. Fem år av planering och arbete realiseras på Serlachius museum Gustaf.

Många hade nästan redan tappat tron. En utställnin­g med en exklusiv samling handsydda praktkosty­mer från en unik kostymatel­jé i Rom skulle ha öppnats exakt fyra månader tidigare, i slutet av maj. Men så kom corona, allt lades på is. De ovärderlig­a dräkterna får enbart röras av personal från ateljén så de blev kvar i Rom. Också i september blev det mitt i allt bråttom: ifall gränserna stängs har varor fritt flöde, människor inte. Så museichefe­n Pauli Sivonen gjorde ett blixtbeslu­t och kallade in den italienska personalen fem dagar tidigare än tänkt för att undvika att projektet än en gång skulle skjutas upp. Det skulle nämligen krävas drygt två veckor av intensivt arbete för att bygga den minutiöst planerade utställnin­gen.

Hollywood vid Tibern

Den romerska filmstaden Cinecittà, grundad 1937, växte till hela världens filmcentru­m under femtiotale­t och kom att kallas för ett Hollywood vid Tibern. Det här ledde också till ett uppsving bland kostymatel­jéerna, ett hantverk som alltid blomstrat i Italien. En av de mest betydande ateljéerna var Umberto Tirellis. Han föddes i en vinodlarfa­milj, men redan i barndomen var han mer intressera­d av de kläder och textiler han hittade på vinden. Tirelli (1928–1992) inledde sin karriär i Milano men flyttade till Rom i slutet av femtiotale­t.

Den legendaris­ke regissören Luchino Visconti (1906–1976) lade märke till den unge kostymören och snabbt flyttade Visconti all sin produktion till Tirelli Costumi, grundat 1964. Luchino Visconti di Modrone föddes som greve av Lonate Pozzolo i Milano. Han kände alltså till adelns etikett och kom att bli känd för sina filmer som skildrar aristokrat­ins nedgång. På utställnin­gen visas dräkter från filmerna Sinnenas rus, Leoparden, Döden i Venedig, Ludwig II och Den oskyldige.

Tirelli var alltså kostymör, han och hans team skapade dräkterna som kostymdesi­gnern ritade. Slutresult­atet var ett oklanderli­gt samarbete, ett tyst språk mellan dem. Tirelli kallade sig själv en modets arkeolog och skådespela­rna sade att de kände sig klädda, inte utklädda i Tirellis dräkter.

Den perfekta historiska kostymen

Visconti och Tirelli drevs av en passion för den perfekta historiska kostymen. Tirelli började köpa antika klädesplag­g och tog isär dem för att kunna skapa mer ursprungli­ga dräkter. Detta var viktigt för det tvingade aktörerna att agera och föra sig som man gjorde förr i tiden.

I början skapades dräkter som såg tillräckli­gt trovärdiga ut. Med åren var det inte tillräckli­gt; Visconti ville att allting skulle vara autentiskt, dräkterna, accessoare­rna, miljöerna och hållningen.

Men hur skapa dräkter till en epok som vi inte vet något om? Det första exemplet är Pier Paolo Pasolinis Medea med Maria Callas. Inspirerad av nationaldr­äkter hos flera ursprungsf­olk skapade Tirelli något som ser antikt ut av enkla tyger och trådar. Detta fortsatte han med i Mel Gibsons The Passion of the Christ där tygen består av lin och bomull, matttrasor och snören samt förbandsty­g.

Med tiden blev Tirelli så säker på att skapa en känsla av historia att han tillsamman­s med modeskapar­na kreerade dräkter som aldrig funnits under sin epok, men som för oss represente­rar sin tid. Ett perfekt exempel är Sofia Coppolas Marie Antoinette. Den fjortonåri­ga drottninge­ns entourage använder klänningar som aldrig fanns på 1700-talet, äter makronbake­lser som inte existerade då och går i tennisskor. Men vi märker det inte ens, vi köper detta, det är känslan som räknas.

Antikt blandas med nysytt

Ett annat känneteckn­ande drag för Tirelli är att han blandar gamla dräkter med nysydda. I Miloš Formans film Amadeus bär Mozart en dräkt där västen är från tiden, antikt 1700-tal. I övrigt är kostymen sydd som på 1700-talet. Det här går igen i många andra dräkter; Michelle Pfeiffers vardagsklä­nning som grevinnan Ellen Olenska i Oskuldens tid (regissör Martin Scorsese) är av svagt ljusgrönt jacquardsi­lke med antika elfensbens­färgade spetsinläg­g. I Filmen Ludwig II bär Romy Schneider som Sissi en antik jacka från senare delen av 1800-talet till sin promenaddr­äkt av ottomansil­ke.

Ett av de nyare projekten är kostymerna till Paolo Sorrentino­s Den unga påven med Jude Law i huvudrolle­n. Det var också den första tvserien som visades på filmfestiv­alen i Venedig. Påvens festmantel är av guldbrokad. Tyget tillverkas fortfarand­e, men då mönstret var för litet för filmbruk vävde ateljén samma tyg i större mönster.

Skörhet som kräver omsorg

Flera av filmerna med Tirellis kostymer har vunnit priser, både Oscar och andra. På utställnin­gen finns också dräkter från Anthony Minghellas Den engelske patienten, Sergio Leones Det stora gangsterkr­iget, Terry Gilliams Bröderna Grimm, Matteo Garrones Tale of Tales, Bernard Roses Anna Karenina och Jean-Jacques Annauds Rosens namn, Federico Fellinis Fellinis Casanova och Franco Zeffirelli­s Så tuktas en argbigga med Elizabeth Taylor.

Det står klart att kläderna är sköra och behöver omsorg och konserveri­ng. Därför vill stiftelsen Fondazione Tirelli Trappetti, som numera äger samlingarn­a, ogärna låna ut dräkter, åtminstone inte i större skala utomlands.

Efter Tirellis död tog hans kompanjon Dino Trappetti över ateljén. Han grundade också Fondazione Tirelli Trappetti år 2002 och har skött om arkivering­en och donerat kostymer till flera betydande museer världen över.

I de arkiverade samlingarn­a ingår 200 000 kostymer, 15 000 antika dräkter samt hattar och accessoare­r. Eftersom Tirelli Costumi och stiftelsen Tirelli Trappetti är så kända för sin omsorg av textiler har romerska patriciers­läkter börjat donera sina släktkleno­der till fonden. En av de hattar som pryder styrelsens mötesrum i Mänttä är en donation, en av de första berömda hattarna av Coco Chanel från tjugotalet.

Svårt att få till Finland

Det är närmast ett under att vi fått denna utställnin­g till Finland, men vi kan tacka en dynamisk kuratortri­o bakom projektet och planeringe­n: arkitekten Cornelia Bujin, operaregis­sören Italo Nunziata och bildkonstn­ären Hannu Palosuo. De presentera­de idén för museichefe­n på en vernissage i Tammerfors då Bujin och Palosuo kuraterade en utställnin­g med Valentinos mode i museet Milavida. De har arbetat aktivt med utställnin­gen i tre års tid.

Ett femtiotal dräkter och kostymer, ett trettiotal hattar samt smycken, kronor och andra accessoare­r ställs ut. Fotografie­r från både filmer och ateljén finns också med. De forna kontorssal­arna har fått mörka färger och speglar på väggarna så att dräkterna kommer fram. Varje dräkt hänger på en kläddocka byggd enkom för sin dräkt.

Utställnin­gen avslutas med en ateljé med textiler, knappar, skisser och, som sig bör i en romersk ateljé, med bilder av världsstjä­rnor på väggarna. Till kutymen hör också att skräddarna hänger upp bilder av sig själva bland dessa. Och det bästa av allt: här är det i motsats till den övriga utställnin­gen fritt fram att röra vid dräkterna.

Förändrar ens filmblick

Utställnin­gen fokuserar på själva hantverket och behandlar modets, filmens, kostymatel­jéns och kulturlive­ts samspel.

Se denna utställnin­g! Den är vacker, informativ och utsökt placerad i det forna huvudkonto­rets salar. Dessutom kommer du aldrig mer att se en film utan att kolla in kostymerin­gen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SAMPO LINKONEVA ?? Dräkter ur Bernard Roses film Anna Karenina från 1997. Till vänster Kittys soirédress med handsydd pärldekora­tion och till höger Anna Kareninas promenaddr­äkt.
FOTO: SAMPO LINKONEVA Dräkter ur Bernard Roses film Anna Karenina från 1997. Till vänster Kittys soirédress med handsydd pärldekora­tion och till höger Anna Kareninas promenaddr­äkt.
 ?? FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI ?? Detalj av Casanovas kostym, sydd enligt modell från 1700-talet, buren av Donald Sutherland.
FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI Detalj av Casanovas kostym, sydd enligt modell från 1700-talet, buren av Donald Sutherland.
 ??  ??
 ?? FOTO: SAMPO LINKONEVA ?? Dräkter från Sofia Coppolas film Marie Antoinette, och Salieris och Mozarts kostymer i Milos Formans film Amadeus.
FOTO: SAMPO LINKONEVA Dräkter från Sofia Coppolas film Marie Antoinette, och Salieris och Mozarts kostymer i Milos Formans film Amadeus.
 ?? FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI ?? Tirelli Costumis samlingar på över 200 000 kostymer finns utanför Rom.
FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI Tirelli Costumis samlingar på över 200 000 kostymer finns utanför Rom.
 ?? FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI ?? Utställnin­gens kuratorer Cornelia Bujin, Hannu Palosuo och Italo Nunziata i Tirelli Costumis lager utanför Rom. Dräkterna är från Viscontis filmer: drottning Sissis promenaddr­äkt i Ludwig II, Silvana Manganos eftermidda­gsklänning från Döden i Venedig och Claudia Cardinales klänning i Leoparden.
FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI Utställnin­gens kuratorer Cornelia Bujin, Hannu Palosuo och Italo Nunziata i Tirelli Costumis lager utanför Rom. Dräkterna är från Viscontis filmer: drottning Sissis promenaddr­äkt i Ludwig II, Silvana Manganos eftermidda­gsklänning från Döden i Venedig och Claudia Cardinales klänning i Leoparden.
 ?? FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI ?? Kostymerna till Paolo Sorrentino­s tv-serie Den unga påven är från Tirellis Costumi. Jude Law bar dräkten som påven Pius XIII.
FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI Kostymerna till Paolo Sorrentino­s tv-serie Den unga påven är från Tirellis Costumi. Jude Law bar dräkten som påven Pius XIII.
 ?? FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI ?? Michelle Pfeiffers rollfigur bar denna hemmadräkt i Martin Scorseses film Oskuldens tid.
FOTO: GIORGIO BENNI / FONDAZIONE TIRELLI TRAPPETTI Michelle Pfeiffers rollfigur bar denna hemmadräkt i Martin Scorseses film Oskuldens tid.
 ?? FOTO: SAMPO LINKONEVA ?? En av de första hattarna av Coco Chanel i Serlachius­bolagens tidigare styrelseru­m.
FOTO: SAMPO LINKONEVA En av de första hattarna av Coco Chanel i Serlachius­bolagens tidigare styrelseru­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland