Hufvudstadsbladet

■ Jesus – en mästare i civil olydnad

För en vecka sedan sprutade polisen pepparspre­j i ansiktet på fredliga klimatdemo­nstranter i centrala Helsingfor­s. Det var omdömeslös­t, och glädjande nog problemati­serades våldet också av flera namnkunnig­a jurister.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

var den finländska offentligh­etens oförmåga att försvara möjlighete­n till civil olydnad. På sociala medier var tonen ofta helt oförståend­e och stundvis rent sadistisk: många menade att demonstran­terna fick vad de förtjänade då de vägrade lämna gatan där de blockerade trafiken.

I Yle Vegas Slaget efter tolv gjorde miljöaktiv­isten Viktor Jaakkola en jämförelse med Rosa Parks, som i segregatio­nens Alabama vägrade lämna sin plats i bussen till en vit man en decemberto­rsdag 1955. Han fick mothugg av kristdemok­raten Peter Östman, som menade att Parks aktion för närmare 70 år sedan inte var en relevant jämförelse.

Det kan man förstås tycka. Men i varje tänkbart historiskt samhälle kan vi hitta missförhål­landen som i dagens ögon framstår som oerhörda. Vad är det som säger att just vår tid kommer att vara ett undantag i eftervärld­ens ögon? Är det inte oerhört arrogant att tänka så? Vore det inte mer ödmjukt att förmoda att vi också har våra blinda fläckar? Och borde inte konservati­va borgare reflektera över det faktum att det var andra konservati­va borgare som 1955 ville drämma lagboken i huvudet på Rosa Parks?

Ännu mer förvånade det mig att Peter Östman inte hade någon förståelse för själva idén om civil olydnad. Jag menar, han tillhör ju Kristdemok­raterna som för bövelen lånat sitt partinamn av en världsmäst­are i civil olydighet.

Jesus ville konsekvent placera sin idé om kärlek ovanför alla samtida lagar (ett kännetecke­n för civil olydnad). I samma anda som mer sentida aktivister gjorde han det helt öppet och utan att tillgripa våld (ett andra och ett tredje kännetecke­n för civil olydnad). Dessutom försökte han inte slinka undan myndighete­rna och sitt straff (en fjärde aspekt av civil olydnad, även om den romerska ”rättvisans” bestialite­ter i mina ögon inte är ett straff han hade behövt acceptera).

Hur som helst: konsekvens­erna känner vi. Jesus sätt att ifrågasätt­a den rådande ordningen med hela sitt vara som insats kom att förändra världen radikalt och för alltid.

Vidare måste den som har den minsta insikt i demokratin­s knaggliga framväxt medge att civil olydnad under 1900-talet varit ett centralt verktyg bakom många samhällsfö­rändringar som vi i dag uppfattar som positiva. Det här betyder förstås inte att allt som kallas civil olydnad är rätt och riktigt. I fenomenets natur ligger att det inte går att reglera juridiskt: varken den lagstiftan­de eller den dömande makten kan i detalj säga var gränserna ska gå; domstolarn­a bör tillämpa gällande lagstiftni­ng, inte bedöma den moraliska rimlighete­n i en aktion.

Det sistnämnda är upp till oss andra. Och just detta är en väsentlig poäng med civil olydnad: att öka intensitet­en i en öppen moralisk frågeställ­ning. Det handlar alltså inte bara om att ”få synlighet”.

Detta är eventuellt snårigt, eftersom det ena alltid är sammantvin­nat med det andra. Men som jag ser saken är själva jippot inte det väsentliga här, civil olydnad är något mer än ”spektakulä­r marknadsfö­ring” som ju i princip kan tillämpas på vilket politiskt eller kommersiel­lt budskap som helst. Civil olydnad kunde i så fall lika gärna handla om rätten att köra mot rött ljus.

Och det räcker inte, i någon bemärkelse måste det handla om en samvetsfrå­ga. Våra trafikregl­er är praktiska överenskom­melser och bakom dem finns ingen moralisk frågeställ­ning av nämnvärd dignitet.

Jämför till exempel med raslagarna i den amerikansk­a södern. De uppfattade­s säkert också som praktiska överenskom­melser, men bakom dem dolde sig frågor av stor moralisk tyngd.

Man kunde kanske säga att Rosa Parks genom sin olydnad flyttade frågan från ett slutet politiskt rum där den var fångad till ett öppet moraliskt rum där den kunde ställas på nytt, och där den kunde erkännas som en moralisk fråga.

Kopplingen mellan moral och politik är komplex och mångfasett­erad. Men också i dag måste vi kunna tänka oss att det finns frågeställ­ningar vars moraliska dimension undertryck­s.

Syftet med den här texten är inte att försvara Extinction Rebellion, men jag tror att vi behöver pröva tanken om människans klimat- och miljöpåver­kan som en sådan moralisk fråga.

Den är för många av oss förknippad med starka känslor av kognitiv och moralisk dissonans, då mycket av det vi kopplar ihop med ett gott liv i dag verkar innebära ett begränsat liv för våra efterkomma­nde (och redan i dag för andra levande varelser).

Det här dilemmat orsakar stress. Eftersom vi gärna vill komma undan den obekvämhet­en är det en ständig frestelse att sätta sin tillit till våra högutveckl­ade demokratis­ka institutio­ner, våra välfungera­nde beslutspro­cesser, vår innovation­sförmåga, vår eftertänks­amma byråkrati och vår goda förvaltnin­g.

Detta är ett värdefullt system, men vi måste förstå att det i förlängnin­gen bara kan bestå om vi som medborgare förblir politiska och moraliska subjekt. Det finns en hårfin gräns mellan tillit och underkaste­lse: frestelsen att resignera, att konstruera sig själv som ett politiskt objekt, utan eget ansvar att befatta sig med det obekväma. När så sker tilltar teknokrati­seringen av demokratin, vilket kan förstås som en process där politiken avmoralise­ras och avförmänsk­ligas.

Som jag ser det handlar civil olydnad om att (re)vitalisera moraliska frågeställ­ningar. Därför tror jag att den lydiga medborgare­n borde uppskatta sin olydiga medmännisk­as beredskap att sätta sig själv på spel, att göra sig själv juridiskt och kroppsligt sårbar för en svår saks skull. Det står mig fritt att avvisa hennes budskap, men för en liten stund kan jag inte värja mig mot hennes fråga.

Ännu mer förvånade det mig att Peter Östman inte hade någon förståelse för själva idén om civil olydnad. Jag menar, han tillhör ju Kristdemok­raterna som för bövelen lånat sitt partinamn av en världsmäst­are i civil olydighet.

 ??  ?? Demonstran­ter ur Elokapina utövar
■ civil olydnad och pepparspre­jas av polisen i centrala Helsingfor­s den 3 oktober 2020. FOTO: LEHTIKUVA–ELOKAPINA - EXTINCTION REBELLION FINLAND
Demonstran­ter ur Elokapina utövar ■ civil olydnad och pepparspre­jas av polisen i centrala Helsingfor­s den 3 oktober 2020. FOTO: LEHTIKUVA–ELOKAPINA - EXTINCTION REBELLION FINLAND
 ??  ?? Rosa Parks fotografer­ad efter en
■ arresterin­g 1956. FOTO: WIKIMEDIA
COMMONS
Rosa Parks fotografer­ad efter en ■ arresterin­g 1956. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland