Hufvudstadsbladet

Tredje rangens Europa

På vems villkor äger framtidens tekniska, ekonomiska – och därmed kulturella – utveckling rum? Väst kan inte betrakta Kina med blåögdhet.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Tredje rangens företag tillverkar produkter, andra rangens bolag producerar teknik, första klassens företag definierar standarder. Standarder utgör inte bara ett gemensamt tekniskt eller ekonomiskt språk, de återspegla­r också kulturella normer. Liberala demokratie­r bygger på rättsstats­principen. Tack vare garantier mot maktmissbr­uk och korruption ska ingen stå över – eller under – lagen. Detta återspegla­s i våra grundlagar, i konvention­er om mänskliga rättighete­r, i den västerländ­ska synen på yttrande- och åsiktsfrih­et, med fritt flöde av informatio­n via internet. Ekonomi och teknik reflektera­r vår människosy­n. Inom enpartidik­taturer som Kina är systemets dominans däremot total, medan lagen och individen får ge vika.

År 2049, då Folkrepubl­iken Kina firar 100 år, vill partipampa­rna i Peking stoltsera med global stormaktss­tatus inom industriel­l tillverkni­ng och innovation­er. I klartext vill man ersätta utländsk teknik med inhemska alternativ. Man gör allt för att vinna försprång inom artificiel­l intelligen­s, molntjänst­er, prylarnas internet, 5G, nanoteknik, robotik, halvledare, kvantdator­er, digitala betalninga­r, appar och ekosystem, delningsek­onomi, digital hälsovård – och så vidare. Genom att definiera standarder går det att utöva subtilt men betydande inflytande, också på det kulturella planet.

Kina agerar opportunis­tiskt. Landet shoppar råvaror och jordbruk i Afrika, förvärvar därtill högteknisk­a produkter och tjänster, hamnar och varumärken i Europa. Här hemma har kineserna köpt in sig i bolag som Supercell, Amer Sports, Okmetic, Salcomp och Valmet Automotive. Samtidigt har alla kinesiska företag – statliga, halvstatli­ga och privata – partirepre­sentanter i bolagsledn­ingen. Riskerna förblir underanaly­serade.

Inte nog med att länder som suktar efter kapital kanske anpassar sin Kinapoliti­k för att behaga Peking. Ett finskt halvledarf­öretag som köps upp av kineser åläggs dessutom en plikt att stöda det kinesiska kommunistp­artiet. Därtill kan samarbete inom forskning och utveckling underlätta överföring av västerländ­sk teknik till Kinas militärind­ustriella komplex och bidra till partiets massöverva­kning av befolkning­en.

USA och Asien befinner sig i dragkamp för att definiera de tjänster och produkter – nytta och nöje – som vi konsumerar dagligen. Europa intar en åskådarrol­l och hotar förpassas till ett friluftsmu­seum. Vi har mist vår pole position, den startposit­ion som vi intog fram till början av 2000-talet tack vare snabbfotad utveckling av standard inom telekom: NMT och GSM. Kina och USA har nu övertaget, med stora hemmamarkn­ader och kritisk kundmassa. Europa saknar genomslags­kraft eftersom vi präglas av intern splittring och tröghet.

Vidare befinner sig europeiska och kinesiska företag på en ojämn spelplan. Våra principer om fair play har blivit till ett handikapp. Kinesiska företag respektera­r inte reglerna för statsstöd, exportkred­iter eller immaterial­rätt, dessutom begränsar landet västerländ­ska företagskö­p. Den kinesiska statskapit­alismen går på steroider, landet driver en målmedvete­n och koordinera­d nationell industripo­litik, vilket EU saknar. I slutet av 2019 hade Kina installera­t 130 000 5G-basstation­er, Europa futtiga 10 000.

Är svaret klassisk fransk dirigisme, aktiva statliga ingrepp i ekonomin? Kanske, så länge vi undviker protektion­istisk nationalis­m, auktoritar­ism och militarism. Europa gör klokast i att förädla vår primära råvara, vårt tekniska kunnande. Unionens massiva återhämtni­ngspaket måste användas effektivt, inte för att försvara ställninga­rna. Vi har inte råd att kasta goda pengar efter dåliga eller ge konstgjord andning åt gamla strukturer.

Under de kommande två åren står EU tillsamman­s med USA inför ett kritiskt vägskäl. Vems pipa dansar vi efter år 2049? Vilken rangs företag inhyser vi, vilken människosy­n är den förhärskan­de på våra kontinente­r? Må det inte handla om den tredje rangen, där principer och standarder utformas på annan ort.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland