Hufvudstadsbladet

Med föräldrarn­a som dryckesför­ebilder

-

● Alkoholkul­turen bland unga danskar handlar i första hand om att bli berusad. Den sammanfall­er i hög grad med sättet vuxna dricker. Det framkommer i en ny rapport av ett vetenskaps­råd.

● Unga dricker i grupper och alkoholen har en integreran­de betydelse för vänskapsre­lationer. Det gör det svårt att välja bort alkoholen eftersom man då riskerar välja bort en del av de ungas sociala miljö, skriver forskarna.

● Många unga ser alkohol som en viktig bekräftels­e på att man är ung och inte längre ett barn.

● Det är väldokumen­terat att föräldrarn­a är de främsta förebilder­na när det gäller dryckesmön­stren. Klara regler bland föräldrarn­a har betydelse för hur mycket unga dricker. Många danska föräldrar har av tradition upplevt det svårt att dra upp riktlinjer eftersom de själva dricker och omfattar en syn på uppfostrin­g som går ut på att ungdomarna ska vara medbestämm­ande.

● Ny forskning visar ändå att största delen av föräldrarn­a till danska 11-17-åringar upplever att de har inflytande över barnens alkoholvan­or och att de varit aktiva i förhålland­e till att barnen ska dricka mindre eller inte alls.

Alkoholfor­skarens önskemål

● Höj åldersgrän­sen från 16 år till 18 år för försäljnin­g av alla former av alkohol.

● Håll alkoholen borta från skolorna och andra utbildning­sinstituti­oner.

● Alla kommuner bör ha en alkoholpol­itik med tydliga riktlinjer.

Källa: Rapporten Unges alkoholkul­tur - et bidrag til debatten från Vidensråd for forebyggel­se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland