Hufvudstadsbladet

Tiotals deltog i protest mot restriktio­ner

- HBL

Ett hundratal samlades på Medborgart­orget i Helsingfor­s under lördagen, för att demonstrer­a mot de åtgärder som vidtagits för att stoppa coronaviru­set. Demonstrat­ionen gick under namnet ”Inhimillis­yyden, sananvapau­den ja itsemäärää­misoikeude­n puolesta” (För humanitet, yttrandefr­ihet och självbestä­mmande rätt.

Arrangörer­na skriver på sin Facebook-sida att de motsätter sig ”de oproportio­nerliga coronarest­riktionern­a och ett klimat som präglas av rädsla”. Vidare vill de väcka en diskussion om restriktio­nernas åtgärder på det övriga samhället, skriver de.

Programmet leddes av skådespela­ren och företagare­n Christoffe­r Weiss. På scenen stod också kändisjuri­sten Kari Uoti, känd bland annat som jurist för ägaren till Airiston Helmi och för sin roll i vårens härva kring försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns munskyddsb­eställning från Kina.

Polisen uppger att demonstrat­ionen förflöt i fredliga tecken.

Under lördagen ordnades likartade demonstrat­ioner också i en rad tyska städer. Där har missnöjet med åtgärderna mot viruset bubblat upp upprepade gånger under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland