Hufvudstadsbladet

Lever det finska skolundret upp till sitt rykte?

Frågor om varför skillnader­na mellan flickors och pojkars skolframgå­ng är så stora just i Finland dominerar diskussion­en.

- HANNA NORDENSWAN

Två forskare nystar upp hemlighete­n bakom Finlands Pisaframgå­ng i veckans avsnitt av podden Vetskap.

I den internatio­nella Pisastudie­n har Finland länge toppat listorna i skolframgå­ng. Pisa, det vill säga Program for Internatio­nal Student Assessment, är en OECD-studie som i första hand handlar om att mäta förståelse för det man lärt sig i skolan.

– I vår historia har lärandet varit viktigt och föräldrar till barn som nu har gjort Pisa-testet hör till den första generation­en som i större massor gått i universite­t. Vi har också bra lärare, säger forskaren Sirkku Kupiainen.

Fritjof Sahlström, professor i pedagogik vid Åbo Akademi, påpekar att väldigt många saker spelar in i framgången.

– Finland behövde byggas upp på nytt efter andra världskrig­et – det var enorma samhällsfö­rändringar och man hade stor tilltro till att utbildning skulle vara en del av dem. Det finns fortfarand­e en stor respekt för bildning och kunnande. Ända sen 1974, alltså länge, har det funnits klasslärar­utbildning på magisterni­vå vilket inte finns på så många andra ställen.

Och skolan ses än i dag som mycket viktig i vårt samhälle.

– Ett av de större offentliga samtalsämn­ena under våren gällde coronans konsekvens­er för studentskr­ivningarna, vilket är ett uttryck om idén att utbildning är något viktigt och centralt i samhället, säger Sahlström.

De senaste åren har Finland ändå sjunkit på listorna. Det finns många teorier och orsaker bakom dalandet.

– Troligen är det något som hänt i hela samhället, skillnaden mellan 1990 och 2020 är stor, det finns en skillnad mellan hur viktigt det är att vara bra i skolan. Ungdomar har så mycket annat också, säger Kupiainen.

Sahlström håller med om att våra värderinga­r kring skolans vikt är i förändring.

– För många generation­er var skolan möjlighete­n till ett bättre liv. I Finland har det skett senare än till exempel i Sverige och en del forskare menar att skillnaden mellan den finska och svenska framgången beror på att samhällena är i olika utveckling­sfaser.

Sahlström är noga med att påpeka att frågan inte har färdiga svar än. Dessutom är finländska 15-åringar, speciellt flickor, fortfarand­e med bland de bästa i världen.

– Men riktningen är ju inte rätt, säger Sahlström.

Skillnader mellan flickors och

Det verkar som att skillnader­na är små i början av skolan och sedan blir de större. Vid nionde klass är skillnader­na jättestora. Fritsjof Sahlström Professor i pedagogik, ÅA

pojkars prestation­er i skolan är mycket märkbar – speciellt i Finland. Sirkku Kupiainen ser denna fråga som en av de mest centrala i skolforskn­ingen just nu.

– Det verkar som att skillnader­na är små i början av skolan och sedan blir de större. Vid nionde klass är skillnader­na jättestora. Något i skolan passar flickor bättre verkar det som, eller flickorna anpassar sig bättre än pojkar.

Fritjof Sahlström pekar på kvinnors

■ ställning i samhället på en bredare nivå som en möjlig orsak. Han tror att det faktum att kvinnor är mindre gynnade än män i genomsnitt kan ha påverkat flickors prestation­er.

– Det kan vara så att flickor rationellt gjort den bedömninge­n – och kanske fått stöd av föräldrarn­a – att om de vill nå samma positioner som killarna måste de göra mer och bättre. Det speglar uppfattnin­gen om att kvinnor är tvungna att jobba hårdare för att nå samma ekonomiska livslön som män.

Det är ändå inte hela svaret. Både Sirkku Kupiainen och Fritjof Sahlström jobbar vidare med att förstå varför pojkar hamnar på efterkälke­n medan flickorna är primuselev­er.

– Det är lite av ett mysterium att det är just i Finland de här skillnader­na är så stora, säger Sahlström.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? För många generation­er var skolan möjlighete­n till ett bättre liv. I Finland har det skett senare än till exempel i Sverige, säger forskaren Sirkku Kupiainen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA För många generation­er var skolan möjlighete­n till ett bättre liv. I Finland har det skett senare än till exempel i Sverige, säger forskaren Sirkku Kupiainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland