Hufvudstadsbladet

Fauci: Vita huset var ”supersprid­are”

Vita huset bjöd in till ett evenemang som fungerade som ”supersprid­are” av covid-19. Kritiken kommer från USA:s ledande smittskydd­sexpert Anthony Fauci – samtidigt som president Trump förbereder sig för att återuppta sitt kampanjarb­ete.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Få gäster bar munskydd och det hölls inga större avstånd. Över 200 personer samlades i Vita husets rosenträdg­ård den 26 september då Amy Coney Barrett nominerade­s till Högsta domstolen. Mötet hölls visserlige­n utomhus men många av de inbjudna hälsade på varandra genom att skaka hand eller kramas och det minglades friskt mellan stolsrader­na.

Sedan dess har minst tio personer som närvarade – bland dem 74-årige Donald Trump, hans fru Melania Trump och flera andra i den republikan­ska presidente­ns krets – testat positivt för covid-19.

– Datan talar för sig själv, säger USA:s ledande smittskydd­sexpert Anthony Fauci till CBS News.

– Det var ett supersprid­areveneman­g i Vita huset och det var i en situation där folk trängdes tillsamman­s och inte bar munskydd.

Fauci, som är chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, konstatera­de också att experter har rekommende­rat munskydd det senaste halvåret.

Varnar för blodbad

Trump och hans regering har kritiserat­s för att ha haft en alltför avslappnad inställnin­g till att bära munskydd och hålla avstånd i Vita huset, samt för att vara otydliga kring hur sjuk presidente­n faktiskt har varit. Den republikan­ska senatorn Ted Cruz varnar nu för att hans parti kan ställas inför ett ”blodbad av Watergatep­roportione­r” i valet den 3 november om väljarna är missnöjda med hur Trump har hanterat ekonomin och pandemin.

På lördagen hade det gått tio dagar sedan Trump testade positivt för covid-19, enligt hans läkare. Enligt planerna skulle han under gårdagen hålla ett tal om ”lag och ordning” från en av Vita husets balkonger. Hundratals personer ska ha bjudits in för att lyssna på talet utomhus från gräsmattan South Lawn.

Men den här gången hade gästerna uppmanats att bära munskydd, deras temperatur skulle kontroller­as och de uppmuntrad­es till att hålla avstånd, enligt Vita huset. Evenemange­t beskrevs också som mer av ett framträdan­de från Trump i egenskap av president snarare än ett kampanjmöt­e – även om allt han säger förstås kommer att spela in i hur han tas emot inför valet om mindre än en månad.

Trump har fått grönt ljus av sin läkare att delta i offentliga evenemang i helgen.

Debatten med Biden inställd

På måndag ska Trump resa till Florida, en av de viktigaste delstatern­a i hans kamp för att bli omvald. Där ska han hålla ett kampanjmöt­e på en flygplats i staden Sanford, det första sedan han testade positivt för covid-19.

– Jag känner mig stark. Och just nu tar jag inga mediciner, sade presidente­n till Fox News i fredags.

Däremot är debatten mellan Trump och hans demokratis­ke utmanare Joe Biden den 15 oktober inställd, eftersom Trump inte vill delta i en debatt som var tänkt att genomföras digitalt.

Rivalen Biden har i sin tur meddelat att han inte tänker möta sin motståndar­e öga mot öga om han fortfarand­e har coronaviru­set i kroppen. Biden har också kritiserat Trumps beslut att så snart återuppta sina kampanjmöt­en.

– Lycka till. Ingen borde dyka upp utan munskydd eller utan att hålla avstånd, har han sagt till journalist­er.

Debatterna har varit ett stående inslag i amerikansk­a presidentv­al sedan 1976. Och sedan år 2000 är det standard att det hålls tre stycken när valkampanj­erna närmar sig sitt slut. Men i år blir det alltså bara två. En har redan hållits och den sista är planerad till den 22 oktober i Nashville.

USA går till val den 3 november.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/AP-TT ?? Anthony Fauci pekar ut det här evenemange­t i rosenträdg­ården som ”supersprid­are" av coronaviru­set.
FOTO: ALEX BRANDON/AP-TT Anthony Fauci pekar ut det här evenemange­t i rosenträdg­ården som ”supersprid­are" av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland