Hufvudstadsbladet

Varför dröjer det så länge att ta i bruk lokala avtal i Finland?

- JAAKKO HEIKKILÄ byggnadsrå­d, Esbo

ARBETSMARK­NAD Man har länge diskuterat hur man kunde sluta lokala avtal på arbetsplat­serna. Jag tänker på mina erfarenhet­er från 1990-talets dåliga tider. Företaget (ett börsbolag) jag styrde som vd var mycket nära konkurs. Vi var tvungna att förhandla med personalen om lönerna, semesterpe­ngarna och övertidser­sättningar­na för att minska våra kostnader. Ledningen sänkte märkbart sina löner och hela personalen avstod från bland annat semesterpe­ngarna. Det uppstod för mig en känsla att personalen är färdig att förhandla också om tunga beslut när alla i företaget sitter i samma båt med ömsesidigt förtroende mellan ledningen och medarbetar­na och alla förstår målet.

Varför dröjer det så länge att ta i bruk lokala avtal i Finland? Skulle det gå snabbare genom att ta med personalre­presentant­er i företagens styrelse? Förtroende­t borde ökas. Har vi förutsättn­ingar att uppfostra ett ömsesidigt förtroende­konto? På företagsni­vå ökar förtroende­t vid jämlika förhandlin­gar. Det är möjligt bara i växelverka­n som baserar sig på öppenhet och pålitlig kunskap.

Personalre­presentant­erna skulle bringa med sig en anmärkning­svärd insats och ny energi till styrelsear­betet. Förhandlin­gar angående arbetsvill­kor kunde få en ny synvinkel, beslut av nya slag kunde vara möjliga.

I den rådande samhällsek­onomiska situatione­n, när vi försöker förbättra konkurrens­förmågan för våra företag på det snabbt förändrand­e fältet och på så sätt öka antalet arbetstill­fällen i hemlandet och inom exporten, behöver vi ”mjukt kunnande” i förhandlin­garna. Grunden till framgången är ett ömsesidigt förtroende på arbetsplat­sen, högt kunnande, ett gemensamt mål och arbetsgläd­je. Då är det lättare att förhandla med hela personalen också under svåra tider.

I lokala förhandlin­gar måste vi lyfta både ledningens och medarbetar­nas arbetsvill­kor på bordet och sluta avtal på ett rättvist sätt. Tillsamman­s kan vi uppnå mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland