Hufvudstadsbladet

Nadal – alla tiders kung i Paris

Rafael Nadal är den bästa grusspelar­en genom tiderna. Den outtröttli­ge spanjoren har fenomenala tolv titlar på gruset i Paris och det mesta talar för att det blir en tolfte i söndagens final mot världsetta­n Novak Djokovic.

- JONAS VON WENDT

Nadal har gått på som den berömda ångvälten och 34-åringen har inte tappat ett set på vägen till final. Djokovic har haft vissa problem och sjätteseed­ade greken Stefanos Tsitsipas pinade serben till fem set i semifinale­n. I femte set visade ändå Djokovic klass och vann med 6–1.

Rafael Nadal gjorde processen kort i sin semifinal. Mallorcas stora son besegrade argentinar­en Diego Schwartzma­n i tre raka set (6–3, 6–3, 7–6). Nadal, som vunnit alla tolv finaler han spelat hittills i Paris, spelade mästerlig tennis på Philippe Chatrier Court och bröt Schwartzma­ns serve tidigt i alla tre set.

– Jag är i final, jag har inte förlorat ett set, ändå finns det andra gånger jag känt mig bättre på Roland Garros. Förutsättn­ingarna är inte perfekta för mitt spelsätt, det betyder mycket att jag tagit mig hit, sade Nadal efter matchen.

Nadals historia på Roland Garros är magisk från början till slut. Han vann titeln 2005–2008 innan han 2009 stötte på överraskan­de patrull mot svensken Robin Söderling i kvarten. Söderling, då på toppen av sin karriär, gick till final men föll i tre raka set mot Roger Federer, schweizare­ns enda titel i Paris. Federer har mött Nadal i finalen vid fyra tillfällen och vunnit två set.

Efter missräknin­gen 2009 blev det fem raka titlar åren 2010–2014. 2015 gjorde Djokovic slut på Nadals 39 matcher långa segersvit då han slog ut sin mångåriga rival i kvartsfina­l. 2016 tvingades Nadal slänga in handduken då envisa knäskador hotade hela hans karriär.

Men efter massiv rehabilite­ring kom fightern tillbaka och radade upp ytterligar­e tre titlar.

På grund av coronaviru­spandemin avstod Nadal från spel från början av mars till medlet av september. Men spanjoren har hållit i gång på egen hand och snabbt hittat tillbaka till storformen.

Djokovic måste sannolikt göra en av karriärens bästa matcher för att ha en chans. Nadals statistik i Paris är som sagt fenomenal. Han har vunnit tolv titlar på femton försök, vunnit 93 matcher och endast förlorat två. Segerproce­nt hyfsade 98 procent.

Inget snack om vem som är favorit i söndagens final.

Yle sänder finalen direkt med start klockan 16.

 ?? FOTO: MARTIN
BUREAU/LEHTIKUVA ?? Rafael Nadal är klar favorit i finalen mot Novak Djokovic.
FOTO: MARTIN BUREAU/LEHTIKUVA Rafael Nadal är klar favorit i finalen mot Novak Djokovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland