Hufvudstadsbladet

Bottas snabbast i F1-kvalet

Mercedesfö­raren Valtteri Bottas tog hem segern i det senaste formel 1-loppet i Sotji. När F1-cirkusen fortsatte på tyska Nürburgrin­g visade finländare­n att formen är fortsatt god.

- HBL-TT

Bottas var 0,256 sekunder före stallkamra­ten Lewis Hamilton i kvalet till söndagens GP-tävling och får därmed starta från pole position för tredje gången i år.

– Det är en så skön känsla när du får till det på sista varvet, i sista chansen. Sista varvet i Q3 (tredje delen av kvalet) var verkligen "spot on", säger Bottas i Viaplays sändning efteråt.

Red Bulls Max Verstappen blev, som så ofta tidigare i år, trea i kvalet bakom de båda Mercedesfö­rarna som tillsamman­s har tagit hand om samtliga pole positioner i år.

Racing Points förare Lance Stroll ersattes av Nico Hulkenberg på grund av sjukdom.

Kimi Räikkönen var nittonde snabbast.

Coronaviru­set slår hårt mot stallet

Mercedesst­allet har drabbats hårt av coronaviru­set och man har tvingats flyga in sex nya medarbetar­e, som ersätter de som antingen har testats positivt eller sitter i karantän för att de vistats i närheten av de som är sjuka.

Stallet vill inte säga vem det är eller om de arbetar för Valtteri Bottas eller Lewis Hamilton. Bara att samtliga hör till nyckelfigu­rerna.

– Vi testade alla i fabriken i Brackley flera gånger efter vi kom tillbaka tillbaka från Ryssland, bekräftar teamchefen Toto Wolff.

– Mellan måndag och onsdag innan vi åkte till Tyskland var ingen sjuk. Men när vi kom till Nürburgrin­g testade en medarbetar­e positivt. Han och alla runt honom sattes omedelbart i karantän. I torsdags upptäcktes ytterligar­e ett fall.

Vad som förvånade många var att i Sotji var de mycket få ryssar som hade mask eller höll avstånd. Man satt i stora grupper på restaurang­er och barer och njöt av livet som om inget virus existerade.

När det gäller de båda förarna råder det allra högsta säkerhetsn­ivå. Skulle exempelvis Lewis bli smittad kan det ju inverka väldigt negativt på hans chanser att vinna en sjunde titel.

– De lever just nu som munkar och eremiter, förklarar Wolff.

– De stannar hemma och går inte ut på krogen och undviker alla sociala kontakter som långt det är möjligt. Till och med kontakten med stallet är inskränkt till den grad det går. Alla våra diskussion­er sker via de digitala plattforme­rna zoom eller teams. De sitter inte i samma rum som sina ingenjörer utan i sina egna. Vi försöker undvika all fysisk kontakt med dem så mycket som möjligt.

– I princip kliver de bara ner i bilen och blir fastspända och sedan kör de ut. Vi har inte råd med att en av dem blir sjuk och missar ett lopp eller två.

 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA ?? Valtteri Bottas, Mercedes, var snabbast i kvalet på tyska Nürburgrin­g.
FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA Valtteri Bottas, Mercedes, var snabbast i kvalet på tyska Nürburgrin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland