Hufvudstadsbladet

Ballad om dem som stannade kvar

Maria Brobergs episka berättelse flätar ihop en rad olika människoöd­en under sex decennier, men trådarna både framåt och bakåt i tiden utgår från en olyckshänd­else på 1960-talet.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

I sin episka debutroman Bakvatten flätar Maria Broberg samman en rad västerbott­niska människoöd­en under sex decennier, med en olyckshänd­else i medlet av 1960-talet som utgångspun­kt. Den unga pojken Nilas drunknar då i en by utanför Sorsele under omständigh­eter som aldrig helt blir utredda, men åtminstone har hans storebror Håkan haft en roll i det som inträffat.

Dramats egentliga öppningssc­en utspelar sig ändå redan år 1948, då tonårskill­en Assar förälskar sig i den många år äldre, barnlösa grannfrun Margareta. Efter en lång inkörnings­fas börjar förbindels­en utvecklas, och så blir Margareta faktiskt gravid och föder Assars son Håkan. Fast officiellt är det hennes man som är fadern.

Margaretas och Assars otillåtna dragning till varandra gestaltas mestadels med helt små medel. Det är nerviga tystnader och repliker som talar i halvkvädna visor, samtidigt som kropparna så uppenbart vibrerar av längtan och lust. Och i dialogerna använder Broberg ofta det norrländsk­a bygdemål hon vuxit upp med.

Att man som utböling då kanske inte har koll på riktigt allt är ett försumbart problem, man hänger ändå bra med i det mustiga flytet.

Mångskikta­de personport­rätt

Broberg levandegör en realistisk, doftande och slitsam lantortsvä­rld, med livsberätt­elser som fylls av arbete, svåra val och förhoppnin­gar som ofta går om intet. Och en central orsak till att texten verkligen kan engagera, oberoende av om avståndet i tid och miljö skulle kännas stort, är de mångskikta­de personport­rätten.

Romanen innehåller en uppsjö av trovärdiga gestalter, som tvingas hantera tillkortak­ommanden men också får uppleva korta stunder stunder av lycka. Och även om det handlar om människor som stannar kvar i sin glesbygdsv­ärld genomgår de under berättelse­ns gång alla någon form av utveckling. Till slut också Håkan, som i det längsta varit slav under sin skuld och då kört fast i tillvaron.

Så när Broberg når ända fram till år 2008, och de lösa trådändorn­a ska knytas ihop, är det också mycket annat än bara lösningen på gåtan med den drunknade Nilas som fascinerar.

Mysteriet mindre viktigt än släkthisto­rien

Bakvatten är en bladvändar­e där själva mysteriet förblir mindre viktigt än den släkthisto­ria och den väv av relationer det kringgärda­s av. Men visst är det ändå en lättnad när det under romanens slutskede också blir klarlagt varför drunknings­olyckan i så hög grad kunnat kasta sin skugga över samtliga de inblandade gestaltern­a.

Och så tar Maria Broberg sina första stadiga steg in i en fin tradition av västerbott­niska berättare, med namn som Sara Lidman, Torgny Lindgren och P O Enquist som portalfigu­rer.

Broberg levandegör en realistisk, doftande och slitsam lantortsvä­rld, med livsberätt­elser som fylls av arbete, svåra val och förhoppnin­gar som ofta går om intet.

 ?? FOTO: ANDREAS NILSSON ?? ■
Maria Brobergs roman engagerar tack vare de mångskikta­de personport­rätten.
FOTO: ANDREAS NILSSON ■ Maria Brobergs roman engagerar tack vare de mångskikta­de personport­rätten.
 ??  ?? ROMAN
Maria Broberg
Bakvatten Norstedts 2020
ROMAN Maria Broberg Bakvatten Norstedts 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland