Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- Per Johan Lundsten ● Född: 12.5.1930 ● Död: 3.9.2020 PETER SLOTTE

Per Johan Lundsten föddes i Åbo som lillebror till Tor-Erik (sedermera diplominge­njör) och Bengt (arkitekt). Han växte upp vid Slottsgata­n och tog studenten vid Classicum.

Per Johan Lundsten och jag lärde känna varandra hösten 1960, då jag blev kund hos Kamera-Boden på Köpmansgat­an i Åbo. Där möttes jag av en sympatisk person som presentera­de sig och sade att han bar samma namn som jag, ”men med C”. Jag var först lite konfundera­d, men sedan klarnade ordleken Clotte/ Slotte. Detta var min första upplevelse av Clotte Lundstens ordfyndigh­et och humor.

Den gången trodde jag att Clotte var ett ovanligt vänligt butiksbitr­äde, men efter hand insåg jag att han var mycket mer än så. Han var praktiskt taget uppvuxen i Kamera-Boden, den fotoaffär som hans far Birger hade grundat 1936. Dessutom hade han en gedigen fotografis­k utbildning, bland annat två års studier vid Hamburger Fotoschule.

Clotte månade om sina kunder. Han förklarade kunnigt och tålmodigt hur det kom sig att deras inlämnade filmer inte alltid hade gett förväntat resultat. Han vägledde amatörfoto­graferna genom fotokurser runtom i Åboland. Kamera-Boden och dess förestånda­re Birger och Clotte blev en institutio­n för generation­er av fotografer­ande Åbosvenska­r. Affären och mörkrummet var Clottes andra hem. Också efter pensioneri­ngen syntes han ofta i butiken, där han gärna umgicks med sina gamla kunder. För egen del minns jag många goda stunder tillsamman­s med Clotte i butikens kafferum.

Clotte var flitigt i gång med sin trogna Leica, han dokumenter­ade händelser och miljöer i Åbo och i den åboländska skärgården. Några av bilderna har blivit klassiska. De första av hans många Åbobilder, tagna då han var sexton år gammal, publicerad­es 1951 i bildverket Det stämningsr­ika Åbo.

Clotte förestod Kamera-Boden till 1993, då sonen Sten Erik (Tetti) efterträdd­e honom. Nu fick Clotte mer tid för annat: han kopierade och reproducer­ade material i Åbo Akademis bildsamlin­gar, ordnade upp sitt eget fotoarkiv och sin fars stora bildskatt.

Sin samling av fotografis­ka klenoder (bland annat 300 kameror) donerade han till Åbo landskapsm­useum.

Sin blivande hustru, keramikern Anita (Pia) Corander från Grankulla, träffade Clotte under en skidresa till Lappland i början av 1950-talet. Båda var ivriga fotografer. Med kamerorna fångade de Lappland i bild – och fångades av varandra. I början av 1980-talet flyttade paret till Pargas, där fotografer­andet och keramiken fortsatte. Ett av resultaten var en gemensam utställnin­g 2015, då Pia visade keramik och Clotte ett urval fotografie­r.

Clotte var intressera­d av kultur och natur i alla former. Han engagerade sig i scoutrörel­sen redan på 1930-talet och blev med tiden en beundrad ledare för Scoutkåren Pojkarna. Han var också skärgårdse­ntusiast och naturvän. Med sin motorsegla­re Opus seglade han tillsamman­s med familjen i den åboländska och åländska skärgården, men också längre ut på Östersjön. Han var aktiv inom Airisto Segelsälls­kap, Åbo Fotoklubb och Åbolands Reservoffi­cersföreni­ng. Kameran var alltid med ombord, vilket har lämnat många spår i hans fotoarkiv.

Clotte Lundsten saknas av en stor vänkrets. Närmast sörjande är hustrun Pia, barnen Tetti, Mia och Aya och fyra barnbarn. Han var en underbar pappa, säger barnen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland