Hufvudstadsbladet

FORNA LUCIAKANDI­DATER MINNS SAMHÖRIGHE­T, GLÄDJE OCH FINA MÖTEN

Varje år sprider lucia med tärnor ljus och glädje, och snart är det dags att välja årets ljusbärare.

-

Anna-Kajsa Edström var Finlands Lucia 2017 och minns luciatiden med värme.

– Det bästa var människomö­tena, alla besök vi gjorde. Den starka samhörighe­ten med luciakören och känslan av att allt går att fixa tillsamman­s är fin att få uppleva, säger Edström.

Att ställa upp som kandidat var ändå inte ett självklart val.

– Jag bodde i Stockholm och trodde inte att det skulle vara möjligt, men bestämde mig ändå för att pröva. Att bli vald var en glad överraskni­ng.

Emma Liljeroth ställde upp som kandidat 2011, då hon blev nominerad av en släkting.

– Kandidatsk­apet var en fin upplevelse och jag har kontakt med de andra kandidater­na än i dag. Att vara med är ett av de bästa valen jag gjort i hela mitt liv, säger Liljeroth.

Efter tiden som luciakandi­dat har Liljeroth fortsatt att sjunga i luciakören.

– Det är alla de fantastisk­a upplevelse­rna som får mig att stanna. Sången är viktig för så många, det är fint att se. För Annica Tallqvist var kandidatsk­apet 2016 ett naturligt steg, eftersom hon redan tidigare sjungit i kören.

– Att vara med på De tios dag och träffa de andra kandidater­na var en otrolig upplevelse. Också att få träffa människor och berätta om lucia och luciainsam­lingen var väldigt fint.

Också Tallqvist ser luciatiden som en oersättlig erfarenhet.

– Att få ge glädje och göra skillnad är fantastisk­t. Upplevelse­rna man får via lucia går inte att få någon annanstans, säger Tallqvist.

– Särskilt i dessa tider är det viktigt med lucia. Om du har möjlighet att ställa upp som kandidat och ge av din tid till luciaproje­ktet, ta chansen. Och njut av resan och hela kandidatpe­rioden, avslutar AnnaKajsa Edström. Vem ska sprida ljuset i år? Anmäl dig själv eller någon du känner på www.lucia.fi senast söndagen den 18 oktober 2020. Du kan också kontakta lucia@folkhalsan.fi eller ringa tfn 050 360 7933.

 ??  ?? På bilden från vänster Emma Liljeroth, Michaela Sandström, Anna-Kajsa Edström, Annica Tallqvist och Frida Mitts.
På bilden från vänster Emma Liljeroth, Michaela Sandström, Anna-Kajsa Edström, Annica Tallqvist och Frida Mitts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland